STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral

STUDIU. La ce vârstă apare accidentul vascular cerebral
Publicat: 16/10/2012, 18:18
Actualizat: 30/07/2014, 00:29

Accidentele vasculare cerebrale sunt tot mai des întâlnite în rândul persoanelor tinere, susțin oamenii de știință de la Colegiul de Medicină, din cadrul Universității Cincinnati, SUA.

Echipa de cercetători, coordonată de dr. Brett Kissela, a ajuns la această concluzie după ce a constatat că în perioada anilor 1993-1994 vârsta medie la care apărea un accident vascular cerebral era 71.2 de ani, în timp ce în anul 2005 vârsta la care apărea această afecțiune era 69.2 ani, scrie Huffington Post.

„Diabetul, obezitatea și colesterolul crescut sunt motivele pentru care vârsta la care apare un accident vascular cerebral este tot mai mică”, precizează dr. Kissela.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fișele medicale 1.3 milioane de persoane care au suferit un accident vascular cerebral în perioada 1993-1994 și anul 2005.

Rezultatele au arătat că din totalul cazurilor, 19% dintre persoanele care s-au confruntat cu această afecțiune aveau sub 55 de ani, în timp ce în 1993-1994 incidența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor sub 55 de ani era de 13%.

În plus, datele studiului arată că această afecțiune este tot mai des întâlnită chiar și la persoane trecute de vârsta de 20 de ani. Astfel, în anul 2005 s-au înregistrat 48 de atacuri vasculare cerebrale la 100.000 de locuitori caucazieni, în timp ce în 1993-1994 erau înregistrat 28 de cazuri la 100.000 de locuitori caucazieni.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, accidentele vasculare cerebrale vor deveni, până în anul 2030, principala cauză de mortalitate în lume. Potrivit estimărilor, se poate ajunge la înregistrarea a opt milioane de decese anual.

Medicii specialiști susțin că, dintre cei care suferă un accident vascular cerebral, o treime mor în primul an după accident, o treime rămân cu handicap permanent, iar restul se recuperează.

Principalele cauze ale accidentului vascular cerebral sunt hipertensiunea arterială, aritmia (ritmul cardiac neregulat), diabetul, fumatul excesiv, nivelul de colestelor ridicat și lipsa de activități fizice.

Simptomele unui eventual accident vascular cerebral sunt incapacitatea de a vorbi, paralizia parțială, afectarea vederii și a gustului, incapacitatea de a înghiți și pierderea cunoștinței.

Huffigton Post publică și o serie de măsuri pe care am putea să le luăm pentru a ține la distanță apariția unui accident vascular cerebral.

● Mâncați ciocolată. Un studiu realizat de experții suedezi arată că bărbații care mănâncă ciocolată prezintă un risc scăzut de a se confrunta cu această afecțiune. Cercetarea a fost realizată pe o perioadpă de 10 ani, pe un eșantion de 37.103 de bărbați.

● Include în dieta zilnică cereale integrale, deoarece acestea ajută la menținerea sub control a colesterolului și scad predispoziția la un accident vascular cerebral, potrivit unui studiu publicat în jurnalul „American Medical Association”

● Ia-ți doza zilnică de citrice. Oamenii de știință de la Școala de Medicină din cadrul Universității Harvard, SUA, au constatat, după 14 ani de cercetări, că aceste fructe au un conținut ridicat de antioxidanți care previn apariția unui atac vascular cerebral. Includerea citricelor în dieta zilnică ajută la scăderea riscului unui atac vascular cerebral cu 19 procente.

● Nu ezita să bei zilnic un pahar de lapte. Potrivit oamenilor de știință de la Institutul Karolinska, lactatele previn apariția acestei afecțiuni cu 12 procente. „Această categorie de alimente au un conținut ridicat de Vitamina D, iar acest nutrien ajută la scăderea tensiunii”, a explicat Susanna Larsson, coordonatorul acestui studiu.

● Mănâncă pește. Pentru a preveni apariția unui atac vascular cerebral este indicat să mâncați pește în fiecare săptămână. Aceasta este recomandarea oamenilor de știință de la Universitatea Harvard, SUA, care au constatat că includerea acestui aliment în dietă poate îmbunătății funcțiile cardiovasculare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Mulți români riscă amenzi de 1 mai. Unde se poate ieși la grătar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji