• Publicat:
Internațional

STUDIU. Unii purtători de coronavirus nu sunt asimptomatici: experţii britanici au identificat un potenţial nou simptom

STUDIU. Unii purtători de coronavirus nu sunt asimptomatici: experţii britanici au identificat un potenţial nou simptom
Coronavirus, un virus complex

Specialiştii Asociaţiei britanice de otorinolaringologie (ureche, nas, gât) au identificat un potenţial nou simptom al infecţiei cu coronavirus: pierderea simţului mirosului sau gustului, informează The Independent.

Asociaţia britanică de Otorinolaringologie (ENT UK) a transmis într-un comunicat că noul simptom apare la unele persoane infectate ca fiind şi singurul semn al bolii, aceştia constatând „absenţa altor simptome asociate” ale infecţiei cu coronavirus.

Mai mult decât atât, pacienţii care îl manifestă ar putea fi „purtători nedectabili” ai bolii contagioase. Organizaţia, care este de fapt o asociaţie a chirurgilor specializaţi în ureche, nas şi gât, susţine că există dovezi destul de solide extrase de la pacienţii cu coronavirus din Coreea de Sud, China şi Italia care au prezentat acest simptom de pierdere a simţului mirosului denumit anosmie.

Claire Hopkins, preşedintele Societăţii Rinologice britanice şi Nirmal Kumar, preşedintele ENT UK, au anunţat într-o declaraţie comună că a fost observată o creştere bruscă a „cazurilor de anosmie” la pacienţi din Marea Britanie, SUA, Franţa şi nordul Italiei.

„Cred că aceşti pacienţi ar putea fi purtători nedectabili care au facilitat răspândirea rapidă a Covid-19. Din păcate, aceştia nu îndeplinesc criteriile pentru testare sau autoizolare”, se arată în comunicat. Experţii au recomandat ca noul simptom să fie folosit ca „screening” pentru acei pacienţi care nu prezintă alte semne ale infecţiei precum febră sau tuse seacă. Dacă aceia care manifestă simptome de pierdere a mirosului sau gustului ar intra în autoizolare pentru şapte zile, „am putea reduce numărul persoanelor asimptomatice care continuă să acţioneze ca vectori de transmitere fără a-şi da seama de acest lucru”, relatează The Independent.

 

 

Inchide