SUPERBACTERIILE rezistente la ANTIBIOTICE ucid anual zeci de mii de europeni. Cele mai PERICULOASE infecții care nu răspund la TRATAMENT

SUPERBACTERIILE rezistente la ANTIBIOTICE ucid anual zeci de mii de europeni. Cele mai PERICULOASE infecții care nu răspund la TRATAMENT
Publicat: 06/11/2018, 20:12
Actualizat: 19/11/2018, 12:39

Numărul de decese raportat la numărul de persoane infectate cu aceste superbacterii care nu mai răspund la antibiotic stârnește îngrijorarea oamenilor de știință care spun că microorganismele ucid într-o proporție similară cu ce a gripei, tuberculozei și a infecției HIV/ SIDA luate împreună, potrivit Centrului European pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), care a efectuat cercetarea.

Aceste decese vin ca o „consecință directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice”, potrivit autorilor raportului citat de CNN.

Oamenii de știință cred că aproximativ 70% din bacteriile care provoacă infecții sunt deja rezistente la cel puțin un antibiotic care a fost eficient în trecut. „Evoluția” acestor microorganisme patogene și capacitatea lor de a dezvolta rezistență la medicamente este deja o amenințare majoră și unanim recunoscută la adresa sistemului medical globale.

Studiul s-a axat pe cinci tipuri de infecții cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.

Trei sferturi dintre cei infectați au fost contaminați într-o unitate spitalicească, mai arată studiul. Este vorba despre infecțiile nosocomiale care au devenit mai cunoscute publicului din România după tragedia Colectiv.

Însă, din punct de vedere geografic, situația pe continentul european s-a dovedit a fi cea mai gravă în Italia și în Grecia, unde se înregistrează cumulat aproape o jumătate din numărul de decese asociate infecției cu superbacterii.

Fenomenul „este cu atât mai îngrijorător cu cât aceste antibiotice sunt ultimele opțiuni de tratament disponibile”, a afirmat ECDC într-o declarație.

OMS: Lista celor mai periculoase 12 superbacterii

„Rezistența bacteriilor la antibiotice este în creștere rapidă și ne epuizăm opțiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieței, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate și inovare.

OMS a creat o listă în care a împărțit aceste tipuri de superbacterii letale în trei categorii: cele care necesită urgent combaterea cu un nou tip de antibiotic, cele care constituie un pericol de nivel înalt și cele de risc mediu. „Această listă a fost stabilită pentru a direcționa cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice”, explică OMS.

Stadiu critic: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Stadiu înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Stadiu mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Acinetobacter, pe care OMS o declară cea mai periculoasă superbacterie existentă, este una dintre responsabilele puternicelor infecții făcute, în spitalele din România, de răniții din tragedia Colectiv. Unora le-a provocat moartea, alții au ajuns pentru tratament în Belgia și Austria.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Babs, apariție răvășitoare pe un iaht din Dubai. Fosta iubită a lui Dorian Popa i-a...
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cel mai mare atac ucrainean de la începutul războiului. Peste 100 de drone au lovit...
Ce scrie, de fapt, pe cel mai scump șervețel din lume. S-a vândut cu peste...
CHINURILE prin care a trecut vedeta pentru a avea copii. Doctorii nu-i dădeau șanse să...
Alertă de vreme rea. Este cod galben de ploi şi grindină în mai multe zone...
"Aș vrea să te strâng în brațe". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant...
Poveste de dragoste cu final tragic! Tânără în vârstă de 21 de ani, ucisă cu...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Aceste mașini sunt confiscate! S-a decis eliminarea acestor abţibilduri de pe vehicule
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
"Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
ABBA, una dintre cele mai populare trupe muzicale din toate timpurile
×