SUPERBACTERIILE rezistente la ANTIBIOTICE ucid anual zeci de mii de europeni. Cele mai PERICULOASE infecții care nu răspund la TRATAMENT

Redactor:
Gilda Popa
SUPERBACTERIILE rezistente la ANTIBIOTICE ucid anual zeci de mii de europeni. Cele mai PERICULOASE infecții care nu răspund la TRATAMENT
SUPERBACTERIILE rezistente la ANTIBIOTICE ucid anual zeci de mii de europeni. Cele mai PERICULOASE infecții care nu răspund la TRATAMENT

Numărul de decese raportat la numărul de persoane infectate cu aceste superbacterii care nu mai răspund la antibiotic stârnește îngrijorarea oamenilor de știință care spun că microorganismele ucid într-o proporție similară cu ce a gripei, tuberculozei și a infecției HIV/ SIDA luate împreună, potrivit Centrului European pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), care a efectuat cercetarea.

Aceste decese vin ca o „consecință directă a unei infecții din cauza bacteriilor rezistente la antibiotice”, potrivit autorilor raportului citat de CNN.

Oamenii de știință cred că aproximativ 70% din bacteriile care provoacă infecții sunt deja rezistente la cel puțin un antibiotic care a fost eficient în trecut. „Evoluția” acestor microorganisme patogene și capacitatea lor de a dezvolta rezistență la medicamente este deja o amenințare majoră și unanim recunoscută la adresa sistemului medical globale.

Studiul s-a axat pe cinci tipuri de infecții cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice în Uniunea Europeană și în Spațiul Economic European.

Trei sferturi dintre cei infectați au fost contaminați într-o unitate spitalicească, mai arată studiul. Este vorba despre infecțiile nosocomiale care au devenit mai cunoscute publicului din România după tragedia Colectiv.

Însă, din punct de vedere geografic, situația pe continentul european s-a dovedit a fi cea mai gravă în Italia și în Grecia, unde se înregistrează cumulat aproape o jumătate din numărul de decese asociate infecției cu superbacterii.

Fenomenul „este cu atât mai îngrijorător cu cât aceste antibiotice sunt ultimele opțiuni de tratament disponibile”, a afirmat ECDC într-o declarație.

OMS: Lista celor mai periculoase 12 superbacterii

„Rezistența bacteriilor la antibiotice este în creștere rapidă și ne epuizăm opțiunile terapeutice. În cazul în care ne bazăm pe ritmul pieței, noile antibiotice de care avem cea mai urgentă nevoie nu vor fi dezvoltate în timp”, a avertizat Marie-Paule Kieny, director general adjunct al OMS pentru sistemele de sănătate și inovare.

OMS a creat o listă în care a împărțit aceste tipuri de superbacterii letale în trei categorii: cele care necesită urgent combaterea cu un nou tip de antibiotic, cele care constituie un pericol de nivel înalt și cele de risc mediu. „Această listă a fost stabilită pentru a direcționa cercetarea și dezvoltarea de noi antibiotice”, explică OMS.

Stadiu critic: Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa, Enterobacteriaceae

Stadiu înalt: Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae

Stadiu mediu: Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Shigella spp.

Acinetobacter, pe care OMS o declară cea mai periculoasă superbacterie existentă, este una dintre responsabilele puternicelor infecții făcute, în spitalele din România, de răniții din tragedia Colectiv. Unora le-a provocat moartea, alții au ajuns pentru tratament în Belgia și Austria.

 

Inchide