Suplimentele de fier administrate în timpul sarcinii ar putea influența riscul de autism

Suplimentele de fier administrate în timpul sarcinii ar putea influența riscul de autism
Publicat: 24/09/2014, 18:13
Actualizat: 18/05/2015, 21:34

Cercetătorii de la Facultatea de medicină din cadrul Universității California din orașul Davis au descoperit că mamele cu copii diagnosticați cu autism au spus că au luat suplimente de fier de mai puține ori în timpul sarcinii în comparație cu celelalte mame. Totuși, constatarea nu este suficientă să dovedească, doar prin ea însăși, o asociere directă cu această afecțiune.

„Chiar dacă am descoperit o asociere, ea este doar o asociere, care are nevoie de a fi repetată (pentru a fi luată în considerare, n.r.)”, a declarat Rebecca J. Schmidt, coordonatoarea studiului.

„Dacă rezultatul va fi repetat, el va întări teoria potrivit căreia femeile ar trebui să urmeze recomandările specifice referitoare la consumul de fier înainte de a rămâne însărcinate, cel din timpul sarcinii și cel de după naștere și din perioada alăptării”, a adăugat ea.

Deficiența de acid folic (vitamina B) a fost și ea asociată cu riscul de autism. Atât acidul folic, cât și fierul, sunt implicate în dezvoltarea creierului fetusului și sunt de obicei incluse în vitaminile prenatale. Acesta a fost primul studiu care s-a concentrat în mod special pe consumul de fier al viitoarelor mame și riscul de autism al bebelușului.

Pentru acest studiu, autorii săi au intervievat mame din California cu copii de 2-5 luni în legătură cu multivitaminele, vitaminele prenatale și alte suplimente pe care aceste femei le-au luat înainte, în timpul și după sarcină.

Cercetătorii au inclus în chestionar și întrebări despre cerealele fortificate și alte surse alimentare de fier.

Ei au comparat răspunsurile oferite de 520 de mame cu copii diagnosticați cu maladii din spectrul autistic cu cele oferite de 346 de mame cu copii care aveau o dezvoltare considerată normală.

Mamele din grupul cu copii cu dezvoltare normală au declarat că au luat mai multe suplimente de fier și au primit doze zilnice mai mari.
Vitaminele prenatale au reprezentat cea mai mare sursă de fier pentru mamele din ambele grupuri – între 30 și 32 miligrame pe zi. Restul cantităților de fier au provenit în special din suplimentele de fier, folosite de 31% dintre mamele cu copii cu dezvoltare normală și de 25% dintre mamele cu copii diagnosticați cu autism.

Studiul a fost publicat în American Journal of Epidemiology.

În total, mamele din grupul tipic au primit în medie 57 miligrame de fier pe zi, iar cele cu copii autiști doar 51 de grame de fier pe zi.
Însă mamele din ambele grupuri au primit în general cantități mai mari decât dozele zilnice de fier recomandate. O femeie normală și fertilă ar trebui să primească 18 miligrame de fier în fiecare zi, potrivit Institute of Medicine.

În timpul sarcinii, aproape jumătate dintre femei prezintă carențe de fier, iar medicii recomandă creșterea dozei zilnice de fier la 27 miligrame și cu cel puțin alte 9 miligrame în timpul alăptării.

Potrivit tabelelor alcătuite de Institute of Medicine, nivelul superior de fier care este tolerabil pentru bărbații și femeile adulte este de 45 miligrame pe zi, însă alte studii au descoperit că femeile însărcinate din Statele Unite ale Americii primesc în general 48 miligrame pe zi din suplimente. Autorii acestui studiu consideră că aceste recomandări privind suplimentele trebuie revizuite.

Fierul în exces, din suplimente, poate fi toxic, avertizează coordonatoarea acestui studiu, însă pentru fierul din dieta zilnică, ce provine din cereale fortificate, fasole, carne roșie și ciocolată neagră, nu există niveluri stabilite de toxicitate.

Unele dintre vitaminele prenatale includ fier, însă altele, precum popularele vitamne gelatinoase, nu conțin fier. Fierul poate să provoace greață și din acest motiv anumite vitamine prenatale nu conțin fier, pe care femeile trebuie să îl ia separat, seara, înainte de a merge la culcare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu