Taxe pentru nevaccinați. Regiunea care va introduce „contribuţia la sănătate”. „Pun o presiune financiară asupra celorlalți”

Taxe pentru nevaccinați. Regiunea care va introduce „contribuţia la sănătate”. „Pun o presiune financiară asupra celorlalți”
Sursa foto - caracter ilustrativ: Alexandra Pandrea - GÂNDUL
Publicat: 12/01/2022, 11:49
Actualizat: 12/01/2022, 14:14

Quebec, a doua provincie din punct de vedere al populației din Canada, intenționează să forțeze adulții care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19 să plătească o „contribuție la sănătate”.

Premierul regiunii, Francois Legault, a spus, la o conferință de presă, că propunerea, la care detaliile sunt încă în curs de finalizare, nu se va aplica celor care nu se pot vaccina din motive medicale, notează Reuters.

Persoanele nevaccinate pun o presiune financiară asupra altora, iar rezidenții nevaccinați ar trebui să plătească o taxă ce nu va fi mai mică de 100 de dolari, a mai spus premierul Quebec-ului.

La nivel global, guvernele au impus restricții de circulație persoanelor nevaccinate și o mică parte au aplicat amenzi persoanelor care nu au primit serul anti-COVID-19, dar o taxă aplicată tuturor adulților nevaccinați ar putea fi o mișcare controversată.

Deși o astfel de taxă ar putea fi justificată în contextul unei urgențe de sănătate, totuși aceasta ar putea fi contestată în instanță, este de părere profesorul de medicină și științe ale sănătății de la Universitatea McGill, Carolyn Ells.

Ells și-a exprimat surprinderea că guvernul ia această decizie atât de dură, atât timp cât ar putea opta pentru extinderea campaniei de vaccinare.

Provinciile din Canada se confruntă cu o creștere exponențială a cazurilor de COVID-19, care a forțat zeci de mii de oameni să se izoleze și a pus presiune pe sectorul sanitar.

Varianta extrem de contagioasă Omicron a îngreunat măsurile restrictive de reducere a răspândirii, iar experții în sănătate au subliniat importanța vaccinării cu dozele booster.

Quebec a fost una dintre cele mai afectate regiuni din Canada, înregistrând în mod regulat cel mai mare număr zilnic de cazuri de coronavirus din toate provinciile.

„Vaccinul este cheia pentru combaterea virusului. Acesta este motivul pentru care vrem o contribuție la sănătate de la  adulții care refuză să fie vaccinați din motive non-medicale”, a spus Legault.

Legault a spus că, deși provincia are aproximativ 10% persoane nevaccinate, aceștia reprezintă aproximativ 50% dintre cei aflați în unitățile de terapie intensivă.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult