Tot ce trebuie să știi despre endodonție și tratamentul de canal

Tot ce trebuie să știi despre endodonție și tratamentul de canal
Tot ce trebuie să știi despre endodonție și tratamentul de canal
Publicat: 02/12/2020, 19:04
Actualizat: 02/12/2020, 19:05

Termenul „endodonție” provine din limba greacă și s-a format prin alăturarea a două cuvinte: „endo” (înăuntru) și „dontia” (dinte). Așadar, endodonția se ocupă cu biologia și patologia interiorului dintelui: pulpă dentară, țesuturile rădăcinii și dintelui.

Este important să menționăm faptul că atunci când ne referim la endodonție vorbim despre o specialitate conservativă, dat fiind că rolul medicului endodont este acela de a efectua un tratament endodontic cu scopul de a păstra cât mai mult din structura dintelui natural.

Microscopul dentar reprezintă tehnologia care nu trebuie să îi lipsească medicului endodont în realizarea procedurilor endodontice, precum obturația de canal, sau a procedurilor de chirurgie endodontică (rezecția apicală).

Utilizarea microscopului în endodonție dinții naturali pot fi recuperați în proporție de 90%, deoarece calitatea actului medical este superioară tratamentului clasic, fără microscop dentar.

Cu ajutorul microscopului, medicul are o vizibilitate ridicată asupra canalelor și a rădăcinilor dinților și poate curăța și elimina în mod eficient infecția dentară, ajutând astfel la păstrarea structurii dintelui natural.

Un tratament endodontic corect va pregăti, practic, dinții naturali pentru lucrările protetice care urmează a fi realizate ulterior, respective coroanele dentare care vor proteja și vor oferi rezistență, pe viitor, dintele natural.

Când este necesar un tratament endodontic?

Tratamentul endodontic este folosit în afecțiuni precum cariile profunde, infecții dentare extinse până la rădăcini, sau traumatismele dentare severe (fracturi dentare).

Astfel, obturația de canal este o procedură care salvează dintele de la extracția dentară.

O carie dentară profundă este considerată a fi atunci când a pătruns smalțul, a trecut de dentină, a ajuns în final la nivelul camerei pulpare și a produs, astfel, infectarea pulpei dentare.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că tratamentul endodontic pe care îl va recomanda și, ulterior, pe care îl va realiza medicul dentist specializat în endodonție constă în îndepărtarea filetelor nervoase și a vaselor de sânge inflamate (sau a vaselor de sânge infectate) din camera pulpară și din canalul radicular și în sterilizarea și obturarea canalului.

Cui i se adresează tratamentul endodontic?

Tratamentul endodontic se adresează, în general, oricărui pacient care prezintă unul sau mai multe simptome din lista de mai jos:

  • apariția unei sensibilități a dinților la alimente/băuturi calde sau reci;
  • apariția subită a unei dureri acute, pe care pacientul o resimte extrem de dificil de suportat
  • constatarea unor modificări de culoare la nivelul dintelui;
  • apariția unei fistule din care curge puroi;
  • prezența unei carii extinse pe suprafața dintelui (aici vorbim, evident, despre carii netratate și care s-au agravat);
  • existența unui traumatism dentar;
  • existența unor afecțiuni parodontale (gingivită, parodontită);
  • sensibilitate crescută la nivelul țesuturilor moi din vecinătatea dintelui și modificări de formă a acestor țesuturi.

Așadar, tratamentul endodontic este recomandat atunci când pacientul prezintă unul sau mai multe simptome din lista de mai sus.

Care sunt avantajele tratamentului endodontic?

Principalul avantaj al unui tratament endodontic este, firește, posibilitatea de a salva dintele de la extrracția dentară.

De asemenea, tratamentul endodontic te ajută să ai un zâmbet frumos și sănătos la orice vârstă, aspect care, pe termen lung, îți poate îmbunătăți calitatea vieții din foarte multe puncte de vedere.

Nu în ultimul rând, un tratament endodontic corect realizat de la început, reduce considerabil șansele de a avea nevoie, mai târziu, de intervenții sau de proceduri mai complexe, care presupun investiții mari sau foarte mari (atât de ordin financiar, cât și la nivel de timp alocat).

Este tratamentul endodontic dureros?

Răspunsul simplu: nu, tratamentul endodontic nu este dureros.

În clinica, medicii endodonți utilizează tehnici și tehnologii moderne de tratament, prin urmare pacientul nu va resimți durere sau disconfort post-procedură.

Sigur, există și cazuri rare în care organismul unui pacient reacționează diferit și, prin urmare, poate resimți un disconfort local (în general timp de câteva zile), însă aceste cazuri trebuie considerate a fi excepția, nu regula.

De asemenea, dacă ai constatat prezența unuia sau a mai multor simptome din lista prezentată anterior, este bine să vizitezi cât mai repede medicul endodont. Tratând la timp problemele dentare, ne păstrăm sănătatea zâmbetului pe termen lung.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase