• Publicat:
Sănătate

Un medicament revoluționar, lansat pe piață

Un medicament revoluționar, lansat pe piață
Un medicament revoluționar, considerat o alternativă eficientă la statine, deoarece înjumătățește concentrația de colesterol rău din organism fără să genereze efecte secundare negative, a fost pus în vânzare în Marea Britanie pe 1 septembrie, informează dailymail.co.uk.

Considerat un medicament revoluționar în tratarea bolilor cardiovasculare, Repatha este primul tip nou de tratament anticolesterol de după anii 1980. Acest medicament, o alternativă viabilă pentru pacienții care suferă efecte secundare neplăcute cauzate de statine, reduce concentrația de „colesterol rău” (lipoproteine cu densitate scăzută/ LDL) cu până la 55% în testele clinice.

De asemenea, Repatha poate fi administrat alături de statine, iar pacienții care au luat ambele medicamente timp de 12 săptămâni au beneficiat de o scădere cu 75% a concentrației de LDL în comparație cu pacienții cărora le-au fost administrate doar statine.

Repatha a primit aviz favorabil din partea Agenției europene pentru medicamente, care îl consideră un tratament sigur și eficient.

Totuși, noul medicament, cunoscut și sub numele Evolocumab, este destul de scump – 170 de lire sterline per doză. Pe parcursul unui an, doza totală de Repatha de care are nevoie un singur pacient costă aproximativ 4.000 de lire sterline.

Prin comparație, statinele sunt mult mai ieftine – doza anuală a unui pacient costă doar 20 de lire sterline.

Pilulele de statine sunt creditate cu scăderea riscului de infarct și accident vascular cerebral (AVC) pentru persoanele cu concentrații ridicate de LDL.

Însă medicii și pacienții sunt îngrijorați din cauza faptului că statinele pot să genereze efecte secundare neplăcute precum dureri la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Eficiența sporită a medicamentului Repatha se bazează pe blocarea PCSK9, o proteină sintetizată natural în organism, care slăbește abilitatea ficatului de a elimina LDL din sânge.

Inchide