Un nou medicament revoluționar împotriva cancerului pulmonar va fi administrat gratuit în Marea Britanie

Un nou medicament revoluționar împotriva cancerului pulmonar va fi administrat gratuit în Marea Britanie
Publicat: 30/06/2015, 17:26

Medicamentul a devenit disponibil grație unei politici adoptate de guvernul britanic ce permite autorizarea în regim de urgență a substanțelor care au potențialul de a salva vieți omenești, evitând astfel procesul obișnuit de licențiere a noilor tratamente medicale, care durează de obicei mai mulți ani.

Administrat sub forma unui vaccin la fiecare două săptămâni, medicamentul Nivolumab învață sistemul imunitar din organismul pacientului să identifice și să atace celulele canceroase.

Rezultatele studiilor preliminare au arătat că efectele benefice continuă timp de mai mulți ani după încheierea tratamentului. Experții în domeniu afirmă că o astfel de imunoterapie a deschis o „eră nouă” în lupta împotriva cancerului. Testele preliminare au sugerat faptul că noul medicament dublează șansele de supraviețuire ale pacienților.

Începând de marți, medicii britanici vor putea să ofere medicamentul Nivolumab pacienților cu cancer pulmonar în stare avansată, pentru care intervenția chirurgicală nu mai reprezintă o opțiune validă. Costurile vor fi suportate de producătorul medicamentului, compania Bristol-Myers Squibb.

Terapia diferă de tratamentele „pătură”, așa cum sunt denumite chimioterapia și radioterapia, care ucid toate celulele din zonele afectate, inclusiv cele sănătoase.

Acest fapt înseamnă că pacienții vor prezenta mai puține efecte secundare – oboseală, amețeală, căderea părului și infecții -, ce apar din cauza distrugerii celulelor sănătoase.

Unii dintre pacienții diagnosticați anterior cu cancer de piele în stadiu terminal au putut deja să își reia activitatea și să revină la locurile lor de muncă după ce au urmat această imunoterapie. Acești pacienți au nevoie doar de o injecție cu Nivolumab la câteva luni.

În schimb, cancerul pulmonar este una dintre formele de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate din lume. Doar 5% dintre pacienți supraviețuiesc timp de zece ani după diagnosticare.

Cancerul pulmonar ocupă, de asemenea, locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer – după cancerul mamar la femei și cel de prostată la bărbați. Aproximativ 43.000 de cazuri noi de cancer pulmonar sunt diagnosticate în fiecare an în Marea Britanie.

Nivolumab este al treilea medicament care devine disponibil pentru pacienții britanici prin intermediul Early Access To Medicines Scheme, o procedură de aprobare în regim de urgență a noilor tratamente.

Producătorul transmite spre consultare datele științifice aferente noului medicament unui grup de experți de la Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency. Dacă această agenție se declară satisfăcută de acele date și consideră că medicamentul este benefic pentru oameni, fără să cauzeze efecte secundare grave, atunci tratamentul devine disponibil pentru pacienți. Costurile sunt acoperite de producător până când noul medicament este aprobat oficial pe piață prin procedura obișnuită.

Studiul preliminar, realizat pe 272 de pacienți, a relevat faptul că 42% dintre aceste persoane tratate cu Nivolumab erau încă în viață la un an după începerea tratamentului. În comparație, acest procent a fost de doar 24% în rândul pacienților care au făcut chimioterapie. Unii dintre pacienții care au primit acest medicament erau încă în viață și după doi ani de la debutul terapiei.

Compania Bristol-Myers Squibb spune că peste 10.000 de pacienți din Marea Britanie ar putea avea de beneficiat de pe urma acestor injecții cu Nivolumab. Luna trecută, mai mulți experți în oncologie au spus că imunoterapia reprezintă cea mai mare descoperire medicală de la inventarea chimioterapiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului