Un nou tratament împotriva acneei, testat cu succes

Un nou tratament împotriva acneei, testat cu succes
Publicat: 30/09/2014, 18:15
Actualizat: 06/04/2021, 14:21

O spumă ce conține o substanță antibiotică pare să fie un tratament eficient împotriva acneei. Tratamentul este administrat prin aplicarea spumei pe piele și masarea ușoară a acesteia. Testele realizate pe un eșantion de 150 de persoane arată că numărul coșilor s-a redus cu aproximativ 72%, pe o perioadă de trei luni.

Minociclină se numește substanța care stă la baza spumei, aceasta găsindu-se și într-un medicament care este folosit de mult timp ca tratament pentru acnee, dar cu efecte secundare majore, cum ar fi amețeli, greață și diaree.

Avantajul noii spume cu minociclină, numită FMX101, este că substanța activă nu mai trebuie să fie filtrată de organism înainte de a ajunge la locul infecției provocate de bacteriile care produc acneea, iar efectele secundare ale minociclinei pot fi astfel mult reduse.

Niciunul dintre cei 150 de pacienți care au folosit tratamentul în timpul testelor clinice nu a raportat efecte secundare majore. Medicii spun că noul tratament ar putea fi aprobat pentru utilizare obișnuită și pus în vânzare în decurs de doi ani.

Minociclina funcționează împotriva acneei omorând bacteriile care produc infecția. Acneea afectează opt din zece adolescenți și mai mult de jumătate dintre femeile de peste 25 de ani. Schimbările hormonale prin care trece organismul duc la producerea în exces de sebum, o substanță uleioasă secretată de glandele sebacee din piele.

Sebumul și celulele epiteliale moarte astupă foliculii piloși, blocând în interior o serie de bacterii care se găsesc în mod natural pe piele, unde în mod normal ajută împotriva infecțiilor.

Principala specie de bacterie implicată în apariția acneei este Propionibacterium acnes sau P. acnes, care are nevoie de o sursă constantă de oxigen pentru a se înmulți.

În momentul în care bacteriile sunt blocate în interior, ele rămân fără oxigen și încep să atace celulele epiteliale sănătoase pentru a avea acces la oxigenul din sânge. Între timp, sistemul imunitar detectează că organismul are o problemă și trimite globulele albe pentru a distruge bacteriile. Astfel apar inflamațiile care duc în cele din urmă la apariția coșurilor care pot da mâncărimi, iar în cele din urmă se sparg, în multe cazuri provocând și leziuni ale pielii și cicatrice.

Tratamentele actuale ale acneei sunt sub formă de cremă și gel pentru formele mai puțin severe, mergând până la antibiotice puternice, cum este minociclina, folosite pentru a omorî bacteriile din piele.

Compania israeliană Foamix Inc a realizat spuma FMX101 ca o alternativă la antibioticul sub formă de pastile. Spre deosebire de geluri, creme și unguente, spuma este absorbită mult mai repede și lasă mai puține reziduuri lipicioase pe piele. Noul tratament va intra în ultima fază de testare anul viitor și ar putea apărea pe piață în aproximativ doi-trei ani.

Potrivit medicului dermatolog Tony Chu, de la spitalul londonez Hammersmith, utilizarea spumei pentru administrarea substanței active dintr-un medicament poate fi o idee bună. Totuși, „minociclina poate cauza pigmentări nedorite în zonele cu piele cicatrizată, chiar și atunci când medicamentul este luat sub formă de pastile. O altă problemă o reprezintă apariția rezistenței la antibiotice, care este mărită în momentul în care antibioticele sunt folosite prin aplicarea pe piele”, a explicat medicul Tony Chu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Noi taxe și impozite. Românii care rămân cu mai puțini bani
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului