Un studiu arată că cei care nu se spală pe dinţi riscă să se îmbolnăvească de cancer. Românii, pe ultimul loc în UE la igiena dentară

Redactor:
Alisa Ioana
Un studiu arată că cei care nu se spală pe dinţi riscă să se îmbolnăvească de cancer. Românii, pe ultimul loc în UE la igiena dentară
Un studiu arată că cei care nu se spală pe dinţi riscă să se îmbolnăvească de cancer. Românii, pe ultimul loc în UE la igiena dentară / Foto: Shutterstock

Potrivit unui studiu britanic, persoanele care nu se spală pe dinți pot face cancer. Românii sunt codaşi la spălatul pe dinţi şi cumpără o periuţă o dată la 2-3 ani. Unul din cinci români nu s-a spalat niciodată pe dinți.

Românii se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de pastă de dinţi şi igienă orală.

În medie, un român consumă un tub de pastă de dinţi pe an şi îşi schimbă periuţa la 2 – 3 ani. O mare parte din populatie are probleme dentare: carii, respirație urât mirositoare, dinți sensibili sau alte afecțiuni ale plăcii dentare.

Un nou studiu britanic demonstrează strânsa legătură dintre faptul că oamenii nu se spală pe dinţi şi cancerul bucal sau cel gastric. În plus, lipsa igienei dentare provoacă apariția cariilor, apoi se ajunge la pierderea dinților.

La noi, există puţină educaţie în acest sens. Eu presupun că (oamenii – n.r.) nu dau importanţă, pur şi simplu nu conştientizează că legăturile sunt destul de strânse între igiena orală şi mai multe afecţiuni, nu neapărat cancerul”, a spus stomatologul Ana Keregy.

Cercetarea a fost făcută timp de 20 de ani.

Este recomandat să ne spălăm zilnic pe dinți, în fiecare dimineață și seara înainte de culcare.

Ce past de dinți să folosim

-adulții ar trebui să folosească o pastă de dinți care să conțina fluor cel puțin 1,350 părți la 1 milion (ppm)

-copiii nu au nevoie să folosească o pastă de dinți specială. Copiii de toate varstele pot folosi pasta de dinți a familiei, atata timp cât aceasta conține 1,350-1,500 ppm de fluor.

-copiii sub 3 ani ar trebui să folosească doar foarte puțina pasta de dinți.

Inchide