VIDEO | Echipamente performante la Secția Chirurgie Toracică a Spitalului de Urgență „Sf. Ioan”. ”Asigură calitate și siguranță actului medical” (P)

Publicat: 31/08/2023, 11:36

Secția de Chirurgie Toracică a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan” din Capitală are în dotare echipamente moderne, care îi ajută pe medici să folosească tehnici performante în tratarea pacienților. Cadrele medicale spun că aparatele oferă o foarte bună vizualizare a structurilor anatomice, asigurând, totodată, și „o bună calitate a actului chirurgical”.

Dr. Tamer Abduraim, medic specialist în chirurgie toracică, susține că pacienții care au astfel de afecțiuni pot beneficia de intervenții chirurgicale „atât pe cale clasică, cât și pe cale minim invazivă, toracoscopică sau asistată toracoscopic”.

„La noi se adresează pacienții cu patologie pulmonară toracică, o patologie benignă sau malignă, însemnând de la cazuri de tip pneumotorax până la patologie malignă de tip neoplasme pulmonare. Neoplasme pulmonare care se pot rezolva, și noi putem interveni pe cale chirurgicală, atât pe cale clasică, cât și pe cale minim invazivă, toracoscopică sau asistată toracoscopic. Pot fi operații cu un grad de dificultate mic, însemnând toracoscopii diagnostice, pentru pleurezii, pentru eventuale biopsii pleurale sau noduli pulmonari, până la rezecții pulmonare, pneumonectomii, lobectomii, în care, practic, se scoate plămânul sau un segment al acestuia, în cazul neoplaziilor, a cancerului.

În ultimul an, noi am trecut printr-o perioadă de tranziție. Am fost, timp de doi ani, spital 100% COVID. Pe mine m-a ajutat faptul că sunt chirurg toracic și patologia COVID de tip insuficiență respiratorie pulmonară este tangentă cu patologia mea”, a afirmat dr. Tamer Abduraim.

Medicul a precizat că „lucrurile sunt într-o permanentă dinamică” în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, motiv pentru care este importantă o actualizare continuă, atât a personalului medical, cât și a aparaturii.

„După doi ani de spital COVID, noi, practic, trebuie să ne recâștigăm pacienții, să recâștigăm încrederea acestora și să revenim la condițiile de dinainte, să avem o activitate normală. Tot timpul trebuie să ne upgradăm.

Ideea este că totul se petrece într-o dinamică, tot ce înseamnă, în primul rând, upgradare a personalului, științifică, să fim la nivel cel puțin optim, un nivel care să asigure niște condiții și o siguranță actului chirurgical și pacientului. Trebuie să ne upgradăm și din punct de vedere material, din punct de vedere al aparaturii pe care o folosim în aceste intervenții chirurgicale, care, la fel, să asigure condiții de siguranță și o bună calitate actului chirurgical.

Lucrurile sunt într-o permanentă dinamică, tot ce este aparatură uzată moral sau material, în Blocul Operator, se schimbă, se achiziționează aparatură recentă sau de nouă generație, care să ne permită nouă să desfășurăm această activitate în condiții cât mai bune”, a declarat dr. Tamer Abduraim.

„Lanțul pentru toracoscopie și laparoscopie asigură calitate și siguranță actului chirurgical”

Medicul specialist în chirurgie toracică a explicat că, pentru chirurgia minim invazivă, este folosit „lanțul pentru toracoscopie și laparoscopie de ultimă generație”, care aduce calitate și siguranță actului chirurgical.

„Înainte de perioada pandemiei și după pandemie, s-a achiziționat o aparatură mai modernă. Noi avem Bloc Operator comun, chirurgie generală și chirurgie toracică, iar aceste aparate se folosesc și în chirurgia laparoscopică minim invazivă, și în chirurgia toracoscopică.

Pentru chirurgia minim invazivă, pentru chirurgia toracoscopică, folosim lanțul pentru toracoscopie și laparoscopie de ultimă generație, cu imagine Ultra HD, care să ne permită să vizualizăm foarte bine structurile anatomice și să asigure o calitate și o siguranță actului chirurgical. Este un lanț Storz, mai avem și de la Johnson & Johnson, precum și o platformă de tip Valleylab, pentru electrocauterizare – este un electrocauter, practic.

Avem și un aparat de radiologie ultramodern, mobil, cu rezoluție Ultra HD, care permite preluarea de imagini în timpul intervențiilor chirurgicale. Acest aparat este mai puțin folosit în chirurgia toracică, este folosit în chirurgia generală”, a menționat dr. Tamer Abduraim.

Întrebat ce îmbunătățiri aduc aparatele noi, prin comparație cu cele mai vechi, dr. Tamer Abduraim a explicat că, prin intermediul imaginii Ultra HD, „se vizualizează mult mai bine structurile anatomice”.

„Practic, se îmbunătățește imaginea, nu sunt la nivel de robot, dar sunt detalii, prin Ultra HD, care permit o vizualizare mult mai bună a structurilor anatomice. Încercăm să oferim, în primul rând, disponibilitate și o capacitate de a rezolva problemele acute, noi fiind și spital de urgență, comparativ cu alte spitale, Filaret sau Marius Nasta sau Militar. Dacă apare o problemă la ora 22:00, la 23:00, eu trebuie să fiu aici și să rezolv această problemă.

Fiind și o patologie care necesită o intervenție rapidă – accidente rutiere, hemotorax, insuficiențe respiratorii generate de pneumotorax, este nevoie de intervenție rapidă. Chiar dacă nu este o intervenție chirurgicală foarte laborioasă, este o intervenție minimă care salvează viața pacientului și permite rezolvarea, într-un timp ulterior, a unei probleme mai mari”, a explicat dr. Tamer Abduraim.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO| Aparate de ultimă generație la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Ioan”. „Diagnosticăm mai ușor patologia cu care vin pacienții” (P)

VIDEO | Secția Chirurgie Vasculară a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan”, dotată cu aparate moderne. „Ne ajută foarte mult la operațiile majore” (P)

VIDEO | Tehnici medicale performante la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală. „Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Compania ce va monta motoare termice pe mașinile electrice
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Este obligatoriu pentru absolut toți românii. Se aplică în toată România
Cozonacul însiropat. Un preparat atipic, dar foarte aromat
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA