VIDEO| Aparate de ultimă generație la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Ioan”. „Diagnosticăm mai ușor patologia cu care vin pacienții” (P)

Publicat: 27/07/2023, 10:49
Actualizat: 27/07/2023, 14:14

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfântul Ioan” din București are aparatură de ultimă generație și echipamente performante, esențiale în tratarea pacienților cu afecțiuni acute. Medicii susțin că noile aparate ajută în diagnosticarea mai rapidă și mai ușoară a patologiei cu care pacienții ajung la secția UPU a spitalului.

Șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”, dr. Andreea Zăvoi, a explicat că secția UPU „primește absolut toate felurile de cazuri”, fiind, în general, „pacienți care necesită intervenția mai multor specialități”.

„Orice Unitate de Primiri Urgențe primește absolut toate felurile de cazuri, de la stopul cardio-respirator până la infarct, accidente vasculare, politraumă, traume minore, plăgi minore, arsuri – toată cazuistica despre care se poate discuta într-un spital de urgență, mai ales că Spitalul «Sfântul Ioan» este multidisciplinar.

În general, pacienții care se prezintă în această Unitate de Primiri Urgențe necesită intervenția mai multor specialități, dacă nu în același timp, în timpi diferiți, dar trebuie întrepătruns în așa fel încât beneficiul pacientului să fie cel scontat”, a spus dr. Andreea Zăvoi.

Medicul primar în medicină de urgență a precizat că printre aparatura aflată în dotarea secției UPU se numără ecografe portabile, analizoare rapide, aparate de radiologie și un ecograf performant.

„Pe lângă aceste stații de monitorizare și aparatura desemnată resuscitării, respectiv ventilatoare care susțin funcțiile vitale, și pe lângă aceste ecografe portabile, care ne ajută foarte mult la diagnosticarea cât mai rapidă a anumitor situații care pun viața pacienților în pericol, dispunem de analizoare rapide, pentru a putea avea un diagnostic prezumtiv cât mai rapid.

Dispunem de aparatură de imagistică medicală, respectiv două aparate portabile de radiologie și un aparat fix de radiologie. De asemenea, mai avem la dispoziție un ecograf foarte performant, toate aceste aparate fiind obținute fie prin fonduri de la Minister, fie prin fonduri europene”, a detaliat medicul primar în medicină de urgență.

„Noile aparate ne ajută să diagnosticăm mai repede și mai ușor patologia cu care vin pacienții”

Dr. Andreea Zăvoi a mai spus că ultimele echipamente achiziționate pe linia UPU au fost ventilatoarele performante, „care au un soft foarte inteligibil pentru toți medicii”.

„Ultimele aparate care au venit au fost niște aparate de ventilație, niște ventilatoare performante, care au un soft foarte inteligibil pentru toți medicii – și pentru noi, și pentru medicii din alte secții -, pentru că, în Unitatea de Primiri Urgențe, după cum se știe sau nu, se face stabilizarea pacientului, după care, pacientul este internat pe o secție anume.

Deci avem nevoie de colaborarea restului secțiilor spitalului și tocmai de asta am insistat ca aceste aparate să fie foarte ușor de folosit pentru toată lumea și să putem colabora cât mai ușor unii cu alții, mulțumită acestor soft-uri foarte ușor de înțeles. Noile aparate ne ajută să diagnosticăm mai repede și mai ușor patologia cu care vin pacienții.

Este mult mai ușor pentru noi, la ora actuală, să ne folosim de aceste aparate, decât era acum 15-20 de ani, să zicem. Există o notă de fundamentare depusă la Ministerul Sănătății, pentru a putea achiziționa un CT pentru UPU, special, pe care să îl folosim pentru pacienții noștri. În speranța că lucrul acesta se va materializa repede, vom putea dispune în curând și de acest aparat de CT”, a spus dr. Andreea Zăvoi.

Șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului ”Sfântul Ioan” a adăugat că un alt aparat de ultimă generație extrem de util în tratarea pacienților cu afecțiuni acute este aparatul fix de radiologie, diagnosticarea fiind foarte simplă și imaginile foarte clare.

„Aparatul fix de radiologie este o achiziție foarte bună pentru noi, foarte performant – la fel ca ultimele generații de aparate de radiologie. După geamul securizat, se află panoul de comandă, camera de gardă a colegilor de la radiologie. Este unul dintre cele mai performante aparate de radiologie.

Diagnosticarea este foarte simplă și imaginile sunt foarte clare față de aparatele de radiologie clasice, de acum mulți ani. El fiind și computerizat, putem să facem foarte multe chestii cu el, în funcție de necesități. Poate să facă inclusiv parte de irigografii, de exemplu, de tranzite baritate, dacă i-am pune soft-urile respective”, susține șefa Unității de Primiri Urgențe.

„Suntem mai mult decât mulțumiți de aparate, ne ajută foarte mult”

Medicul primar în medicină de urgență a afirmat că aparate mobile de radiologie sunt esențiale „în cazul pacienților foarte gravi, a căror deplasare nu este una tocmai ușoară”.

„Cele două aparate mobile de radiologie sunt, la fel, de ultimă generație. Suntem mai mult decât mulțumiți de ele, ne ajută foarte mult, în special, în cazul pacienților foarte gravi, a căror deplasare nu este una tocmai ușoară. Ați văzut cum pacienții care sunt intubați merg cu toată aparatura după ei, pentru a-i putea duce în Terapie Intensivă. Imaginați-vă cât efort este să faci asta de mai multe ori, ducându-i la atâtea explorări. Și, atunci, am luat decizia să achiziționăm aceste două aparate mobile, cu care ne deplasăm și care sunt la fel de sensibile ca achiziție de imagini.

La fel ca aparatul fix, sunt legate și ele în sistemul PAX și putem să descărcăm imaginile acolo. Cu cele două imprimante, care sunt legate și la aparatul mare, și la cele două mici, putem să imprimăm filmele explorărilor radiologice, în cazul în care este vreo fractură și este nevoie ca imaginea să fie văzută de către colegii de la Ortopedie”, a conchis medicul primar în medicină de urgență.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Secția Chirurgie Vasculară a Spitalului de Urgență „Sfântul Ioan”, dotată cu aparate moderne. „Ne ajută foarte mult la operațiile majore” (P)

VIDEO | Tehnici medicale performante la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan” din Capitală. „Aparatele aduc mai multă siguranță în actul operator”

VIDEO | Aparate de ultimă generație și proceduri medicale inovative la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan”. „Perioada de recuperare se poate scurta semnificativ în cazul unor pacienți cu afecțiuni acute”

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică