VIDEO | Ministrul Sănătății, despre valul 5 al pandemiei: Cred că va fi ultimul din punct de vedere al sănătății publice

VIDEO | Ministrul Sănătății, despre valul 5 al pandemiei: Cred că va fi ultimul din punct de vedere al sănătății publice
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila / Sursă Foto: Gândul
Publicat: 29/01/2022, 13:35

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafil, a spus, că el crede că valul 5 al pandemiei „va fi ultimul din punct de vedere al sănătății publice”. Demnitarul afirmă că, cel mai probabil, începând cu luna mai, se vor putea organiza, din nou, evenimente publice, între care se numără și nunțile.

Ministrul Sănătății a explicat, sâmbătă, într-o conferință de presă, că a avut întâlnire cu reprezentanții mai multor industrii, între care și HoReCa sau cei care organizează evenimente. El spune că, „în luna martie o să putem să avem o discuție aplicată despre un calendar, pe termen mediu măcar, în așa fel încât să existe predictibilitate”.

„Toată lumea își dorește predictibilitate, nu măsură pe care o luăm de azi pe mâine. Cred că în martie, când vom avea elemente mult mai concrete în ceea ce privește evoluția pandemiei, putem să stabilim împreună un program. E o opinie personală, dar cred că începând din luna mai aceste tipuri de evenimente se pot relua. Probabil cu anumite limitări, nu știu dacă se referă neapărat la număr, dar trebuie păstrate elementele de siguranță care înseamnă o oarecare distanțare sau, în cazul unor evenimente publice, utilizarea măștii”, a spus ministrul.

Alexandru Rafila a adăugat că, „din păcatem asistăm la reîmbolnăviri numeroase”.

„Utilizarea măștii la tulpina Omicron este cel mai important element, pentru că este o barieră mecanică ce previne transmiterea. Din păcate asistăm la reîmbolnăviri numeroase. Un studiu făcut în Anglia arată că există multe cazuri de reîmbolnăvire nu mă refer numai la persoanele vaccinate, ci și la cele care au trecut prin boală”, a mai spus sursa citată.

Alexandru Rafila: Vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare. Cred că în 10 zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic

Ministrul Sănătății a spus, sâmbătă, că România va depăși 40.000 de cazuri zilnice, săptămâna viitoare. El a adăugat că, în 10 zile, vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic.

Aţi văzut că am avut miercuri cel mai mare număr de cazuri înregistrate – 34.000. Ceea ce am discutat și am și spus şi eu şi colegii mei de la Direcţia de Sănătate Publică s-a adeverit, s-a stabilizat în jur de 30.000 de cazuri zilnic în această săptămână şi astăzi avem puţin peste 30.000 de cazuri. Sunt două lucruri care ne preocupă în momentul de faţă: procentul mare de teste pozitive din totalul testelor, aproape o treime sunt pozitive – e adevărat şi testele pe care le facem sunt mult mai numeroase decât cele care se făceau în perioada anterioară şi e bine că am reuşit să depăşim sensbil cifra de 100.000 de teste care se fac zilnic, dar în momentul în care vom asista şi la scăderea proporţiei de teste pozitive putem să ne gândim că lucrurile o să ia o turnură favorabilă. Deocamdată, ne aflăm în perioada de creştere, care va mai dura cel puţin 10 zile, după părerea mea, şi cu siguranţă vom depăşi 40.000 de cazuri săptămâna viitoare”, a spus, sâmbătă, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a punctat că, în aproximativ 10 zile, este posibil ca numărul de noi infecții să scadă.

„Ce se întâmplă în România, particularităţile situaţiei din România sunt următoarele: ca şi în celelalte ţări din Europa, aţi văzut că se înregistrează cifrele enorme, Franţa ajuns la 500.000 de cazuri, proporţia de persoane internate este mai mica, la noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta, cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpină Delta. Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulaţie datorită transmisibilităţii mai mari a tulpinii Omicron, probabil că şi cazurile grave vor diminua. Cred că în circa 10 zile vom intra pe un trend descrescător al acestui val pandemic”, a explicat ministrul.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Ce se întâmplă pe piaţa medicamentelor din România?