Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV)

Amenzi usturătoare pentru cei care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV)
Amenzi usturătoare pentru persoanele care parchează pe locurile persoanelor cu handicap: „Oamenii trebuie să înțeleagă că aceste locuri sunt o necesitate, nu un privilegiu” (EXCLUSIV). Foto: Gândul/Alexandra Pandrea
Publicat: 31/07/2020, 13:36
Actualizat: 31/07/2020, 13:39

Amenzile pentru cei care parchează fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu handicap au crescut de la 1.000 si 2.000 de lei până la 10.000, potrivit unui comunicat al Poliției Române.

Erika Garnier, responsabil pentru serviciile dedicate persoanelor care folosesc scaune rulante din cadrul Fundația Motivation România, a povestit pentru GÂNDUL.RO,  cât de dificil este pentru o persoană cu handicap să găsească un loc de parcare într-un oraș, așa cum este Bucureștiul. De altfel, aceasta trage un semnal de alarmă și spune că oamenii au nevoie să înțeleagă că locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități nu sunt un privilegiu sau un avantaj, ci o necesitate.

În spațiile de parcare organizate, legea impune adaptarea și semnalizarea prin semn internațional a cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri. Chiar și atunci când prevederea legată de marcarea acestor locuri este aplicată, spațiile de parcara dedicate sunt adesea ocupate abuziv de persoane care nu au nicio dizabilitate. Din experiența mea, în București și în Ploiești, unde îmi petrec cel mai mult timp, e încă foarte greu să găsești un loc liber, iar asta generează multe frustrări și dificultăți pentru mine, care folosesc un scaun rulant. Am nevoie de un loc de parcare mai lat, ca să pot deschide portiera suficient cât să îmi dau jos din mașină scaunul rulant, să-l poziționez astfel încât să mă mut în el în siguranță, să mă pot deplasa de la și către mașină. Faptul că locul de parcare este mai aproape de intrarea în clădire mă ajută să mă deplasez în siguranță și scade riscul de a fi accidentată de o altă mașină care dă cu spatele și al cărei șofer poate nu mă vede, fiind așezată într-un scaun rulant.

„Educația e cheia

Erika Garnier crede că, și în acest caz, cheia problemei este educația, însă mărirea amenzilor „poate fi eficientă în măsura în care se face cu adevărat monitorizarea/supravegherea locurilor de parcare dedicate persoanelor cu dizabilități”.

Atunci când reușesc să interacționez cu unii șoferi care parchează abuziv și îi rog să mute mașina, oamenii găsesc tot felul de scuze – de la „clasicele” – „nu stau decât 5 minute”, „oricum mai sunt și alte locuri libere”, „nu am observat” sau „mă grăbeam”, până la unele care te lasă fără cuvinte, pur și simplu – „nu am o dizabilitate, dar sunt cu cățelul” sau „nu am dizabilitate, dar am ceva de cărat”. De aceea, eu (încă mai) cred într-o abordare bazată pe educație, pe informarea oamenilor fără dizabilități și conștientizarea de către ei a importanței caracteristicilor locurilor de parcare dedicate. Oamenii au nevoie să înțeleagă că locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități nu sunt un privilegiu sau un avantaj, ci o necesitate: sunt acolo pentru a asigura participarea și accesul în siguranță și în condiții de egalitate pentru această categorie de persoane.  La urma urmei, dincolo de a fi persoane cu dizabilități, suntem, pur și simplu, oameni și avem nevoie să ajungem în locuri în care merge toată lumea: la cumpărături, într-un spațiu de cazare, la un restaurant, să plătim taxe, să ne întâlnim cu un prieten etc. Poate că pentru cei care se lasă mai greu convinși de mesajele și explicațiile noastre legate de necesitatea acestor locuri de parcare, amenda poate fi o soluție.

Erika Garnier

Amenzi până la 10.000 lei pentru șoferi

Potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română începând din 22 iulie 2020 “conform Legii nr. 145 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancţionează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
PRODUSELE INTERZISE definitiv. Ordinul final a fost dat chiar astăzi, 23 APRILIE
S-a schimbat legea pentru acești români. Cine stă la altă adresă riscă amenzi
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu