Analiză. Specialiștii cu vârste de peste 45 de ani au o căutare în creștere pe piața muncii din România. Ce urmăresc angajatorii

Analiză. Specialiștii cu vârste de peste 45 de ani au o căutare în creștere pe piața muncii din România. Ce urmăresc angajatorii
Joburile de top management sunt de regulă ocupate de persoane de peste 40 de ani / Sursa foto: Shutterstoclk - caracter ilustrativ
Publicat: 28/07/2021, 14:43
Actualizat: 29/07/2021, 11:37

Nevoia de specialiști cu senioritate în roluri de management este în creștere în România, astfel că ponderea românilor din categoria de vârstă de peste 45 de ani care au fost angajați este una semnificativă, arată o analiză a unei companii de resurse umane specialializată în „vânătoare de manageri” – executive search.

Aproximativ o treime (34%) dintre specialiștii recrutați pentru poziții de management de către compania de executive search Kapital HR în ultimii 2 ani au vârste cuprinse între 40-55 de ani, pe următoarea poziție situându-se specialiștii cu vârste cuprinse între 33-40 ani, conform celei mai recente analize, dată publicității miercuri.

Astfel, susțin reprezentanții companiei, deși în spațiul public predomină informațiile conform cărora scade apetitul pentru recrutarea persoanelor cu vârste de peste 40 – 45 de ani în România, raportul de activitate Kapital HR al celor mai recenți 2 ani indică o creștere a apetitului de recrutare pentru acest segment de vârstă, au transmis reprezentanții companiei de resurse umane.

„Este o problemă pe care o avem dinainte de pandemie, în niciun caz nu este din cauza pandemiei: am constatat, încă din 2015 chiar, că după 45 de ani începe o defavorizare”, declara recent, la emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions.

„Lucrăm cu peste 150 de clienți (preponderent multinaționali) din diferite industrii de activitate și recrutăm, în general, specialiști cu un nivel ridicat de senioritate pentru poziții de management. În asemenea roluri sunt, de obicei, persoane în jurul vârstei de 40 de ani și chiar destul de mult peste,” declară însă Alina Conu, co-fondator și Managing Partner Kapital HR.

Potrivit reprezentantul Kapital HR, persoanele care se încadrează la categoria 45+ reprezintă însă un segment important pe piața muncii din România.

Domenii unde recrutarea e așteptată să crească

Concret, joburile de top management corespund de regulă persoanelor de peste 40 de ani (ex. HR Director, Finance Director). Pentru pozițiile de CEO, vârsta medie este de peste 45 de ani. Există însă și joburi de top management unde media de vârstă este de peste 35 de ani, în industrii precum e-commerce, IT, media.

Potrivit analizei Kapital HR, salariul mediu al unui manager de top este de peste 3.000 de euro lunar. În ceea ce privește locul în care își desfășoară acetivitatea, acesta este localizat în proporție de 80% în București, unde se află și majoritatea business-urilor mari din țară.

Analiza arată că mobilitatea este limitată în contextul economic-social actual, însă în anumite industrii (ex. producție) relocarea este mai des întâlnită. În general, la nivel de top management, mai ales în companiile multinaționale, este mai des întâlnită relocarea străinilor pe poziții de top management în companiile din România, afirmă specialiștii Kapital HR.

„Criza sanitară, evoluțiile economice recente și noile politici de promovare a egalității de șanse au dus la creșterea apetitului pentru recrutarea persoanelor de 45+. Domeniile în care ne așteptăm să crească recrutarea sunt cele cu responsabilitate privind sustenabilitatea și mediul înconjurător (așa numitele „green jobs”), rolurile legate de online și digital, BPO (Business Process Outsourcing), marketing, consultanță, domeniul juridic”, conchide Alina Conu.

Ce spun studiile de piață

Un studiu realizat de Ipsos Interactive Services, citat de firma de resurse umane, arată că 72% dintre angajatori afirmă că susţin angajarea în organizaţie a persoanelor de peste 45 de ani. Pe de altă parte, 59% din candidaţii de peste 45 de ani consideră că le este greu sau foarte greu să găsească un job cu experienţa avută la momentul respectiv. Conform aceluiași studiu, doar 1 din 4 candidaţi peste 45 de ani intervievaţi este angajat, comparativ cu 1 din 3 candidaţi sub 45 de ani intervievaţi.

Studiul a fost realizat în 2019 și dat publicității în cadrul unei campanii naționale de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă la angajare „Angajez 45+”.

Un alt studiu din cadrul acestui demers, din iulie 2020, realizat ce compania Kondiment, arată că vârsta este motivul cel mai frecevent de refuz la încadrare (46,5%) în cazul persoanelor din categioria 45 – 54 de ani, în timp ce pretențiile salariale prea mari reprezintă un motiv mai puțin frecvent, respectiv 20,6%, la acest segment. Acest ultim motiv este mai des întâlnit la candidații respinși în vârstă de 35-44 de ani.

Ce spun datele oficiale

Potrivit datelor oficiale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, persoanele cu vârste între 40 și 49 de ani au reprezentat 27% din numărul mediu lunar al șomerilor înregistrați în anul 2020, procent care este de 19% pentru cei de 50 – 55 de ani și de 18% pentru cei de peste 55 de ani.

Potrivit aceluiași document, șomajul în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani continuă să constituie una din problemele pieţei muncii şi este în atenţia serviciului public de ocupare. astfel, în anul 2020 au fost încadrate în muncă 81.203 persoane cu vârsta de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentală, din care 29.053 persoane prin acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează persoane din aceste categorii (28.763 cu vârsta de peste 45 de ani şi 290 şomeri părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale).

Anul trecut, potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) era de 65,6%, respectiv 24,6% – rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) și 48,5% – rata de ocupare a persoanelor vârstnice (55-64 ani).

În continuare, în primele cinci luni ale anului curent, arată raportul ANOFM,  persoane cu vârste de peste 45 de ani reprezintă apropape jumătate din cele care au fost angajate ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării prevăzute de legislaţia în vigoare de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București.

Astfel, din totalul persoanelor încadrate, de 97.461 persoane, 45.448 au peste 45 de ani, 20.252 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 16.103 au între 25 și 35 de ani, iar 15.658 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 10.741 tineri NEET). În cazul a 7.725 de persoane, angajarea a avut loc după acordarea de subvenţii angajatorilor pentru încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Cât timp rezistă, de fapt, carnea de pui la frigider și cât rămâne bună în...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Un bebeluș s-a născut cu o afecțiune genetică atât de rară încât nu are nume....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Horoscopul sufletelor pure. Mihai Voropchievici a spus tot: ‘Ne învață să evoluăm’
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...