Analiză. Specialiștii cu vârste de peste 45 de ani au o căutare în creștere pe piața muncii din România. Ce urmăresc angajatorii

Analiză. Specialiștii cu vârste de peste 45 de ani au o căutare în creștere pe piața muncii din România. Ce urmăresc angajatorii
Sursa foto - caracter ilustrativ
Publicat: 28/07/2021, 14:43
Actualizat: 29/07/2021, 11:37

Nevoia de specialiști cu senioritate în roluri de management este în creștere în România, astfel că ponderea românilor din categoria de vârstă de peste 45 de ani care au fost angajați este una semnificativă, arată o analiză a unei companii de resurse umane specialializată în „vânătoare de manageri” – executive search.

Aproximativ o treime (34%) dintre specialiștii recrutați pentru poziții de management de către compania de executive search Kapital HR în ultimii 2 ani au vârste cuprinse între 40-55 de ani, pe următoarea poziție situându-se specialiștii cu vârste cuprinse între 33-40 ani, conform celei mai recente analize, dată publicității miercuri.

Astfel, susțin reprezentanții companiei, deși în spațiul public predomină informațiile conform cărora scade apetitul pentru recrutarea persoanelor cu vârste de peste 40 – 45 de ani în România, raportul de activitate Kapital HR al celor mai recenți 2 ani indică o creștere a apetitului de recrutare pentru acest segment de vârstă, au transmis reprezentanții companiei de resurse umane.

„Este o problemă pe care o avem dinainte de pandemie, în niciun caz nu este din cauza pandemiei: am constatat, încă din 2015 chiar, că după 45 de ani începe o defavorizare”, declara recent, la emisiunea GÂNDUL FINANCIAR, Daniela Necefor, managing partner Total Business Solutions.

„Lucrăm cu peste 150 de clienți (preponderent multinaționali) din diferite industrii de activitate și recrutăm, în general, specialiști cu un nivel ridicat de senioritate pentru poziții de management. În asemenea roluri sunt, de obicei, persoane în jurul vârstei de 40 de ani și chiar destul de mult peste,” declară însă Alina Conu, co-fondator și Managing Partner Kapital HR.

Potrivit reprezentantul Kapital HR, persoanele care se încadrează la categoria 45+ reprezintă însă un segment important pe piața muncii din România.

Domenii unde recrutarea e așteptată să crească

Concret, joburile de top management corespund de regulă persoanelor de peste 40 de ani (ex. HR Director, Finance Director). Pentru pozițiile de CEO, vârsta medie este de peste 45 de ani. Există însă și joburi de top management unde media de vârstă este de peste 35 de ani, în industrii precum e-commerce, IT, media.

Potrivit analizei Kapital HR, salariul mediu al unui manager de top este de peste 3.000 de euro lunar. În ceea ce privește locul în care își desfășoară acetivitatea, acesta este localizat în proporție de 80% în București, unde se află și majoritatea business-urilor mari din țară.

Analiza arată că mobilitatea este limitată în contextul economic-social actual, însă în anumite industrii (ex. producție) relocarea este mai des întâlnită. În general, la nivel de top management, mai ales în companiile multinaționale, este mai des întâlnită relocarea străinilor pe poziții de top management în companiile din România, afirmă specialiștii Kapital HR.

„Criza sanitară, evoluțiile economice recente și noile politici de promovare a egalității de șanse au dus la creșterea apetitului pentru recrutarea persoanelor de 45+. Domeniile în care ne așteptăm să crească recrutarea sunt cele cu responsabilitate privind sustenabilitatea și mediul înconjurător (așa numitele „green jobs”), rolurile legate de online și digital, BPO (Business Process Outsourcing), marketing, consultanță, domeniul juridic”, conchide Alina Conu.

Ce spun studiile de piață

Un studiu realizat de Ipsos Interactive Services, citat de firma de resurse umane, arată că 72% dintre angajatori afirmă că susţin angajarea în organizaţie a persoanelor de peste 45 de ani. Pe de altă parte, 59% din candidaţii de peste 45 de ani consideră că le este greu sau foarte greu să găsească un job cu experienţa avută la momentul respectiv. Conform aceluiași studiu, doar 1 din 4 candidaţi peste 45 de ani intervievaţi este angajat, comparativ cu 1 din 3 candidaţi sub 45 de ani intervievaţi.

Studiul a fost realizat în 2019 și dat publicității în cadrul unei campanii naționale de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă la angajare „Angajez 45+”.

Un alt studiu din cadrul acestui demers, din iulie 2020, realizat ce compania Kondiment, arată că vârsta este motivul cel mai frecevent de refuz la încadrare (46,5%) în cazul persoanelor din categioria 45 – 54 de ani, în timp ce pretențiile salariale prea mari reprezintă un motiv mai puțin frecvent, respectiv 20,6%, la acest segment. Acest ultim motiv este mai des întâlnit la candidații respinși în vârstă de 35-44 de ani.

Ce spun datele oficiale

Potrivit datelor oficiale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, persoanele cu vârste între 40 și 49 de ani au reprezentat 27% din numărul mediu lunar al șomerilor înregistrați în anul 2020, procent care este de 19% pentru cei de 50 – 55 de ani și de 18% pentru cei de peste 55 de ani.

Potrivit aceluiași document, șomajul în rândul persoanelor cu vârsta de peste 45 de ani continuă să constituie una din problemele pieţei muncii şi este în atenţia serviciului public de ocupare. astfel, în anul 2020 au fost încadrate în muncă 81.203 persoane cu vârsta de peste 45 de ani sau şomeri care sunt părinți unici susținători ai familiilor monoparentală, din care 29.053 persoane prin acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează persoane din aceste categorii (28.763 cu vârsta de peste 45 de ani şi 290 şomeri părinți unici susţinători ai familiilor monoparentale).

Anul trecut, potrivit INS, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) era de 65,6%, respectiv 24,6% – rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) și 48,5% – rata de ocupare a persoanelor vârstnice (55-64 ani).

În continuare, în primele cinci luni ale anului curent, arată raportul ANOFM,  persoane cu vârste de peste 45 de ani reprezintă apropape jumătate din cele care au fost angajate ca urmare a aplicării măsurilor de stimulare a ocupării prevăzute de legislaţia în vigoare de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București.

Astfel, din totalul persoanelor încadrate, de 97.461 persoane, 45.448 au peste 45 de ani, 20.252 au vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, 16.103 au între 25 și 35 de ani, iar 15.658 sunt tineri sub 25 de ani (dintre care 10.741 tineri NEET). În cazul a 7.725 de persoane, angajarea a avut loc după acordarea de subvenţii angajatorilor pentru încadrarea şomerilor în vârstă de peste 45 de ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...