APEL. Primăria Capitalei: „Redeschideți Spitalul Clinic Colentina! Nu vă jucați cu viețile pacienților!” / Când e așteptat avizul  de funcționare

APEL. Primăria Capitalei: „Redeschideți Spitalul Clinic Colentina! Nu vă jucați cu viețile pacienților!” / Când e așteptat avizul  de funcționare
Spitalul Colentina tratează şi pacienţi cu alte afecţiuni decât Covid-19 (FOTO: MediafaxFoto -Andreea Alexandru)
Publicat: 24/06/2020, 17:16

Primăria Capitalei și Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București au făcut, miercuri, un nou apel la adesa autorităților pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina pentru toți pacienții, nu doar cei infectați cu COVID-19.

Primăria Capitalei a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că așteaptă „cu încredere” ca noul termen stabilit de conducerea Ministerului Sănătății să fie respectat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) București, iar avizul de funcționare al Spitalului Clinic Colentina să fie eliberat în cursul zilei de joi, 25 iunie.

Potrivit comunicatului PMB privin demersurile întreprinse în vederea redeschiderii cât mai rapide a Spitalului Clinic Colentina pentru toate categoriile de pacienți, pe data de 15 iunie, o solicitare a fost depusă de către conducerea Spitalului Clinic Colentina la DSP București, în vederea obținerii avizului de funcționare.

„Din păcate, până acum, în ciuda tuturor insistențelor noastre, a petiției lansate public de personalul medical din spital și de asociațiile de pacienți cronici din toată țara, nu există încă niciun răspuns din partea DSP București, în afara unor unei vizite de evaluare la spital, în data de 16 iunie și a unui control inopinat, „executat” duminică, 21 iunie, la ceas de noapte”, se arată în comunicatul PMB.

„Lucrurile s-au prelungit inadmisibil de mult, în ciuda urgenței de netăgăduit a problemei”

Potrivit documentului, în cursul zilei de marți, 23 iunie, la sediul Ministerului Sănătății (MS), a avut loc o întâlnire în cadrul căreia conducerile ASSMB și Spitalului Colentina au prezentat, încă o dată, toate argumentele în favoarea redeschiderii porților spitalului pentru zecile de mii de pacienți cronici, care nu mai pot beneficia de tratament după desemnarea acestei unități sanitare, de către MS, drept spital suport COVID, la începutul lunii aprilie.

„Și asta pentru că lucrurile s-au prelungit inadmisibil de mult, în ciuda urgenței de netăgăduit a problemei, în condițiile în care apelurile de ajutor ale pacienților cronici se fac auzite în spațiul public încă de la începutul lunii mai”, se arată în comunicatul PMB.

În data de 3 iunie, Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a fpcut primele demersuri pe lângă ministerul Sănătății pentru redeschiderea spitalului și reluarea tratamentelor, demersuri continuate apoi de ASSMB care, în data de 15 iunie, a revenit cu aceeași solicitare către Ministerul Sănătății, dar, potrivit PMB. fără niciun rezultat.

„Este mai mult decât ciudat faptul că Spitalul Clinic Colentina a fost considerat perfect pregătit să primească, peste noapte, pacienți COVID-19, dar brusc nu mai este la fel de pregătit să desfășoare, din nou, activitatea normală, pe care o derula cu mult succes în perioada anterioară desemnării sale ca spital suport COVID. Toate acțiunile noastre au în vedere în primul rând interesul pacienților din București și din toată țara, care suferă de aproape trei luni, în mod inutil, din cauza BLOCĂRII complete a activității Spitalului Clinic Colentina, unitate sanitară care asigură o serie de tratamente și proceduri unice la nivelul întregii țări”, se argumentează în comunicat.

88 de pacienți mai sunt internați la Colentina

Prin documentul transmis, PMB solicită Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), instituția care se ocupă de acreditarea unităților sanitare din România, să se alăture demersului de reluare a activității normale a Spitalului Clinic Colentina.

Potrivit cifrelor PMB trasnmise miercuri, în prezent, la Spitalul Clinic Colentina sunt internați 88 de pacienți COVID-19, iar în total, de la începutul perioadei de pandemie, aici au fost internate mai puțin de 600 de persoane.

În plus, se menționează că după apariția noilor reglementări, care permit externarea pacienților asimptomatici după 10 zile de la internare, numărul pacienților COVID-19 din spital va coborî de 70.

În 2019, Spitalul Clinic Colentina a asigurat servicii medicale pentru 30.108 pacienți – spitalizare continuă, 61.473 pacienți – spitalizare de zi, iar în ambulatoriul de specialitate au fost acordate 113.894 consultații.

Sumele alocate spitalului de PMB

Primăria Capitalei, prin ASSMB, a transmis că este pregătită să ia și în continuare toate măsurile necesare și să asigure toate mijloacele pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina pentru pacienții cronici, în cele mai bune condiții, așa cum a făcut-o, de altfel, și pe perioada celor aproape trei luni în care unitatea sanitară a primit și a îngrijit doar pacienți COVID-19.

Potrivit PMB, au fost alocate sume substanțiale au fost alocate din bugetul local pentru a asigura buna funcționare a unității și protecția pacienților și a personalului medical pe toată perioada în care Spitalul Clinic Colentina este spital suport COVID: 1.270.610 lei a fost suma cheltuită pentru achiziționarea de echipamente de protecție (măști, combinezoane, mănuși, ochelari de protecție, viziere, dezinfectanți etc.), iar 1.034.560 de lei au mers către acoperirea costurilor de cazare în regim hotelier și masă (catering) pentru sutele de medici și asistenți medicali care, pentru a-și proteja familiile de maladia COVID-19, nu au putut merge acasă pe perioada ultimelor luni.

Aceste sume se adaugă bugetului de 1.500.000 de lei, alocat direct Spitalului Clinic Colentina, din care au fost acoperite alte cheltuieli legate de asigurarea materialelor de protecție și a hranei pacienților.

„Considerăm că, în acest moment, sunt îndeplinite toate condițiile pentru redeschiderea Spitalului Clinic Colentina unei activități normale, lucru cerut insistent, pe o singură voce, de miile de pacienți cronici care nu au acces la tratament și de întreg personalul medical din spital. Alături de ei, Primăria Capitalei și ASSMB cer autorităților competente o decizie rapidă: Redeschideți Spitalul Clinic Colentina! Nu vă jucați cu viețile pacienților! Așteptăm cu încredere ca noul termen stabilit de conducerea Ministerului Sănătății să fie respectat de DSP București, iar avizul de funcționare al Spitalului Clinic Colentina să fie eliberat în cursul zilei de joi, 25 iunie!”, se arată în comunicatul transmis.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii