„Ne pregătim pentru un weekend curat!” Avertismentul Jandarmeriei pentru cei care și-au abandonat mașinile

„Ne pregătim pentru un weekend curat!” Avertismentul Jandarmeriei pentru cei care și-au abandonat mașinile
Sursa foto: Jandarmeria Română
Publicat: 20/08/2021, 16:59
Actualizat: 20/08/2021, 17:16

Jandarmeria Română a avertizat, vineri, că, împreună cu colegii inspectori de mediu, vor continua în weekend acțiunile de protejare a mediului de deșeuri și mașini abandonate.

„Poate vă întrebați care este legătura între munții de gunoaie, deșeurile aruncate pe marginea drumurilor, mașinile abandonate și activitatea noastră. Aparent, nu există legătură, însă alături de colegii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, acționăm permanent pentru a preveni abandonul acestora în locuri nepermise, precum și pentru informarea cetățenilor asupra consecințelor produse ca urmare a aruncării deșeurilor în locurile neamenajate”, au transmis reprezentanții Jandarmeriei Române.

Potrivit datelor transmise, în ultimele șapte luni au avut loc peste 140 de acțiuni, în care au fost ridicate 70 de autoturisme abandonate și au fost date peste 100 de amenzi, în valoare totală de 1.961.300 de lei.

Dacă nu sunt radiate, mașinile trebuie asigurate

În România sunt înmatriculate opt milioane de mașini, dar numai aproximativ cinci milioane au Inspecția Tehnică Periodică valabilă. Multe dintre celelalte circulă fără ITP sau sunt abandonate în parcări ori pe marginea străzilor.

Recent, Curtea Europeană de Justiție (CJUE) a decis recent că toate vehiculele înmatriculate în Uniunea Europană  trebuie să aibă RCA până în momentul în care sunt radiate. Astfel, chiar dacă au mașini vechi pe care nu le mai folosesc, proprietarii tot trebuie să le facă RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară și reprezentanții asigurătorilor au precizat că decizia CJUE întărește legislația din România, care prevede obligativitatea RCA până la radiere. Principalul argument din spatele deciziei este că proprietarii acestor mașini pot oricând să iasă cu ele în trafic și să îi pună în pericol pe ceilalți șoferi sau pot chiar să provoace daune în timp ce sunt staționate în afara drumurilor publice.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anuluiciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase