Cadrul pentru suspendarea cursurilor, stabilit prin proiect de lege. Raluca Turcan: Mergem pe această variantă să nu fie interpretată de CCR intervenția noastră prin ordonanță de urgență

Cadrul pentru suspendarea cursurilor, stabilit prin proiect de lege. Raluca Turcan: Mergem pe această variantă să nu fie interpretată de CCR intervenția noastră prin ordonanță de urgență
Proiectele ce vizează începutul anului școlar, incluse pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Sursa foto: Facebook - Guvernul României
Publicat: 14/08/2020, 19:11
Actualizat: 14/08/2020, 19:18

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat, la debutul ședinței de Guvern, o serie de proiecte de acte normative pentru începerea școlii. În ceea ce privește posibilitatea suspendării cursurilor din cauza apariției focarelor sau a extinderii pandemiei, Executivul merge pe varianta de proiect de lege, pentru a a preîntâmpina o eventuală contestare și decizie a CCR privind impunerea de restricții prin ordonanță de urgență.

Vicepremierul Raluca Turcan a prezentant, la debutul ședinței de Guvern de vineri, proiectele Ministrului Fondurilor Europene, ale Ministerului Educației și ale Ministerului Muncii, în pregătirea începutului de an școlar.

Potrivit vicepremierului, Ministerul Fondurilor Europene a pregătiti un proiect de Ordonanță de Urgență pentru decontarea a aproximativ 500.000 de laptopuri și tablete din fonduri europene pentru autoritățile publice locale în valoare de 100 de milioane de euro.

Este vorba de un număr suplimentar față de cele 250.000 care sunt în procedură de achiziție, a precizat Raluca Turca.

În plus, în ședința Executivului s-a propus aprobarea alocării a 50 de milioane de euro, identificate pentru decontarea, tot către autorități a materialelor de igienă și protecție sanitară și a sumei de 25 miliaone de euro, pentru achiziționarea unor containere sanitare sau de suport educațional în localitățile unde nu există rețea de apă-canal sau unde infrastructura nu permite organizarea cursurilor, așa cum a precizat vicepremierul.

Turcan: „Mergem pe varianta proiectului de lege pentru a nu fi probleme”

Raluca Turcan a anunțat și proiectele pregătite de ministrul Educației privind măsuri pentru începerea școlii, respectiv decizia de a merge pe varianta de proiect de lege, și nu ordonanță de urgență, pentru a stabili cadrul prin care se pot suspenda cursurile școlare.

„Doamna ministru al Educației va propune astăzi un proiect de lege și o ordonanță de urgență. Proiectul de lege vizează deblocarea concursurilor pentru posturile vacante de personal didactic și nedidactic și pentru asistenți și medici de medicină școlară”, a anunțat vicepremierul, moment în care șeful Executivului i-a indicat ministrului Monica Anisie să ceară o evaluare din partea inspectoratelor școlare pentru fiecare școală prin care să se stabilească care este necesarul de personal suplimentar, fie că e vorba de personal didactic, nedidactic sau medical.

„Mergem pe varianta proiectului de lege pentru a nu fi probleme. Acest proiect de lege conține o derogare de la legea privind instituirea stării de alertă, Legea 55, votată în Parlament și tot prin acest proiect de lege se stabilește cadrul prin care se pot suspenda cursurile în cazul de focar sau de extindere epidemiologică, tot pentru că ar putea fi considerată o măsură restrictivă și să nu fie interpretată de Curtea Constituțională intervenția noastră prin ordonanță de urgență, așadar mergem pe varianta proiect de lege”, a precizat vicepremierul Raluca Turcan.

În plus, potrivit precizărilor vicepremierului, în ședința de Guvern tot ministrul Educației va propune un proiect de OUG care să reglementeze predarea online în situația în care se va ajunge să se opteze pentru această formă de predare.

În ceea ce privește susținerea părinților ai căror elevi sunt cuprinși în școli din zone cu risc epidemiologic, ministerul Muncii propune un proiect de OUG pentru plata zilelor libere pentru părinți în situația suspendării cursurilor sau închiderii școlilor.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete