Câți am mai rămas în România? Președintele a promulgat legea pentru organizarea recensământului populației și al locuințelor, în 2021

Redactor:
Madalina Prundea
Câți am mai rămas în România? Președintele a promulgat legea pentru organizarea recensământului populației și al locuințelor, în 2021
Recensământul va furniza date privind evoluțiile demografice din România față de anul 2011 / Sursa: Alexandra Pandrea – Gândul.ro

Începând din iulie 2021, recenzorii vor merge pe teren pentru a colecta datele actualizate privind populația și locuințele din România, la aproape zece ani de la ultimul demers de acest gen.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, marți decretul de promulgare a Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021.

Guvernul a adoptat OUG 19/2020 în luna februarie, urgența fiind motivată la acea dată prin obligația statelor Uniunii Europene de a recenza populația în anul 2021, existând riscul demarării de către Comisia Europeană a procedurii de infringement. Toate datele trebuie furnizare Comisiei (Eurostat) până la 31 decembrie 2022. Momentul de referință al recensământului din anul 2021 este ora 0 din ziua de 1 mai 2021, iar startul colectării datelor este în iulie 2021.

Conform datelor finale ale ultimului recensământ, populația stabilă a României era, la 20 octombrie 2011, de 20.121.641 de persoane, în scădere cu 1.559.300 de persoane față ce recensământul anterior, în special cauzată de migrația externă. Din populația stabilă a României, 10.333.064 erau femei, reprezentând 51,4%. Datele de la acea vreme arătau că peste 727,5 mii de români erau stabiliți în afara graniței, cei mai mulți în Italia, Spania, Gemania, Franța și Marea Britanie.

O altă diferență constatată a fost creșterea numărului de persoane de peste 65 de ani la o sută de persoane cu vârstă de muncă.

Calendarul poate fi modificat de pandemii sau dezastre naturale

Față de ordonanța aprobată de Guvern în februarie, în Parlament au fost aduse modificări  care fac referire la măsurile privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Proiectul de lege a primit votul final, unanim, în Camera Deputaților, în 28 iulie.

Potrivit legii promulgate de șeful statului, „în perioada iulie – noiembrie 2021 se desfăşoară, etapizat, recenzarea populaţiei și locuințelor. În funcție de evoluția unor evenimente la nivel național: pandemii, dezastre naturale, stări de alertă, stări de urgență, alegeri locale, alegeri parlamentare, referendumuri, modificarea perioadei de desfășurare a recensământului general agricol, care pot afecta desfăşurarea recensământului, perioada de colectare a datelor poate fi modificată prin hotărâre a CCRPL2021 (Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor din anul 2021 – n.r.)”.

În plus, prin derogare de la Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se permite selectarea și recrutarea în vederea ocupării posturilor pentru personalul de recensământ din teritoriu.

Președintele Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor este ministrul Afacerilor Interne, iar vicepreședintele, președintele Institutului Național de Statistică.

Salariții care se autorecenzează au dreptul la o zi liberă plătită

Conform legii promulgate, persoanele prezente într-o gospodărie în momentul vizitei recenzorului sunt obligate să furnizeze acestuia, în condițiile în care contactarea persoanelor temporar absente care au reședința obișnuită la aceeași adresă nu a fost posibilă în urma unor vizite repetate, următoarele informații referitoare la aceste persoane: CNP, sex, data nașterii, nivelul instituției de învățământ absolvite de cel mai înalt nivel și statutul activității curente, precum și alte informații utile completării formularelor de recensământ sau pentru a se asigura comparabilitatea cu rezultatele Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor din anul 2011, în cazul în care le cunosc.”

Persoanele absente temporar din gospodărie sunt înregistrate la reşedinţa lor obişnuită, pe baza informaţiilor furnizate de celelalte persoane din gospodărie.

În cazul locuinţelor ocupate de gospodării absente în totalitate, respectiv în care toţi membrii gospodăriei sunt absenţi, informaţiile privind confirmarea absenţei gospodăriei, precum şi numărul persoanelor ce formează gospodăria respectivă şi câteva caracteristici esenţiale precum sexul şi vârsta, pot fi furnizate pe plan local, de alte persoane, precum administratorii de bloc, vecini, rude, în măsura în care deţin aceste informaţii, se arată în legea adoptată și promulgată.

Conform actului normativ, persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării cu predilecție a acestei metode.

Tânăra cunoscută a murit misterios! A fost găsită într-o prăpastie după ce a dat un...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Cercetătorii lucrează pentru a preveni o nouă pandemie. A fost descoperit coronavirusul de 10 ori...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
Am prins-o înfulecând prăjituri după ce a slăbit 40 de kg. Ce vedetă din România...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
NOI RESTRICŢII la graniţa României: Anunţ BOMBĂ de ultimă oră
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Catastrofă la graniţa cu România: Oraşe întregi părăsite, obloanele trase, lacăte la uşi. Ţara vecină...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide