Câți elevi din colegiile și școlile militare au fost depistați cu COVID-19 în prima zi de școală. Anunțul MApN

Redactor:
Madalina Prundea
Câți elevi din colegiile și școlile militare au fost depistați cu COVID-19 în prima zi de școală. Anunțul MApN
Imagini de la începutul anului școlar în unitățile de învământ militare / Sursa: captura Facebook - MApn - foto cu caracter ilustrativ

Ministrul Apărării Naționale a anunțat, luni seara, că la deschiderea anului școlar în instituțiile militare de învățământ preuniversitar și postliceal au fost depistate cazuri de COVID-19 în șapte unități de învățământ din toată țara. Elevii bolnavi fie au intrat în izolare, fie au fost internați.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, la deschiderea anul de învățământ 2020-2021 s-au prezentat la cursuri 2.232 de elevi în cadrul celor cinci colegii militare naționale de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova, dintre care peste 600 sunt elevi de clasa a IX – a, și peste 1.200 de elevi în școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care 770 sunt înscriși în anul I.

MApN a precizat că în toate unitățile de învățământ liceal și postliceal din cadrul instituției cursurile au început în condiții de respectare a tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2 și a a luat măsuri pentru testarea tuturor elevilor la începerea cursurilor.

Situația îmbolnăvirilor la nivel național

Luni, până la ora 20:00, conform rezultatelor testărilor centralizate pe fiecare unitate școlară,  au fost depistați cu noul coronavirus 20 de elevi, aflați fie în izolare, fie deja internați:

  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța – doi elevi infectați, ambii internați în spital;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia – patru elevi infectați, asimptomatici, izolați la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza – cinci elevi infectați,  asimptomatici, patru dintre ei aflați în izolare în spații special destinate în cadrul colegiului și unul aflat în izolare la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova – șase elevi infectați, asimptomatici, internați în spital, urmând a fi transferați pentru izolare în spații special destinate în cadrul colegiului;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” din Pitești – un elev infectat, internat în spital.

Într-un mesaj postat mai devreme pe contul de Facebook, MApN a prezentat, printr-un clip video, măsurile luate în prima zi de școală și a făcut apel la responsabilitate: „A început școala! Un început diferit, la fel cum a fost tot anul acesta, diferit și cu noi provocări la fiecare pas. Important este să rămânem uniți, știm cu toții ce avem de făcut: purtăm mască, ne dezinfectăm, păstrăm distanța și așa ne păstrăm sănătatea noastră și a celor din jur. Nevoia de educație va rămâne întotdeauna cea mai puternică nevoie, nu putem evolua fără școală. Cele cinci colegii militare naționale s-au pregătit pentru un nou an școlar, au luat toate măsurile de protecție și vor face față noii situații cu ajutorul profesorilor, elevilor și părinților. Succes tuturor! Curaj tuturor! #scoala #primazi #carieramilitara”

MApN a detaliat măsurile luate pentru gestionarea pandemiei. „Astfel, în cazul elevilor din colegiile militare naționale și din școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, sosirea elevilor în unitățile școlare s-a realizat în săptămâna premergătoare datei de începere a cursurilor, etapizat, în zile diferite, în funcție de anii de studiu, în vederea evitării aglomerărilor. La sosirea acestora, au fost luate măsuri pentru testarea tuturor elevilor în vederea depistării virusului SARS-CoV-2, prin grija Direcției medicale a MApN, având în vedere faptul că elevii provin din medii epidemiologice diferite și ținând cont de caracterul specific al încazarmării și al activităților de instruire militară. De asemenea, echipe de epidemiologi din cadrul Direcției medicale au verificat implementarea măsurilor dispuse la nivelul tuturor instituțiilor militare de învățământ în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic și auxiliar”, a transmis MApN.

Care este scenariul de bază

Potrivit MApN, toate cazurile au fost depistate și confirmate înainte de începerea cursurilor, iar în urma anchetelor epidemiologice, contacții direcți ai elevilor confirmați ca pozitivi au fost carantinați în spații special destinate acestui scop în instituțiile militare de învățământ. Elevii confirmați ca infectați cu SARS-CoV-2, precum și cei aflați în carantină au acces la cursuri în format online.

„În toate instituțiile militare de învățământ au fost luate măsuri speciale în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic și auxiliar. Au fost elaborate scenarii care se vor aplica în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura și resursele umane ale fiecărei instituţii”, au transmis reprezentanții Armatei.

Conform documentului transmis, având în vedere profilul militar și filiera vocațională a structurilor de învățământ ale MApN, forma de bază pentru desfășurarea cursurilor va fi sistemul de predare față în față, însă au fost pregătite și instalate echipamentele și platformele educaționale pentru învățământul online, care va fi adoptat în funcție de situația specifică din fiecare unitate de învățământ.

În cazul Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, decizia luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, după depistarea celor cinci cazuri, a fost trecerea în scenariul roșu, potrivit News.ro. În aceeași situație au ajuns și patru grădiniţe şi două şcoli din comuna Gorgota, care au deschis anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii în bănci.

Conform unui comunicat al Prefecturii Prahova, în județ erau confirmați cu noul coronavirus trei profesori și 39 de copii cu vârstă școlară și preșcolară.

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
Live video Djurgarden – CFR Cluj Scor, punctul forte nesperat pentru români
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Emisiunea lui Mihai Gâdea, făcută praf la CNA. 'Este o făcătură!'. Amenzile sunt URIAȘE
CORONAVIRUS 24 septembrie. Situaţia pe judeţe. Bucureşti pe primul loc în topul infectărilor. Alte trei...
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
ALERTĂ pe piața alimentară! Toți cei care au cumpărat acest produs, sunt obligați să-l returneze...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Imagine virală: Cererea trimisă de un elev învățătoarei sale. Ce i-a solicitat copilul
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Hemoroizi sau cancer? Care sunt simptomele îngrijorătoare
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide