Câți elevi din colegiile și școlile militare au fost depistați cu COVID-19 în prima zi de școală. Anunțul MApN

Câți elevi din colegiile și școlile militare au fost depistați cu COVID-19 în prima zi de școală. Anunțul MApN
Imagini de la începutul anului școlar în unitățile de învământ militare / Sursa: captura Facebook - MApn - foto cu caracter ilustrativ
Publicat: 14/09/2020, 20:45

Ministrul Apărării Naționale a anunțat, luni seara, că la deschiderea anului școlar în instituțiile militare de învățământ preuniversitar și postliceal au fost depistate cazuri de COVID-19 în șapte unități de învățământ din toată țara. Elevii bolnavi fie au intrat în izolare, fie au fost internați.

Potrivit Ministerului Apărării Naționale, la deschiderea anul de învățământ 2020-2021 s-au prezentat la cursuri 2.232 de elevi în cadrul celor cinci colegii militare naționale de la Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc, Constanța și Craiova, dintre care peste 600 sunt elevi de clasa a IX – a, și peste 1.200 de elevi în școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, dintre care 770 sunt înscriși în anul I.

MApN a precizat că în toate unitățile de învățământ liceal și postliceal din cadrul instituției cursurile au început în condiții de respectare a tuturor măsurilor de siguranță sanitară impuse pentru prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2 și a a luat măsuri pentru testarea tuturor elevilor la începerea cursurilor.

Situația îmbolnăvirilor la nivel național

Luni, până la ora 20:00, conform rezultatelor testărilor centralizate pe fiecare unitate școlară,  au fost depistați cu noul coronavirus 20 de elevi, aflați fie în izolare, fie deja internați:

  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța – doi elevi infectați, ambii internați în spital;
  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia – patru elevi infectați, asimptomatici, izolați la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza – cinci elevi infectați,  asimptomatici, patru dintre ei aflați în izolare în spații special destinate în cadrul colegiului și unul aflat în izolare la domiciliu;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova – șase elevi infectați, asimptomatici, internați în spital, urmând a fi transferați pentru izolare în spații special destinate în cadrul colegiului;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene „Traian Vuia” de la Boboc – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” din Constanța – un elev infectat, internat în spital;
  • Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri „Basarab I” din Pitești – un elev infectat, internat în spital.

Într-un mesaj postat mai devreme pe contul de Facebook, MApN a prezentat, printr-un clip video, măsurile luate în prima zi de școală și a făcut apel la responsabilitate: „A început școala! Un început diferit, la fel cum a fost tot anul acesta, diferit și cu noi provocări la fiecare pas. Important este să rămânem uniți, știm cu toții ce avem de făcut: purtăm mască, ne dezinfectăm, păstrăm distanța și așa ne păstrăm sănătatea noastră și a celor din jur. Nevoia de educație va rămâne întotdeauna cea mai puternică nevoie, nu putem evolua fără școală. Cele cinci colegii militare naționale s-au pregătit pentru un nou an școlar, au luat toate măsurile de protecție și vor face față noii situații cu ajutorul profesorilor, elevilor și părinților. Succes tuturor! Curaj tuturor! #scoala #primazi #carieramilitara”

MApN a detaliat măsurile luate pentru gestionarea pandemiei. „Astfel, în cazul elevilor din colegiile militare naționale și din școlile militare de maiştri militari şi subofiţeri, sosirea elevilor în unitățile școlare s-a realizat în săptămâna premergătoare datei de începere a cursurilor, etapizat, în zile diferite, în funcție de anii de studiu, în vederea evitării aglomerărilor. La sosirea acestora, au fost luate măsuri pentru testarea tuturor elevilor în vederea depistării virusului SARS-CoV-2, prin grija Direcției medicale a MApN, având în vedere faptul că elevii provin din medii epidemiologice diferite și ținând cont de caracterul specific al încazarmării și al activităților de instruire militară. De asemenea, echipe de epidemiologi din cadrul Direcției medicale au verificat implementarea măsurilor dispuse la nivelul tuturor instituțiilor militare de învățământ în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic și auxiliar”, a transmis MApN.

Care este scenariul de bază

Potrivit MApN, toate cazurile au fost depistate și confirmate înainte de începerea cursurilor, iar în urma anchetelor epidemiologice, contacții direcți ai elevilor confirmați ca pozitivi au fost carantinați în spații special destinate acestui scop în instituțiile militare de învățământ. Elevii confirmați ca infectați cu SARS-CoV-2, precum și cei aflați în carantină au acces la cursuri în format online.

„În toate instituțiile militare de învățământ au fost luate măsuri speciale în scopul diminuării riscului de îmbolnăvire a elevilor și membrilor corpului didactic și auxiliar. Au fost elaborate scenarii care se vor aplica în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura și resursele umane ale fiecărei instituţii”, au transmis reprezentanții Armatei.

Conform documentului transmis, având în vedere profilul militar și filiera vocațională a structurilor de învățământ ale MApN, forma de bază pentru desfășurarea cursurilor va fi sistemul de predare față în față, însă au fost pregătite și instalate echipamentele și platformele educaționale pentru învățământul online, care va fi adoptat în funcție de situația specifică din fiecare unitate de învățământ.

În cazul Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, decizia luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova, după depistarea celor cinci cazuri, a fost trecerea în scenariul roșu, potrivit News.ro. În aceeași situație au ajuns și patru grădiniţe şi două şcoli din comuna Gorgota, care au deschis anul şcolar în scenariul verde, cu toţi elevii în bănci.

Conform unui comunicat al Prefecturii Prahova, în județ erau confirmați cu noul coronavirus trei profesori și 39 de copii cu vârstă școlară și preșcolară.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului