Ce a pățit Ionuț, un român care lucrează ca livrator în Marea Britanie: Ce salariu are și câți bani a primit, de fapt, pentru ultima lună de muncă

Ce a pățit Ionuț, un român care lucrează ca livrator în Marea Britanie: Ce salariu are și câți bani a primit, de fapt, pentru ultima lună de muncă
Ce a pățit Ionuț, un român care lucrează ca livrator în Marea Britanie
Publicat: 26/01/2023, 15:27

Compania Amazon apare iar pe prima pagină a presei din Marea Britanie, de data aceasta urmare a unui scandal legat de neplata lucrătorilor. Mai exact, ar fi vorba despre angajații unei firme terțe, asociați de livrare ai gigantului Amazon.

Printre salariații loviți crunt de această situație se numără și un român, Ionuț Balaj.

Românul, neplătit pentru munca făcută în decembrie

Scandalul a explodat în ianuarie, când firma CGC Couriers a intrat în insolvență, punctează stiridiaspora.ro. Afacerile, inclusiv contractul cu Amazon, au fost preluate de Frank Ofonagoro, un administrator din orașul Manchester.

Ionuț Balaj a vorbit în presa locală despre ce i s-a întâmplat. Românul s-a plâns că firma îi datorează 1500 de lire sterline, plată pentru munca din decembrie. Deși Ofonagoro a preluat business-ul CGC Couriers, datoriile vechii societăți nu par a-l interesa pe noul administrator.

În vârstă de 29 de ani, Ionuț arată că, la începutul lui ianuarie, a primit un mesaj pe WhatsApp de la noua conducere, care i-a transmis să „stea pe loc”. Mai mult, a fost informat că nu i s-a virat plata pentru decembrie, deși românul a muncit non-stop ca să livreze comenzile, atât înainte, cât și după Crăciun.

„Nu ai timp nici să mergi la toaletă”

„Am făcut peste 200 de opriri pe zi, adică am livrat 300 de colete. Ai nouă ore timp de livrat. Nu ai timp să iei o pauză, trebuie să livrezi. Nu ai timp nici să mergi la toaletă sau să te oprești nicăieri, șoferii fac pipi într-o sticlă. Trebuie să mergi mai devreme, să încarci duba, iar ei nu plătesc pentru încărcarea dubelor. Când este întuneric, trebuie să ai o lanternă, este foarte greu să vezi numerele casei. Ei nu țin cont de asta atunci când trebuie să lucrezi rapid. Chiar și clienții, după ora 18, când se află în fața televizorului, le este frică să răspundă la ușă când este întuneric. La începutul zilei, ne încărcăm dubele și ei le verifică. Șoferii muncesc din greu. Ei lucrează prin ploaie, prin zăpadă”, a povestit Ionuț Balaj, din Stoke-on-Trent, regiunea West Midlands, Anglia.

Dacă reprezentanții CGC Curiers nu au răspuns la apelurile jurnaliștilor, un purtător de cuvânt al companiei americane Amazon a reacționat: „Am fost conștienți și investigăm ca o chestiune de urgență”.

Compania Amazon este implicată și într-un alt scandal, după ce angajații din Marea Britanie au organizat miercuri, 25 ianuarie, o grevă de protest împotriva conducerii. Oamenii cer salarii mai mari și se plâng de condițiile impuse de șefi la locul de muncă. Printre altele, ei susțin că sunt monitorizați în mod constant și mustrați pentru „timpii morți”, care scad productivitatea.

Citește AICI dezvălurile făcute de doi dintre angajații companiei Amazon, care se plâng că „și roboții sunt tratați mai bine decât noi”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase