Criza forței de muncă: Se caută demolatori, pentru salarii de două ori mai mari față de câștigul mediu pe economie

Criza forței de muncă: Se caută demolatori, pentru salarii de două ori mai mari față de câștigul mediu pe economie
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 01/08/2022, 10:20

Nevoia de angajați este destul de acută în continuare în România, în toate domeniile, fiind disponibile la nivel național peste 43.000 de locuri de muncă. În domeniul construcțiilor, în contextul marilor proiecte de infrastructură și de renovare, una dintre cele mai căutate meserii este cea de demolator de clădiri, job pentru care se oferă un salariu foarte bun, comparativ cu nivelul de specializare.

Demolatorii de clădiri sunt printre cei mai căutaţi muncitori în Capitală şi asta pentru că foarte multe fabrici se transformă acum în proiecte imobiliare. Este şi cazul fostei platforme industriale Aversa, de lângă Piaţa Obor, care este pe cale să fie pusă la pământ.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), sunt vacante mai bine de 2.000 de posturi de muncitor necalificat la demolarea clădirilor, pe lângă cei de care e nevoie pentru construcții.

Pentru jobul de „muncitor necalificat la demolarea clădirilor, captuleli zidarie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet” nu este nevoie de experiență (0 ani), iar nivelul de educație e gimnazial-școala generală.

„Această forţă de muncă este destul de greu de găsit. Noi am preferat să luăm oameni de la zero şi să îi calificăm împreună cu inginerii care au practicat în ţările nordice”, spune Gabriel Focşinenu, dezvoltator imobiliar, citate de Observator.

Cât de mari sunt salariile

„Este foarte greu. Sunt oameni pe care îi angajez astăzi şi peste două zile nu mai vin la muncă. Nu vor să muncească”, adaugă Floirn Buzatu, antreprenor. „Un bun meseriaş poate câştiga în România cât câştigă în străinătate. Un meseriaş în construcţii poate câştiga şi 8.000 de lei pe lună”, potrivit sursei citate.

Conform celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, din luna mai 2022, câştigul salarial mediu brut pe ța a fost 6.358 lei, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie 2022. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 39 lei (-1,0%).

Potrivit INS, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).

Rata şomajului în luna iunie 2022 este încă destul de ridicată, de 5,3%, chiar dacă e pe un trend descendent, scăzând cu 0,1% față de cea înregistrată în luna precedentă (5,4%).

Nivelul de 5,3% este aproape de nivelul prepandemic, perioadă când ajunsese la un maximim de 6,7% (iunie 2020), și aproape de două ori mai mic față de recordul de la începutul anului 2009, respectiv în februarie 2010, când era de 9,6%.

Ce joburi se oferă

Se caută angajați în toate domeniile. „Nevoia este la fel de ridicată şi în sectorul HORECA, unde se caută lucrătorii comerciali, se caută barmani, ospătari. Am văzut o creştere foarte mare a numărului de locuri de muncă disponibile, în absolut toate domeniile de activitate”, spune Corina Diaconu, specialist HR, conform sursei citate.

Românii cu studii superioare pot alege din cele 2.722 de locuri de muncă pentru meserii precum inginer în diferite domenii de activitate, programator sau expert contabil. Dincolo de datele oficiale, angajatorii spun că nevoia este mult mai mare, tar din septembrie, odată cu încheierea perioadelor de concedii, oferta de job-uri se va extinde.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”