Directorul OMS pentru Europa pledează pentru deschiderea școlilor, în ciuda extinderii pandemiei: „Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”

Directorul OMS pentru Europa pledează pentru deschiderea școlilor, în ciuda extinderii pandemiei: „Nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”
Directorul OMS pentru Europa / Sursa: captura Youtube - AFP
Publicat: 05/11/2020, 18:39

Directorul filialei europene a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a avertizat, joi, că Europa cunoaşte în prezent o „explozie” a numărului de cazuri de COVID-19 şi nu trebuie să relaxeze eforturile pentru gestionarea pandemiei, dar că școlile nu ar trebui închise decât în ultimă instanță.

Europa a înregistrat, săptămâna trecută, o creștere cu 43% a deceselor provocate de COVID-19, potrivit unui comunicat al Organizației Mondiale a Sănătății, față de raportul din 27 octombrie, care arăta că mortalitatea COVID-19 în Europa a crescut cu 40 de procente.

Hans Kluge: „Nu putem să ne relaxăm”

Hans Kluge, șeful OMS pentru Europa, a declarat, într-un interviu pentru AFP citat de news.ro, că statele trebuie să ia măsuri „ţintite şi proporţionate” pentru a opri creşterea cazurilor şi a mortalităţii, dar crede că şcolile trebuie să rămâne deschise „până la capăt”.

„Observăm o explozie” a infecţiilor cu „un milion de noi cazuri în doar câteva zile” în Europa şi vedem „încet încet creşterea mortalităţii”, a subliniat Hans Kluge, conform sursei citate.

„Nu putem să ne relaxăm” şi „asta va fi o perioadă puţin dificilă, trebuie să fim oneşti”, a afirmat reprezentantul OMS.

Potrivit estimărilor OMS, „cu purtarea generalizată a măştii şi un control strict al adunărilor, putem să salvăm 261.000 de vieţi de acum şi până în februarie în Europa”.

„Nu există motiv pentru care să putem spune că şcolile sunt vectori principali de transmitere”, a afirmat medicul. „Trebuie să menţinem şcolile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generaţie pierdută din cauza COVID-19”, a pledat șeful OMS pentru Europa.

Potrivit sursei citate, zona europeană a OMS, care cuprinde 53 de ţări între care Rusia, a înregistrat mai mult de 11,8 milioane de cazuri şi aproape 295.000 de morţi de la începutul pandemiei. În ultimele şapte zile, aproape 1,8 milioane de noi cazuri au fost înregistrate, precum şi 19.500 de morţi.

Nu există un model european

Statele europene au abordat diferit activitatea școlilor în timpul pandemiei. Premierul Ludovic Orban a subliniat recent că nu există un model de gestionare a pandemiei adoptat la nivel european, astfel că fiecare țară a decis măsuri restrictive în funcție de particularitățile sale – precum, în cazul României, trecerea învătățământului în online după depășirea pragului de 3/1.000, față de Marea Britanie, care menține școlile închise, dar impune în rest măsuri mai dure – și că impactul fiecărei măsuri este evaluat de specialiști

În România, conform informării Ministerului Educației și Cercetării, joi, 4.478 de unități de învățământ erau în scenariul 3, scenariul roșu, care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Dintre cele 4.478 de școli aflate în această situație, 368 sunt în Scenariul 3 ca urmare a cazurilor de COVID-19 înregistrate, în timp ce 4.110 unități de învățământ apar din cauza ratei de incidență a cazurilor din localitățile în care acestea funcționează ori a infrastructurii școlare supuse unor lucrări de reabilitare.

Trecerea în scenariul roșu, conform ordinului comun al ministrului Sănătății și ministrului Educației, este propusă în momentul în care incidența cumulată a cazurilor COVID-19 din ultimele 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori.

11 județe au raportat, conform informării de joi a Grupului de Comunicare Strategică, o incidență cumulată de peste 3 cazuri la mia de locuitori.

România a înregistrat, joi, un nou record al numărului de cazuri confirmate în ultimele 24 de ore: 9.714.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului