EXCLUSIV. Cei care au organizat mitingul de pe 10 august vor să dea în judecată firmele care au recrutat românii în Germania: „Nu este de acceptat ca firmele de recrutare să facă bani mulți prin exploatarea muncitorilor transformați în sclavi în Europa”

Redactor:
Nicolae Oprea
EXCLUSIV. Cei care au organizat mitingul de pe 10 august vor să dea în judecată firmele care au recrutat românii în Germania: „Nu este de acceptat ca firmele de recrutare să facă bani mulți prin exploatarea muncitorilor transformați în sclavi în Europa”
Grupul Diaspora pentru România a organizat mitingul de pe 10 august 2019

Grupul Diaspora pentru România, care a organizat mitingul de pe data de 10 august 2019 din Piața Victoriei, vrea să dea în judecată firmele care au recrutat românii trimiși la muncă în Germania, pentru recuperarea banilor.

„Nu este de acceptat ca firmele de recrutare să facă bani mulți prin exploatarea munictorilor sezonieri transformați în sclavi în Europa. Suntem în contact cu câțiva muncitori sezonieri ce se consideră înșelați și le vom oferi asistență juridică împotriva firmelor de recrutare din România. Căutăm și restul muncitorilor afectați pentru a-i reprezenta în grup în fața instanțelor de judecată”, a declarat, pentru Gândul.ro, Laurențiu Dumitru, reprezenant al  grupului Diaspora pentru România.

Protest al românilor la Bonn

Mai multe zeci de români au protestat marți în oraşul german Bonn. Ei au reclamat condiţiile dificile de muncă şi abuzurile la care îi supun angajatorii germani. Protestatarii au plecat în marş prin oraşul german şi s-au oprit în faţa Consulatului României.

„Complicitatea autorităților cu firmele de recrutare din România care au exploatat atâtea generații de români supuse sclaviei moderne trebuie sa înceteze. Exploatarea nu are nici o limită, fiind dusă în extrem chiar și în perioada de pandemie cand viețile acestor victime sunt puse în pericol”, a declaat pentru Gândul și Tommy Tomescu – Grupul Diaspora pentru România -, cel care a organizat mitingul Diasporei de pe 10 august anul trecut.

Ministrul Muncii, deplasare în Germania

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Germania, a anunțat în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE că ministrul Muncii și Protecției Sociale Violeta Alexandru va purta discuții cu angajatorul românilor care au protestat în Bonn, dar și cu administratorul judiciar al fermei care se află în insolvență.

De asemenea, acesta a precizat că în cursul zilei de azi, 20 mai, ministrul Muncii din Germania îi va prezenta cancelarului Germaniei, Angela Merkel, o serie de modificări a legislației muncii referitoare la români.

„Imaginile sunt reale, corespund realității – protestul de ieri din centrul Bonn-ului a fost transferat în fața Consulatului General. 10 reprezentanți ai protestatarilor au fost primiți în Consulat unde au avut o disucție cu cărțile pe masă cu Consulul General. Această discuție a fost continută prin telefon printr-o convorbire cu doamna ministru al Muncii, Violeta Alexandru, care se afla ieri, la prânz, la Berlin. Eram și eu de față. Am schimbat câteva cuvinte. Doamna ministru Alexandru a luat hotărârea să plece la Bonn și a ajuns aseară, la ora 21”, , a explicat ambasadorul României în Germania în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE.

 

Inchide