ÎNGRIJORĂTOR. Studiu: Aproape jumătate dintre copii sunt expuși informațiilor false

ÎNGRIJORĂTOR. Studiu: Aproape jumătate dintre copii sunt expuși informațiilor false
Studiu: Aproape jumătate dintre copii sunt expuși informațiilor false. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/05/2020, 15:29

Aproape jumătate dintre copii și adolescenți (49%) verifică rar, uneori sau deloc valoarea de adevăr a informațiilor citite pe internet sau văzute la televizor, arată o analiză realizată de către Organizația Salvați Copiii în contextul pandemiei COVID-19, potrivit unui comunicat de presă.

Conform sursei citate, doar un procent mic dintre copii afirmă că verifică informația din surse oficiale (11%) sau că se consultă cu cei apropiați (17%), potrivit MEDIAFAX.

„Principalele surse de informare ale copiilor sunt: internetul (49% situri, 24% rețele sociale); televizorul (57%); 31% apelează la discuțiile cu părinții”, potrivit sursei menționate.

Din totalul respondenților, doar jumătate (48%) știu ce reprezintă o știre falsă, cu un număr semnificativ de respondenți (22%) declarând că la televizor sau în publicațiile de știri nu pot fi difuzate știri false.

„În opinia mea, știrile false creează panică în societate și profită de atenția noastră pentru a beneficia de bani si influență. Ele nu fac decât să ne îngrijoreze în legătura cu situația pe care o avem și să dobândim un comportament instabil. Știrile false ne împiedică să vedem adevărul și să știm ce avem de făcut.”, declară Andrei, un elev de 17 ani din Covasna.

Studiul a fost efectuat prin procesarea răspunsurilor primite de la 819 copii, cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, din 32 de județe și București, colectate în perioada 10 – 16 aprilie 2020.

„Copiii sunt extrem de vulnerabili în fața anxietăților sociale, iar expunerea la știri false acutizează starea de neliniște și panică. Izolarea, lipsa rutinei școlare și a interacțiunii sociale, cuplată cu folosirea îndelungată a tehnologiei și expunerea excesivă la știri false poate duce la stres, adâncirea stării de anxietate sau chiar depresie. În acest context, Salvați Copiii, prin programul Ora de Net, pune la dispoziția tinerilor o pagină web dedicată acestui fenomen, o serie de materiale și resurse din care se pot documenta, dar poate cel mai important, o linie de consiliere la care specialiștii Salvați Copiii le pot răspunde la toate întrebările ce țin de siguranța în mediul online.“, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase