ÎntreVecini ajută comunitățile să devină prosumatori. Cum să îți montezi panouri fotovoltaice pe bloc, pe bani nerambursabili

Publicat: 20/10/2023, 14:53
Actualizat: 20/10/2023, 14:54

O organizație guvernamentală încurajează comunitățile de la bloc să devină mai sustenabile și să își și micșoreze costurile cu energia. Este vorba de ONG-ul ÎntreVecini, care durează un proiect prin care asociațiile pot obține finanțare nerambursabilă pentru montarea de panouri fotovoltaice pe clădire, care să producă necesarul de consum pentru spațiile comune, precum și pentru acțiuni menite să sudeze relațiile dintre colocatari.

Mihai Toader – Pasti, fondator și coordonator al platformei ÎntreVecini, militează pentru comunități mai unite, în viața reală și nu în grupuri de pe rețelele de socializare, și mai sustenabile, cu un consum din resurse regenerabile într-o cât mai mare măsură. Astfel, ONG-ul derulează un proiect care oferă finanțare bancară pentru a face un prim pas în acest sens.

„Ce face ÎntreVecini și ce e foarte important pentru noi este să creăm comunități offline la bloc.Ce înseamnă asta? Noi mergem în comunități, la bloc – am început în București, în Sectorul 6, cu un proiect pilot anul trecut, acum suntem deja în toate sectoarele și încă în 6 județe din România – și acolo îi ajutăm pe vecini să creeze proiecte în jurul obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat Mihai Toader – Pasti, fondator și coordonator al platformei ÎntreVecini, vineri, într-o intervenție la ZF Live.

ÎntreVecini este înființat ca ONG în primăvara acestui an, iar anul trecut a derulat proiectul pilot în cadrul altei organizații neguvernamentale internațională, Global Shapers, care reprezintă rețeaua de tineret a Forumului Economic Mondial.

Rețeaua cuprinde 377 de hub-uri urbane din 157 de țări și este prezentă la București din 2013, având 25 de membri, tineri profesioniști cu o varietate de expertiză, fie că este vorba de afaceri, politici publice, sport, ONG-uri, educație sau media, care lucrează împreună pentru a crea impact.

„Suntem un sistem de operare pentru schimbare”

Mihai Toader – Pasti, originar din Târgu Cărbunești și absolvent de Construcții Civile, are experință de 13 ani în societatea civilă. „În zona noastră de tineret, pentru că e o limită de 30 de ani, fiind o organizație de tineret, noi între noi aflăm și avem fel de fel de mijloace de comunicare de a ajunge la tineri care vor să facă diverse lucruri în societate și care au mindset-ul (paradigmă de gândire – eng.) ăsta că lumea așa cum e poate să fie mai bună și ține de fiecare dintre noi să facem să fie mai bună”, explică fondatorul ÎntreVecini.

El a dezvoltat platforma ÎntreVecini prin prisma experiențelor din mediul ONG. „Ce am observat este că există foarte multe oportunități pentru zona asta de leadership și de oameni care au acces la diverse experiențe internaționale, dar nu există același nivel de oportunități pentru oamenii de la bloc, oamenii care încă nu cred că pot să fie acești microlideri pe care noi îi vedem la nivel local”, a spus Mihai Toader – Pasti.

„La nivel macro, suntem un sistem de operare pentru schimbare. Asta înseamnă că aceste comunități de la bloc le conectăm cu tot felul de ONG-uri pentru a face activități, ei, vecinii la bloc, și a se cunoaște unii cu ceilalți și a începe să creadă foarte mult că pot să schimbe lucruri în comunitatea lor. Iar la nivel micro este un pretext pozitiv de dialog între vecini. Ce înseamnă asta? Vecinii în general se cunosc atunci când se ceartă, când cineva dă muzica tare sau când aleargă prin casă și nu atunci când pot să facă proiecte împreună”, a explicat fondatorul ÎntreVecini.

Astfel, după înscriere pentru participare și selecție, acea comunitate primește bani gratis pentru panouri și activități de socializare.

„Noi le oferim finanțare mulțumită BRD, la nivel de București și la nivel național acum, practic sunt 15.000 euro pe care aceste comunități le primesc, cele care sunt selectate. Jumătate din bani se duc pentru panouri fotovoltaice pe bloc, pentru a deveni prosumatori și a avea un mecanism în care ei trec de la a plăti bani pentru utilități la a primi bani pentru fondul de rulment, investiții și așa mai departe. Și restul de bani sunt folosiți pentru ca ei să organizeze 10 activități în pe durata unui an”, a spus Mihai Toader – Pasti.

Finanțarea proiectului este nerambursabilă, după cum a precizat Flavia Popa, Secretary General, BRD Groupe Société Générale. „Ce ne propunem noi mai mult de atât este să creștem nivelul ăla de încredere în oameni, unii, în alții, să poți tu acum liniștit să te duci să o rogi pe vecina ta de la doi să-ți ia coletul de la curier, te duci ceri un ou liniștit”, a detaliat Flavia Popa.

ONG-ul are deja colaborări cu unele administrații locale – precum Primăria Sectorul 2 și cu Primăria Sectorului 6. „Ce e foarte important pentru noi, ca ONG, este că aceste comunități, dincolo de a fi la bloc, de a avea o relație cu primăria și cu administrația locală, de a avea o relație cu comunitățile din jur”, precizează Mihai Toader – Pasti.

La proiectul pilot din Sectorul 6, deja există panouri fotovoltaice pe bloc, cu un sistem de cinci kilowați pus pe terasa blocului, acesta fiind al patrulea bloc din România care a devenit prosumator, conform informațiilor ÎntreVecini, în noiembrie 2022.

„Noi avem un proces în care comunitățile, asociațiile de locatari, dacă vreți, poți să aplice. După care există un proces de selecție pe baza unor criterii și noi alegem în funcție de aplicații, pe site-ul intrevecini.ro. La ultima sesiune am avut 50 de aplicații pentru cinci sectoare din București. (…) Dacă ne uităm la un sistem de cinci kilowați, care este un sistem foarte mic, pentru că scopul nostru nu este să umplem toate blocurile cu panouri fotovoltaice, ci mai degrabă să avem acest prim panou fotovoltaic, ca oamenii să înțeleagă – primul însemnând 12 – și după care ei să-și adauge. Acest sistem de cinci kilowați, de exemplu, costă undeva între 6-7.000 euro, cu o serie de costuri care pot să apară”, a spus fondatorul ÎntreVecini.

Sistemul poate acoperi consumul de energie al liftului și al becurilor de pe scara blocului sau, ulterior, inclusiv partea de încălzire și răcire, acolo unde există pompe de căldură, pe sistem electric.

„Deocamdată am pus pe proiectul pilot din Sectorul 6, la Apusului, la finalul anului trecut. În următoarele patru luni o să punem în alte cinci sectoare din București, în comunitățile pe care le-am creat, și anul viitor, undeva până în septembrie, o să punem pe alte șase blocuri în șase județe din România unde am lansat competiția”, a conchis Mihai Toader – Pasti.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor