Legea cererii și ofertei funcționează în Mamaia. În lipsa turiștilor, prețurile încep să scadă pe plaje. Cât costă închirierea unui șezlong

Legea cererii și ofertei funcționează în Mamaia. În lipsa turiștilor, prețurile încep să scadă pe plaje. Cât costă închirierea unui șezlong
Ofertă la Mamaia / Sursa: Facebook
Publicat: 22/07/2022, 11:02
Actualizat: 22/07/2022, 11:03

Operatorii economici din HoReCa caută soluții pentru atragerea turiștilor în stațiunea Mamaia, care este aproape pustie, în plin sezon estival, în timp ce anii trecuți era vedeta litoralului românesc. Hotelierii nu își asumă acest eșec, nu admit că ar putea fi de vină prețurile ridicate, ci dau vine pe taxele de parcare, mult mai mari decât în Eforie, de exemplu, unde au migrat cei mai mulți turiști.

Hotelierii și Primăria Constanța se acuză reciprocă pentru lipsa turiștilor, dar o inițiativă pentru rezolvarea situației parcărilor nu a fost concretizată. Hotelierii spun că oferă preţuri bune pentru servicii şi mai bune, dar că infrastructura şi preţul parcărilor îi alungă pe turişti. Potrivit agenţilor economici din Mamaia, motivul pentru care staţiunea a avut mai puţini turişti, până în acest moment, este legat de preţul parcării. Tariful de parcare pentru zona 0, cum a fost încadrată staţiunea Mamaia, este de patru lei pe oră, acelaşi preţ fiind valabil şi pentru centrul Constanţei. Astfel, pentru 24 de ore, un turist plătește 96 de lei pentru parcare. Nu există posibilitatea unui abonament, iar varianta propusă de primărie e ca hotelierii să închirieze locurile de parcare de la administrație și să le pună la dispoziția turiștilor.

„Mamaia este o staţiune mai scumpă, de-a lungul anilor prin tradiţie, Mamaia este o staţiune mai scumpă. Cine a avut bani de Mamaia până acum, acum este în Antalya, acum este într-o altă destinaţie externă. Eforie este stabil pentru că este o staţiune destinată celor care aleg bugete mai mici de vacanţă şi se bazează mai mult pe tichete de vacanţă”, a mai precizat joi Corina Martin, președintele de onoare al Asociației Patronale RESTO Constanța.

Consiliul Local al municipiului Constanţa nu a aprobat proiectul de hotărâre privind plata parcării în timpul nopţii, în staţiunea Mamaia, iar ca urmare, ea nu va fi suspendată. Primarul Vergil Chiţac, cel care anunţase la sfârşitul săptămânii trecute că parcarea nu va mai fi plătită în Mamaia între orele 22.00 – 08.00, nu a fost prezent la şedinţă.

Oferte de nerefuzat

Reprezentanții HoReCa încearcă să iasă din criza turiștilor din Mamaia prin oferte de senzație, potrivit Cancan. Pe o rețea de socializare a apărut o fotografie care pare ireală: pe o plajă din stațiune, prețul unui șezlong este de 25 de lei, iar în acest preț este inclusă și o băutură.

„Am trăit să o văd și pe asta! Șezlongul la Mamaia mai ieftin decât la Costinești. Anul Domnului 2022! Vârf de sezon!”, a scris cel care a postat fotografia cu oferta incredibilă.

Prețuri sunt uriașe în stațiunea Mamaia. Într-unul dintre localuri, de exemplu, o simplă pizza costă de la 38 de lei în sus. Localul promite clienților că aluatul este dospit cel puțin 48 de ore. La un calcul simplu, o familie care comandă, de exemplu, 4 pizza Margherita de 380 de grame trebuie să scoată din portofel nu mai puțin de 150 de lei. Iar, pe lângă pizza, evident că se va consuma și un suc, o apă, o limonadă sau o bere.

Turistul care dorește să savureze o pizza la 500 de grame trebuie să plătească și 46 de lei. Precum și în cazul anterior, dacă familia este formată din patru membri, la un calcul simplu, trebuie să plătească peste 180 de lei doar pentru pizza.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase