Ministrul Sănătății îndeamnă românii să-și ridice pastilele de iodură de potasiu. Alexandru Rafila: „Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”

Ministrul Sănătății îndeamnă românii să-și ridice pastilele de iodură de potasiu. Alexandru Rafila: „Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească”
Sursa: Antibiotice Iași
Publicat: 08/08/2022, 15:34

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îi sfătuiește pe românii cu vârsta sub 40 de ani să meargă cât mai repede la medicii lor de familie pentru a-și ridica prescripțiile pentru pastilele de iodură de potasiu.

„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele de iodură de potasiu”, a spus luni Alexandru Rafila, citat de Digi24.

Ministerul Sănătății a anunțat, în 24 iunie, că ordinul privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație a fost publicat în Monitorul Oficial, fiind intrat în vigoare. Aceste pastile se administrează NUMAI în caz de incident nuclear, la indicațiile autorităților.

Ministrul a precizat că sunt 2.500 de farmacii în toată țara în care se găsesc aceste pastile, pe care oamenii le pot ridica gratuit, pe baza rețetei. Sunt câteva zeci de farmacii în fiecare județ și în municipiul București, iar listele pot di accesate pe pagina web a Ministerului Sănătății, la secțiunea „Campanie distribuție iodură de potasiu”.

„Este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să îl punem la punct”, a spus ministrul Sănătății, răspunzând la o întrebare a jurnaliștilor.

„Există cerere mai mare, mai mică, Nu știu să vă spun. Dar acum, probabil că pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea să crească. Dar medicii de familie trebuie să elibereze o prescripție celor care trebuie să primească iodura de potasiu”, a spus ministrul, întrebat de cerere, în condițiile în care forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Potrivit autorităților ucrainene, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații.

Doze recomandate și mod de administrare

Comprimatul cu iodură de potasiu 65 mg se administrează pe cale orală și poate fi mestecat sau înghiţit. Pentru administrare la copii cu vârsta sub 6 ani, doza poate fi zdrobită şi amestecată cu lapte, suc de fructe, miere sau iaurt.

În cazul administrării la sugari (cu vârsta sub 1 an), doza poate fi dizolvată în lapte, apă, suc de fructe, sau zdrobită şi amestecată cu lapte sau suc de fructe.

  • Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod)
  • Copii cu vârsta între 1 lună – 3 ani: ½ de comprimat (echivalent cu 25 mg iod)
  • Nou-născuţi (cu vârsta până la 1 lună): ¼ de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod)

În scopul de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii. În cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea de iodură de potasiu are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

Durata tratamentului este limitată la o doză unică care va fi administrată sub controlul autorităţilor competente. Această doză va oferi protecţie pentru o expunere de până la 24 ore. În cazul continuării expunerii la radiaţii radioactive, poate fi necesară administrarea unei noi doze în decursul a două zile.

Nou-născuţilor nu li se va administra mai mult de o doză.

Beneficiul potenţial al profilaxiei cu iod este cu atât mai mare cu cât vârsta este mai mică. Riscul de cancer tiroidian per unitate de doză de iod radioactiv este mai mare la făt, nou-născut şi sugar decât la adult. Ca urmare, populaţia ţintă pentru administrarea iodului este reprezentată mai ales de persoanele cu vârsta sub 40 ani.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Veste excelentă pentru pensionari înainte de Paște. Când vor fi virați banii
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu