LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 165. Volodimir Zelenski spune că nu vor exista negocieri de pace cu Moscova dacă rușii vor organiza referendumuri în zonele cucerite / ONU cere acces internațional la centrala nucleară Zaporojie după un nou atac

LIVE UPDATE. Război în Ucraina, ziua 165. Volodimir Zelenski spune că nu vor exista negocieri de pace cu Moscova dacă rușii vor organiza referendumuri în zonele cucerite / ONU cere acces internațional la centrala nucleară Zaporojie după un nou atac
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski / Sursa Foto: Facebook
Publicat: 08/08/2022, 12:00
Actualizat: 08/08/2022, 22:08

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că nu vor putea exista negocieri cu Ucraina sau cu aliaţii săi internaţionali dacă Moscova va proceda la organizarea de referendumuri privind aderarea la Rusia în zonele ocupate. Forţele ruse şi aliaţii lor separatişti deţin acum zone mari de teritoriu în regiunea Donbas din estul Ucrainei şi în zonele de sud. Oficiali din ambele zone au ridicat posibilitatea de a organiza referendumuri. În discursul său video de duminică noapte, preşedintele Zelenski a spus că Ucraina îşi susţine cu fermitate poziţia de a nu ceda niciun teritoriu Rusiei.”Poziţia ţării noastre rămâne aceea dintotdeauna. Nu vom renunţa la nimic din ceea ce este al nostru”, a spus el.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 21:30 – Raport: Provincia ucraineană Zaporojie va organiza primul referendum pentru unificarea cu Rusia

Șeful provinciei ucrainene Zaporojie, aflată acum sub controlul trupelor ruse, Evhen Balitski, a semnat un decret la Melitopol cu privire la organizarea unui referendum privind aderarea la Rusia, potrivit unui raport publicat luni de Ria News.

Regiunea, controlată în prezent de forțele militare ruse, este cunoscută ca fiind o parte esențială a industriei și agriculturii ucrainene, alături de găzduirea celei mai mari centrale nucleare din Europa, potrivit Baha.

UPDATE ora 17:30 – Ucraina: Rusia are în permanență 10 nave de război disponibile în Marea Neagră

Aproximativ 10 nave și alte ambarcațiuni de luptă ale Marinei Armatei Ruse se află în permanență în Marea Neagră, iar inamicul ține patru transportoare de rachete Kalibr în serviciu de luptă, a declarat Natalia Humeniuk, șefa centrului de presă de coordonare comun al Forțelor de Apărare de Sud ale Ucrainei.

UPDATE ora 12:00 – Cinci persoane au murit în urma atacurilor aeriene din Donețk

Cinci persoane au murit și 17 au fost rănite în ultimele 24 de ore, în urma bombardamentelor asupra regiunii Donețk, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donetsk din estul Ucrainei, a confirmat luni că cinci persoane au fost ucise în zonă în ultimele 24 de ore.

Alte 17 persoane au fost rănite, în timpul bombardamentelor. De asemenea, este posibil să fie descoperite și alte victime.

„Pe 7 august, rușii au ucis cinci civili din regiunea Donețk: doi în Soledar, unul în Bakhmut, unul în Maryintsa și unul în Selidovo. Alte 17 persoane au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a precizat guvernatorul Pavlo Kyrylenko.

UPDATE ora 11:15 – Mii de ucraineni au fost transportați în străinătate pentru a primi tratament medical

Mii de ucraineni au fost transportați în 18 țări pentru a primi tratament medical de la izbucnirea războiului cu Rusia, în luna februarie, potrivit Sky News, citat de Mediafax.

Aproximativ 2.000 de ucraineni au fost duși în străinătate pentru a primi tratament medical în ultimele luni. De asemenea, în jur de 500 de copii bolnavi de cancer au plecat din Ucraina pentru a-și continua tratamentul în țări din Europa și din America de Nord.

„Încă din primele zile ale războiului, Ministerul Sănătății, împreună cu partenerii săi, a asigurat evacuarea medicală a victimelor pentru tratament și/sau reabilitare în străinătate. În general, datorită cooperării dintre Ministerul Sănătății și Comisia Europeană, cu sprijinul OMS, al guvernului Poloniei și al multor parteneri internaționali, a fost posibilă evacuarea a aproximativ 1.400 de ucraineni prin transport medical specializat din diferite orașe ale Ucrainei către clinici din străinătate. În plus, peste 500 de copii bolnavi de cancer și-au continuat tratamentul în Europa, SUA și Canada datorită organizării a 15 convoaie medicale din Ucraina”, a precizat Ministerul ucrainean al Sănătății.

Tratament medical au primit și mai mulți ucraineni răniți pe front. Aceștia au fost transportați la spitale militare din state ale UE.

UPDATE ora 10:30 – Ucrainenii au bombardat un pod din zona Herson

Ucrainenii au bombardat din nou un pod din zona Herson ocupată de ruși și au amânat astfel redeschiderea obiectivului, potrivit Reuters, citată de Mediafax.

Forțele ucrainene au bombardat din nou podul Antonivskyi din orașul Herson, controlat de Rusia, avariind echipamentele de construcție și întârziind redeschiderea acestuia, a anunțat luni agenția de știri Interfax.

Podul este unul dintre singurele două puncte de trecere pentru forțele rusești către teritoriul pe care l-au ocupat pe malul vestic al râului Dnipro, în sudul Ucrainei.

Acesta a fost o țintă cheie pentru forțele ucrainene în ultimele săptămâni, Kievul folosind rachete de înaltă precizie furnizate de SUA pentru a încerca să îl distrugă.

Potrivit primelor informații, podul nu are „daune critice” în urma ultimelor bombardamente. Totuși, autoritățile locale nu au anunțat când va avea loc redeschiderea podului.

UPDATE ora 09:20 – Încă două nave cu cereale au plecat din Ucraina

Încă două nave, care transportă porumb și soia, au plecat luni din porturile ucrainene de la Marea Neagră, a anunțat Ministerul turc al Apărării. Numărul navelor cu cereale a ajuns astfel la 10, după acordul încheiat cu Rusia, informează Reuters, conform Mediafax.

Una dintre nave, care a plecat de la Iuzni, transportă 11.000 de tone de soia către Italia, a anunțat luni Ministerul turc al Apărării, în timp ce a doua, care a plecat de la Chornomorsk, transportă 48.458 de tone de porumb către Iskenderun, în sudul Turciei.

Cele patru nave care au părăsit Ucraina duminică sunt așteptate să ancoreze în apropierea Istanbulului luni seara, a precizat ministerul, adăugând că ele vor fi inspectate marți.

Reluarea exporturilor de cereale din Ucraina este supravegheată de un Centru comun de coordonare din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și al ONU.

Nava Razoni, prima care a plecat din Ucraina, trebuia să ajungă în Liban duminică, dar în prezent este ancorată în largul coastei sudice a Turciei, potrivit datelor Refinitiv ship tracker.

UPDATE ora 08:00 – Zelenski spune că toţi cei care îi vor ajuta pe ruşi să facă “pseudo-referendumuri” vor fi traşi la răspundere. Despre Zaporojie: „Dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un nou discurs, că toţi cei care îi vor ajuta pe ruşi să organizeze “pseudo-referendumuri” în zonele ocupate vor fi traşi la răspundere. “Nu vom ceda nimic din ce este al nostru”, a subliniat el.

“În această vară, apar în fiecare săptămână tot mai multe ştiri că ocupanţii se pregătesc pentru pseudo-referendumuri în zonele ocupate din sudul ţării noastre. Vreau să spun un lucru foarte simplu: toţi cei care îi ajută pe ocupanţi în orice mod ca să îşi pună în aplicare intenţiile vor fi traşi la răspundere. Poziţia statului nostru rămâne aceeaşi: nu vom ceda nimic din ce este al nostru şi dacă ocupanţii urmează calea acestor pseudo-referendumuri, ei vor închide pentru ei înşişi orice posibilitate de negociere cu Ucraina şi cu lumea liberă, de care partea rusă va avea categoric nevoie la un moment dat”, a afirmat Volodimir Zelenski.

El a vorbit şi despre atacurile asupra centralei nucleare Zaporojie, subliniind că dacă se va întâmpla ceva “ireparabil”, “nimeni un va opri vântul”.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski / Sursa foto: Profimedia

UPDATE ora 07:00 – Şeful ONU cere acces internaţional la centrala nucleară de la Zaporojie

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară din Zaporojie, după un nou atac, informează Reuters, citat de Mediafax.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaș”, a declarat Guterres într-o conferință de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la ceremonia de comemorare a 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume, la Hiroshima.

Ucraina a anunțat că noi bombardamente rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că desfășoară o „teroare nucleară” care justifică noi sancțiuni internaționale, de data aceasta asupra sectorului nuclear al Moscovei.
„Nu există nicio națiune în lume care să se simtă în siguranță atunci când un stat terorist trage asupra unei centrale nucleare”, a declarat Zelenski duminică.

Forțele rusești au capturat centrala din sud-estul Ucrainei la începutul lunii martie, dar aceasta este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.

Autoritatea instalată de Rusia în zonă a anunțat că forțele ucrainene au lovit situl cu un lansator multiplu de rachete, avariind clădirile administrative și o zonă din apropierea unei instalații de depozitare.

Antonio Guterres a spus că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) are nevoie de acces la centrală.

„Susținem pe deplin AIEA în toate eforturile sale în legătură cu crearea condițiilor de stabilizare a centralei”, a declarat Guterres.

Șeful AIEA, Rafael Mariano Grossi, a avertizat sâmbătă că ultimul atac „subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear”.

(Citește mai multe detalii despre subiect aici…)

UPDATE ora 06:00 – Care este singura zonă ucraineană nebombardată de ruși până acum. Este foarte aproape de România

Cea mai mare parte a Ucrainei a fost bombardată de ruși, de la începutul invaziei, dar acest lucru nu s-a întâmplat și în Cernăuți, regiune care se învecinează cu România, o țară NATO, scrie Sky News. (Citește mai multe detalii aici…)

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului