Noul an școlar a venit la Iași cu pneumonii și laringite. Numărul copiilor internați la Spitalul de Copii s-a dublat în doar o săptămână

Noul an școlar a venit la Iași cu pneumonii și laringite. Numărul copiilor internați la Spitalul de Copii s-a dublat în doar o săptămână
Publicat: 21/09/2022, 14:22

Începerea noului an școlar a adus la Iași un val de pneumonii și laringite în rândul copiilor. Numărul copiilor de vârstă școlară care au ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași s-a dublat față de săptămâna trecută: 49 de copii cu simptome de pneumonie și laringită au ajuns la spital în ultimele zile, iar medicii pediatri spun că numărul lor este în continuă creștere.

Vârstele copiilor care au ajuns la spital din această cauză și care au acum nevoie de internare și tratament sunt în medie 7-8 ani, dar medicii spun că sunt și sugari.

„Se remarcă o creștere pe tot ce înseamnă pneumonii și laringite care au nevoie de internare, pe secție. Din fericire, a fost un singur copil care a avut nevoie de oxigen, la Anestezie și Terapie Intensivă, cu insuficiență respiratorie, dar avea și alte patologii asociate”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Medicii spun această creștere este influențată în mod direct de revenirea copiilor la grădiniță și școală, în colectivitate, dar și de răcirea bruscă a vremii, cu temperaturi nespecifice lunii septembrie. Specialiștii recomandă părinților ca în cazul apariției simptomelor de viroze respiratorii, să îl retragă pe copil din colectivitate pentru ca să nu îi îmbolnăvească și pe alți copii și să ia legătura cu medicul de familie.

„La primele simptome de febră și tuse, este indicat să meargă la medicul de familie pentru a primi tratament, iar dacă nu se ameliorează simptomele în urma tratamentului, atunci să se adreseze spitalului nostru”, a mai completat managerul Spitalului de Copii din Iași.

S-au aglomerat și cabinetele medicilor de familie

Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași
Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași

Medicii de familie spun că în cabinetele lor a început să fie tot mai aglomerat din această săptămână, fiind și câte 30 de copii pe zi care vin împreună cu părinții lor din cauza virozelor respiratorii.

„Prima săptămână după începerea școlii a fost bine, însă începând cu a doua au început să ajungă tot mai multe cazuri de viroze respiratorii, inclusiv de laringită, care este tot o viroză. Când îi întreb pe părinți îmi spun că dintr-o grupă de 15 copii la grădiniță mai sunt 6 care încă nu s-au îmbolnăvit, la fel și la școli, sunt cazuri în care jumătate dintre elevi rămân acasă din această cauză”, a explicat dr. Maria Daniil, medic de familie și pediatru ieșean pentru „Gândul”.

În schimb, deși la Spitalul de Copii „Sf. Maria” sunt mai puține cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 care au nevoie de internare, la cabinetele medicilor de familie încă ajung astfel de cazuri. Conform celei mai recente raportări făcute de Direcția de Sănătate Publică Iași, în zona roșie a Spitalului de Copii se află internați șapte copii, însă au fost perioade în care erau internați și peste 30 de copii.

„Doi din copiii de pe lista mea, care au vârste sub un an, sunt internați în spital cu părinții după ce au fost depistați pozitiv cu COVID. Însă am observat că acum părinții evită să îi testeze sau dacă iese testul pozitiv, nu vor să îi țină acasă și copiii merg în colectivitate în continuare”, a mai spus dr. Maria Daniil.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Decizia aşteptată de toată România. Se va întâmpla în 2024. Ciolacu: Vă asigur
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice