Pandemia de coronavirus a dat undă verde la achiziții publice directe. Firma care a apărut în contextul scandalului Hexi Pharma, contracte pe bandă rulantă cu banii publici (EXCLUSIV)

Pandemia de coronavirus a dat undă verde la achiziții publice directe. Firma care a apărut în contextul scandalului Hexi Pharma, contracte pe bandă rulantă cu banii publici (EXCLUSIV)
Publicat: 03/08/2020, 21:00
Actualizat: 04/08/2020, 08:04

Pandemia de coronavirus s-a transformat într-un teren fertil pentru foarte multe firme din România, asta pentru că instituțiile statului au primit undă verde la achiziții prin cumpărare directă.

Firma importatoare de biocide Al Carina din Ploiești, vizată de percheziții în martie 2019 , a încheiat zeci de contracte pe perioada pandemiei cu spitalele din România, dar și cu alte instituții ale statului. Societatea deținută de omul de afaceri Dan Cruceanu a mai apărut în presă în contextul scandalului Hexi Pharma în 2016.

„Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și comercializate către diverse unităti spitalicești de pe teritoriul national produse biocide utilizate la dezinfectia suprafetelor, care nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor”, arătă Poliția Română.

La acel moment, Dan Cruceanu, managerul firmei, preciza într-un răspuns presei, că societatea AL Carina nu fabrică și nici nu intervine în procesul de livrare și comercializare a biocidelor.

Contractele pe banii publici

Potrivit termene.ro, aceasta  a încheiat pe perioada pandemiei contracte și cu Ministerul Apărării, Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Direcția Județeană de Protecția Plantelor și de Întreținerea Drumurilor Județene Prahova, Penitenciarul-Spital Constanța Poarta-Albă, Spitalul Municipal Arad, Spitalul General Căi Ferate Drobeta Turnu Severin, toate,prin cumpărare directă. În anul 2016, Al Carina încheia contracte prin negociere fără anunț de participare și cu Spitalul Universitar și Institutul Matei Balș.

Potrivit datelor din SEAP, în luna iulie și Institutul Marius Nasta încheia un contract prin achiziție directă cu Al Carina pentru „biocid pentru spălarea igienică și chirurgicală a mâinilor”, în valoare de 28.000 Ron, și o altă achiziție directă cu „dezinfectant pentru suprafețe”, în valoare de 8.250 de RON.

Asocierea cu Hexi Pharma

Numele firmei Al Carina a apărut pentru prima dată în presă în contextul scandalului Hexi Pharma din 2016, scria anul trecut publicația locală Observatorul Prahovean.

Jurnaliștii locali scriau că atunci „s-a descoperit că societatea din Ploiești distribuia acelaşi tip de dezinfectanţi pentru spitale ca şi Hexi Pharma, a doua societate în topul celor mai mari vânzari de dezinfectanţi în 2015, cu contracte de aproape opt milioane de lei”.

Potrivit termene.ro Al Carina are doi acționari cu părți egale de 50%: Cruceanu Dan și Cruceanu Alina Oana.

În anul 2019 firma a înregistrat o cifră de afaceri de 8.193.392 Ron și avea un număr de 16 angajați, potrivit datelor de pe firme.ro.

GÂNDUL.RO l-a contactat pe managerul Dan Cruceanu pentru a afla răspunsuri la următoarele întrebări:

1.Pe 19 martie 2019 firma a fost vizată intr-un dosar de perchezitii.
Care a a fost motivul si cum s-au finalizat aceste perchezitii?
2. Ați încheiat în această perioadă și alte contracte cu alte institutii spitalicești?
3. Pentru a clarifica opinia publica, societatea dvs nu fabrică dezinfectanti. Produsele sunt testate în laboratoarele din  Occident?
3.De ce societatea dvs a fost asociată companiei HEXI PHARMA?

Ce spune managerul AL CARINA

Într-un răspuns pentru GÂNDUL.ro,  Dan Cruceanu a spus că nu cunoaște motivul pentru care Al Carina a fost asociată companiei HEXI Pharma: „Probabil dumneavoastră…”.

Acesta a mai precizat că produsele comercializate sunt importate din Germania și sunt testate la cele mai renumite laboratoare acreditate din Germania, Austria și Cehia. Managerul companiei a subliniat că la celelalte întrebări ne va răspunde săptămâna viitoare, dând vina pe „lipsa de timp”.

Până la ora redactării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării obținut în urma studiilor urmate la FJSC și Université Lumière Lyon 2. A lucrat în trustul citeste mai mult