Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat

Pensionarii intrați în sistem în 2020 şi 2021 au venituri cu 20-30% mai mari decât cei din generațiile anterioare. Cum s-au calculat
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08/11/2021, 10:27

Numărul noilor beneficiari de pensii a crescut în 2020, chiar dacă, per ansamblu, numărul acestei categorii sociale a scăzut anul trecut. Potrivit sindicaliștilor, cei intrați în sistem anul trecut și anul acesta beneficiază de drepturi mai mari prin prinsma schimbărilor provenite în modul de calculare a bazei.

 Peste 473.000 de pensionari – din toate categoriile, inclusiv anticipată, de invaliditate sau de urmaș, au intrat în drepturi în 2020, dintre care aproximativ 320.000 au fost nou intrați în sistem. În 2020, au ieșit din drepturi peste 491.000 de pesionari (dintre care peste 238.000 prin deces), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

În anul 2019, numărul celor intrați în drepturi fusese de aproximativ 386.000, deci cu aproximativ 23% mai mulți, dintre care nou înscriși în drepturi erau în jur de 270.000. Ieșiți din drepturi au fost mai mulți, peste 438.000, dintre care aproape 229.000, prin deces.

Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, per ansamblu, numărul mediu al pensionarilor, în cursul anului 2020, a fost de 5,1 de milioane de persoane, în scădere faţă de anul anterior cu 29.000 de persoane. Faţă de aceeaşi perioadă, numărul pensionarilor a scăzut la cei proveniţi din fostul sistem pentru agricultori cu 11,4%, iar la cei de asigurări sociale de stat a crescut cu 0,1%.

„Variaţia e de mai mult de o treime”

Au fost și români s-au pensionat chiar înainte de vreme, cu pensii anticipate, pentru că atât anul 2020, cât şi anul 2021 sunt ani în care ei primesc pensii mai mari decât restul.

„Anul trecut s-au pensionat anticipat 50 de angajaţi, dublu faţă de numărul celor care s-au pensionat normal. Indicele de corecţie e unul dintre principalele motive pen­tru care ei au făcut această alegere“, spune un director dintr-o companie locală cu peste 1.000 de salariaţi, citat de Mediafax.

Indicele de corecţie, variabilă folosită la calculul pensiei introdusă în 2011, a adus pensii mai mari pentru câteva sute de mii de pensionari nou-intraţi în sistem în 2020 şi în 2021, potrivit Mediafax. Acest indice se calculează în funcţie de nivelul salariului mediu brut din ultimii doi ani. Potrivit sursei citate, particularitatea ultimilor doi ani este aceea că, din 2018, salariul mediu brut s-a majorat prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat.

„Din 2018 de când s-a făcut creşterea artificială a salariului brut prin transferul de contribuţii acest coeficient aduce pensii mai mari celor care au intrat în sistem în 2020 şi în 2021. Cine are un punct de pensie şi a ieşit la pensie în 2010 ia astăzi o pensie de 1.442 de lei, iar cine a ieşit la pensie în 2020, tot cu un punct de pensie, ia o pensie de 2.033 de lei. Variaţia e de mai mult de o treime“, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Sindicale „Cartel Alfa“.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
ȘOC în România! Miliardarul a divorțat pentru puștoaica de la TV, mai tânără cu 24...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
Soția unui artist din România, probleme mari de sănătate! A făcut anunțul șoc: „Femeile care...
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii...
Cursul valutar BNR pentru 16 aprilie 2024: Ce se întâmplă pe piața valutară?
Modul înfiorător în care cetățeanul turc i-ar fi luat viața Mirelei. Avocatul bărbatului în vârstă...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Se schimbă REGULILE PENTRU ITP. Pentru cine devine obligatoriu la 6 luni
Robert De Niro își deschide hotel în România. Unde va fi și cât costă o...
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj tulburător. Grațiela și-a strigat durerea pe internet: ”După atâția ani...
ADEVĂRUL despre uciderea Mirelei! Acum s-a aflat chinul la care a fost supusă
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"În ciuda experienței mele, m-am emoționat la fiecare scenă jucată cu ea". Cem Davran, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
Iată cele mai căutate trăsături la un partener, potrivit științei