Pentru că nu poate duce voluntărenii la moaștele Sfintei Parascheva, Pandele vrea să vină racla la Voluntari

Pentru că nu poate duce voluntărenii la moaștele Sfintei Parascheva, Pandele vrea să vină racla la Voluntari
Florentin Pandele, mesaj pentru pelerini, înaintea sărbătorii Sf. Cuv. Parascheva, în 2018 / Sursa: Facebook – Florentin Pandele
Publicat: 06/10/2020, 18:43

Florentin Pandele, primarul orașului Voluntari, cunoscut susținător al pelerinajelor la Iași, și-a declarat nemulțumirea față de decizia autorităților de a restricționa accesul credincioșilor din alte localități la sărbătoarea din Capitala Moldovei și susține că va cere Bisericii Ortodoxe Române să aducă la Voluntari racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Primarul orașului Voluntari, Florentin Pandele, a criticat, marți, decizia autorităților, anunțată luni seara de șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, de a permite organizarea sărbătorilor religioase, însă numai cu participanți din localitatea respectiv, ceea ce restricționeează accesul locuitorilor din alte zone ale țării să meargă în pelerinaj la Iași.

„Deci se poate la alegeri, la păcănele, dar cei care vor să se încarce spiritual nu au voie”

Marți, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, sute de persoane au mers pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, înainte de prăznuirea hramului acesteia. Mulţi dintre ei sunt din judeţele din sudul ţării și au spus că au venit la Iaşi să se închine la raclă pentru că se tem că nu vor mai putea face acest lucru în următoarele zile.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a decis, marți, printre măsurile anunțate în actualul context pandemic, că nu se mai scoate racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva pe data de 8 octombrie la Iaşi. Dacă, totuşi, numărul ieşenilor care vin să se închine va fi foarte mare, racla va fi scoasă în curtea Catedralei.

„Sunt convins că cei care guvernează vremelnic România acum puteau să găsească modalități legale astfel încât dacă alte activități sunt dechise, păcănelele sunt deschise, să ajungem la Cuvioasa Parascheva. Am aflat astăzi că nu mai putem intra în Iași. Noi avem veșmântul Prea Cuvioasei Parascheva, vom scoate veșmântul Prea Cuvioasei, la care se vor închina voluntăreni, pipereni și cei din sudul României”, a spus Florentin Pandele într-o intervenție telefonică la Antena 3, citată de G4 Media.

„Înțelegem că pe 6 decembrie vom merge la alegeri. Deci se poate la alegeri, la păcănele, dar cei care vor să se încarce spiritual nu au voie”, a comentat Pandele, care a anunțat că va cere înalților ierarhi să aducă moaștele Sfintei Parascheva la Voluntari:

„Vom cere BOR și Mitropoliei Iașiului, poate vom reuși să obținem ca Prea Cuvioasa să ajungă la catedrala din Voluntari”.

Mii de pelerini duși cu autocarele la Iași

Primăria Voluntari, condusă de Florentin Pandele, organizează de mai mulți ani deplasarea cu autocare a mii de pelerini din oraș la Iași, la pelerinajul de Sfânta Parascheva. În urmă cu doi ani, 153 de autocare cu pelerini din Voluntari au dat peste cap traficul în Iași, cum se putea vedea din imaginile publicate pe rețelele de socializare.

„În cel de al -13 – lea an consecutiv cu credință, nădejde și dragoste, peste 7.000 de pelerini au ajuns in aceasta dimineata la Iasi, să se închine  la Moaștele Sfintei Cuvioase Parscheva. Pelerinajul miilor de credincioşi a început cu tradiţionala slujba găzduită în Catedrala din Voluntari, Catedrala ce porta hramul Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Orasului Voluntari. Cu binecuvântarea preoţilor, oamenii au urcat în cele 153 de autocare ce au plecat noaptea trecuta spre Iaşi. Acești ultimi treisprezece ani încărcați de spiritualitate și credință ne-au învățat că a fi un om temător de Dumnezeu înseamnă a fi de la o zi la alta mai bun cu semenii tăi, mai tolerant față de cei din jur, iertător, milostiv și răbdător. Fie ca Dumnezeu să împlinească rugăciunile voastre și să vă umple inimile de har și lumină Dumnezeiască”; scria Pandele, pe Facebook, în preajma sărbătorii din anul 2018.

În cel de al -13 – lea an consecutiv cu credință, nădejde și dragoste, peste 7.000 de pelerini au ajuns in aceasta…

Posted by Florentin Pandele on Thursday, October 11, 2018

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”