Prețul gigacaloriei explodează! Primul oraș care anunță o creștere cu 25%

Prețul gigacaloriei explodează! Primul oraș care anunță o creștere cu 25%
Prețul gigacaloriei explodează! Primul oraș care anunță o creștere cu 25% / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 22/09/2022, 09:45

Prețul gigacaloriei explodează în pragul iernii, ceva obișnuit, însă, în România. În Suceava, autoritățile locale anunță că gigacaloria s-a scumpit cu aproape 25%, iar furnizorul de energie deja a informat Primăria cu privire la noile tarife.

Ca să nu împovăreze și mai mult populația, și-așa lovită de scumpirile din acest an, edilul Ion Lungu anunță că autoritățile vor suporta majorarea de preț.

Suceava, primul oraș care cere bani de la Guvern

Însă, cum Primăria nu are banii necesari, Ion Lungul spune că va face o sesizare în acest sens la Guvern. Adică, să plătească statul pentru scumpirea gigacaloriei.

Societatea Bioenergy, cea care furnizează agentul termic pentru Suceava, a informat deja municipalitatea că intenționează să majoreze prețul gigacaloriei, în baza avizelor favorabile obținute de la ANRE și ANRSC.

În urma actualizării costurilor de producție, prețul gigacaloriei va crește la 244,75 lei, începând cu data de 27 octombrie.

Primarul Ion Lungu dă asigurări că populația nu va avea de suferit din cauza majorării costului gigacaloriei. Diferența de preț va fi suportată de municipalitate, dar prin subvenția acordată de stat pentru căldura și apa caldă consumată de cei racordați la sistemul centralizat. Însă, dacă statul va transmite că nu are bani…

„În aceste condiții, trebuie să plătim în plus de la bugetul local suma de 6,8 milioane de lei, bani pe care sperăm să-i primim de la Guvern. Noi am solicitat suma de 20 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei până la finele anului și 10 milioane de lei pe primele trei luni din anul 2023” – Ion Lungu, primarul orașului Suceava