PROIECT. Bani pe lângă pensie! Societățile comerciale vor fi încurajate să angajeze pensionari care vor dori să-și continue activitatea

PROIECT. Bani pe lângă pensie! Societățile comerciale vor fi încurajate să angajeze pensionari care vor dori să-și continue activitatea
Publicat: 23/06/2020, 14:03

Societățile comerciale vor fi încurajate să angajeze pensionari care vor dori să-și continue activitatea în domeniile în care au expertiză. Aceștia vor fi angajați pe posturi de consilieri.

Fostul ministru al Mediului, deputatul Partidului Puterii Umaniste (PPUSL), Grațiela Gavrilescu, a inițiat un proiect de lege prin care societățile comerciale să fie încurajate să angajeze pensionari. Inițiativa vine în sprijinul persoanelor vârstnice care doresc să-și continue activitatea în domeniile în care au experiență profesională.

„Se tot discută, în aceste zile, despre incapacitatea Executivului de a majora pensiile conform legii și se încearcă, în mod odios, acoperirea acestei neputințe tocmai prin responsabilizarea, prin învinovățirea celor văduviți de acest drept, inoculându-se ideea că cine insistă asupra respectării legii nu înțelege situația critică în care ne aflăm și contribuie la adâncirea ei. Pensionarii acestei țări nu au de ce să se simtă vinovați, dimpotrivă: ei au așezat, la propriu, temelia economiei și infrastructurii acestei țări, ei au contribuit la bugetul ei, iar țara le este datoare cu condiții decente de viață”, a explicat Grațiela Gavrilescu, inițiatorul acest proiect de lege.

Ce prevede aceast proiect de lege

Astfel, arată deputatul umanist, experienţa profesională dobândită de persoanele pensionate reprezintă o resursă naţională obiectivă, uşor de fructificat şi extrem de utilă economiei şi societăţii româneşti în ansamblu.

Demersul poartă denumirea de “Legea privind reintegrarea pe piaţa muncii a pensionarilor care doresc să îşi continue activitatea în domeniile în care au activat anterior pensionării” și prevede faptul că societățile comerciale cu capital privat, care, la finalul ultimului an fiscal, au avut o cifră de afaceri de 5.000.000 lei, pot angaja, din rândul pensionarilor, cu contract individual de muncă, persoane cu experiență, cu titlul de consilier în domeniile de activitate ale societății comerciale respective.

Dacă societatea comercială are o cifră de afaceri mai mare de 5 mil. lei, are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar

De asemenea, pentru persoanele angajate în cadrul acestei legi nu se datorează contribuțiile de asigurări sociale și contribuția de asigurări de sănătate pentru partea din salariu mai mică sau egală cu câștigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale.

Concret, se propune ca, dacă societatea comercială, care are o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, are mai puțin de 5 angajați, unul dintre aceștia trebuie să fie pensionar. În cazul în care compania, care are o cifră de afaceri mai mare de 5.000.000 lei, are mai mult de 5 angajați, paritatea nu poate fi mai mare de un consilier pensionar raportat la un număr de 5 persoane care nu au atins pragul vârstei de pensionare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Un aliment consumat de mulți români, o mare înșelătorie. Nu ajută, ba chiar favorizează cancerul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații