Protecția Consumatorilor, avertisment înainte de 1 Iunie: „Părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate”

Publicat: 28/05/2022, 17:24
Actualizat: 28/05/2022, 17:39

Paul Anghel, directorul general al Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), avertizează părinții cu privire la pericolele la care îi expun pe copii dacă le cumpără, cu ocazia apropiatei Zile a copilului, jucării neconforme.

Aproape 3,9 milioane de copii sunt în România, respectiv 3.880.515 de minori cu vârste între 0 și 18 ani – din totalul de 21.980.500 mii persoane, care reprezintă populaţia după domiciliu, în îmbătrânire, la 1 ianuarie 2022 (în scădere cu 0,6% faţă de 1 ianuarie 2021), conform celor mai recente date demografice publicate de Institutul Național de Statistică.

În anul 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat instituirea Zilei Internaţionale a Copilului, fără a fixa o anumită dată la care aceasta să fie serbată. România, ca şi alte ţări, a optat pentru 1 iunie, fixându-se ca atare în constiinţa publică, potrivit autorităților.

„Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale”

„Toți copiii se bucură dacă primesc o jucărie nouă și atractivă, iar ziua de 1 iunie este o ocazie de a le oferi un cadou practic și util, care să le aducă zâmbete pe chipurile lor”, a transmis Paul Anghel, sâmbătă, cu trei zile înainte de această aniversare.

Directorul general din ANPC a redactat un material în care sunt detaliate principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinească aceste articole și, mai mult, a anunțat cele mai recente articole retrase de pe piață din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru cei mici.

„Dar, dacă vreți să dăruiți o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastră, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi”,  a scris Paul Anghel, pe contul de Facebook:

– achiziționați jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care va fi neapărat nevoie în cazul unei reclamații;

– alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie  însoțite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârsta specifice pot să îi rănească;

– verificați cu atenție dacă jucăriile au marcate, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:

  • coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați );
  • numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau  într-un document care însoțește jucăria. De asemenea verificați existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.

„Sfătuiesc părinții să nu cumpere jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici. De asemenea trebuie să respecte atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: «Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare». Fraza «Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani» poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani. Fraza și simbolul nu trebuie puse împreună”, a transmis Paul Anghel.

După achiziționarea unei jucării părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

Paul Anghel subliniază că părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate.

Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.

De asemenea, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, respectiv cele care reproduc la scară redusă produse, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile stricate. Asigurați-vă că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani”, a atras atenția Paul Anghel.

Jucării tip slime retrase de pe piață

Conform prevederilor europene în vigoare, asumate și de România, cu privire la conformitatea jucăriilor, statele membre iau toate măsurile necesare pentru a asigura faptul că jucăriile pot fi introduse pe piață numai dacă respectă cerințele esențiale de siguranță. „Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin, nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea utilizatorilor sau a părților terțe atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate în mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor”, arată Directiva 2009/48/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 18 iunie 2009 privind siguranța jucăriilor.

Documentul publicat în Jurnalul Oficial a Uniunii Europene conține cerințele speciale de siguranță pentru jucării, de la proprietățile fizice și mecanice, la inflamabilitate, proprietăți chimice – cu substanțele total interzise sau permise în anumite cantități minime, proprietăți electrice, igienă și radioactivitate.

Directorul general ai Direcţiei Generale de Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană a ANPC avertizează că, în urma acțiunilor de control, comisarii #ANPC au identificat la comercializare jucării periculoase de tip slime, notificate prin sistemul RAPEX – un sistem de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE – motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.

„Anumiți operatori economici comercializează produse tip slime falsificate, produse despre care nu se ştie nimic, pe care le găseşti într-o cutie, fără etichetă. În compoziția anumitor produse a fost identificat boraxul, un praf chimic care se foloseşte inclusiv la fabricarea detergentului sau a săpunului”, avertizează directorul general din ANPC.

Potrivit lui Paul Anghel, în Statele Unite ale Americii şi în Marea Britanie, presa a relatat despre numeroase cazuri de copii care au ajuns la spital cu arsuri la nivelul mâinilor din cauza acestei substanţe chimice. În plus, odată inhalat, boraxul poate produce iritaţii grave în tubul digestiv.

„De asemenea au fost găsite la comercializare jucării care imită diverse produse alimentare. Aceste jucării care imită mâncăruri, fructe și legume, dulciuri, deși nu sunt produse alimentare, având formă, miros, culoare, prezentare, ambalaj sunt atractive pentru copii, pot fi confundate cu produsele alimentare și, în consecință, prin introducerea în gură sau prin înghițirea lor pot leza sănătatea și chiar viața copiilor”, a avertizat directorul general al ANPC.

Paul Anghel a trecut în revistă și principalele nereguli, constatate în cadrul acțiunilor de control desfășurate de comisarii #ANPC în anii trecuți:

  • nerespectarea cerințelor generale de siguranță (lipsa avertismentelor  generale, de vârstă, a avertismentelor specifice și a indicațiilor privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum și a instrucțiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba  română a acestora);
  • abateri privind inscripționarea numelui, a denumirii comerciale înregistrate sau a mărcii înregistrate a producătorului și/sau a importatorului, precum și a adresei la care aceștia pot fi contactați;
  • abateri privind menționarea numărului unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  • lipsa marcajului de conformitate CE (acesta trebuie să respecte principiile generale prevăzute în Regulamentul European nr. 765/2008/CE, să fie aplicat în mod vizibil, lizibil și de neșters) sau marcarea necorespunzătoare a acestuia (ilizibil);
  • lipsa declarației de conformitate, care stipulează faptul că îndeplinirea cerințelor prevăzute de lege a fost demonstrată sau completarea incorectă a acesteia;
  • au fost identificate și produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor,  jucării de tip “YO-YO” cu conținut de lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și risc chimic (de la lichidul conținut), jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare a acestora.
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
Ce a pățit dentista din Brăila înainte de a fi ucisă? Semnele care prevesteau tragedia:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus