Protest la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. CNS Cartel ALFA cere creșterea veniturilor lucrătorilor  

Protest la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. CNS Cartel ALFA cere creșterea veniturilor lucrătorilor  
Protest la Ministerul Finanțelor! Sindicaliștii CNS Cartel Alfa ies în stradă
Publicat: 29/12/2020, 10:51
Actualizat: 29/12/2020, 11:04

În cadrul Consiliului Național Tripartit de Dialog Social, guvernul a anunțat creșterea salariului minim cu 41 lei net, iar reprezentanții CNS Cartel ALFA se declară dezamăgiți de această decizie și consideră că este una care prefigurează o nouă politică de austeritate, aruncând din nou toate costurile crizei pe seama lucrătorilor și a celor săraci. 

CNS Cartel ALFA organizează – începând chiar de astăzi – acțiuni de protest care au debutat la ora 10.00 printr-o acțiune de pichetare a Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Într-un comunicat, CNS Cartel ALFA transmite că România traversează o perioadă de criză economică profundă, numai că ”aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț”.

”Știm că este criză și multe companii se află în dificultate. Pe de altă parte, ne amintim și faptul că în timp de creștere economică accelerată, aceleași voci care acum se opun creșterii salariului minim, anunțau și atunci apocalipsa șomajului și falimentele în lanț. Nu s-au adeverit nici atunci scenariile nefaste, și nici acum nu se justifică o creștere atât de mică a salariului minim, care nu ia în seamă nici creșterea productivității din formula stabilită de guvern anul trecut “în mod obiectiv”. Formulele de calcul sunt “obiective” doar atunci când convin unei anumite puteri?  

CNS Cartel ALFA a prezentat aici argumentele pentru care salariul minim trebuie să crească semnificativ. Mai mult decât atât, peste jumătate dintre antreprenorii din IMM-uri susțin creșterea salariului minim, un sfert dintre aceștia sunt chiar de acord cu valoarea propusă de organizațiile sindicale, de 2.400 lei brut (sursa). Dacă oamenii nu au bani pentru bunurile și serviciile de bază, atunci cum va exista cerere suficientă pentru a funcționa economia?”, precizează reprezentanții CNS Cartel ALFA.

”Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim”

CNS Cartel ALFA consideră că politica de austeritate nu poate fi privită ca o ”soluție de traversare cu bine a crizei economice”. Politicile de austeritate, la nivel european, au fost orientate ”spre menținerea locurilor de muncă și păstrarea puterii de cumpărare a populației”.

În România, din păcate, salarul minim nu acoperă nici jumătate din cheltuielile minime pentru un trai decent, iar ”productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene”.

”Nu politica de austeritate este soluția de traversare cu bine a crizei economice. Avem precedentul crizei financiare din 2010, care arată clar că modelul austerității a prelungit și a făcut mai dificilă revenirea. Întreaga Europă și-a însușit lecția de atunci și, în consecință, și-a orientat politicile cu prioritate spre menținerea locurilor de muncă și păstrarea puterii de cumpărare a populației. Tot în timpul crizei a fost publicată și propunerea de directivă privind salariile minime corecte, care prevede că statele membre trebuie să asigure un nivel echitabil al salariului minim. În prezent, salariul minim din România nu acoperă nici jumatate din cheltuielile minime pentru un trai decent.

Prețurile au crescut și vor continua să crească. La fel și productivitatea a crescut. În 2020 productivitatea a crescut cu 4,4%, deși creșterea de anul trecut s-a bazat pe o creștere estimată de 3,9%. O creștere cu doar 40 de lei nu acoperă nici măcar cheltuielile suplimentare pentru măști și alte elemente de protecție individuală”, se mai transmite în comunicatul CNS Cartel ALFA.

În prezent, în România, productivitatea este la jumătate din media uniunii Europene, pe când salariile sunt doar la un sfert. Guvernul refuză să ia act de aceste evoluții și să le transpună legislativ prin ajustarea corespunzătoare a salariului minim. Menținerea acestui nivel al salariului minim, fără măsuri de înghețare a prețurilor, este un furt din munca lucrătorilor, în beneficiul acționarilor și capitalului.

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” nu acceptă acest furt din munca lucrătorilor și decide declanșarea unei serii de acțiuni de protest, având ca scop creșterea veniturilor lucrătorilor.

CNS Cartel ALFA

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cătălin Bordea, ARS la bani după ce a câştigat America Express? Producătorii au luat foc,...
FOTO. Imagini hot cu soția lui Dan Petrescu în costum de baie! Cum arată la...
GALERIE FOTO Patru morți și trei mașini Porsche implicate într-un accident rutier groaznic petrecut în...
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu...
Banca Transilvania vinde o mașină cu motorul și cutia defecte. Merită “Cinciarul” 5000€?
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Subiecte, barem și rezolvări pe EDU.ro! Emoții mari pentru candidați!
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Cifrele României doboară Ungaria. Capitolul la care vecinii au fost ajunşi din urmă
Adevărul despre Visuri la Cheie. Ce se întâmplă, de fapt, în emisiunea de la Pro...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
SE DAU 20.000 de lei de persoană! Vestea cea mare a venit CHIAR ACUM. Cine...
Oana Lis, diagnosticată cu o boală teribilă. „Mi s-a părut ceva ciudat și am mers...
Nicolae Ciucă a stat la masa trativelor cu președintele Consiliului European. Ce subiecte au fost...