Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate

Punctul pentru medicina de familie și ambulatoriu îngheață până în iulie. Penalităţile pentru medicii cu liste de peste 2.200 de persoane, eliminate
Publicat: 18/01/2024, 19:56
Actualizat: 18/01/2024, 20:02

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu, a anunţat că, în urma discuţiilor avute cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate valoarea punctului va rămâne la fel ca anul trecut, până la 30 iunie. Au fost eliminate şi penalităţile pentru medicii care au liste mai mari de 2.200 de persoane. La rândul său, Colegiul Medicilor Stomatologi din România anunţă că a reuşit să obţină eliminarea scăderii cu aproximativ 50% a bugetului alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice.

Astfel, pentru perioada ianuarie – iunie, bugetul alocat pentru decontarea serviciilor stomatologice se va menţine la acelaşi nivel cu plafonul existent în 2023.

Valorile punctelor vor rămâne neschimbate până la 30 iunie

Aceste valori sunt:

  • Pentru punctul per capita : 12 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală primară: 8 lei;
  • Pentru punctul pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate: 4,5 lei;
  • Suma lunară orientativă pentru medicii stomatologi: 6000 lei.

La consultările și negocierile care s-au desfășurat on-line, conform calendarului anunțat la începutul săptămânii, au participat reprezentanți ai organizaţiilor patronale, sindicale şi profesionale reprezentative din asistența medicală primară, cea ambulatorie de specialitate, din medicina dentară și din asistența medicală spitalicească, precum și ai Colegiului Medicilor din România, Colegiului Medicilor Stomatologi din România și Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România.

“Avem dovada că dialogul poate rezolva chiar și cele mai complicate situații. E important să continuăm acest parteneriat pentru ca asigurații să nu aibă de suferit” – a declarat noul președinte al CNAS Valeria Herdea.

CNAS a renuțat la punctul 19

Coriu a anunţat şi clarificarea altor aspecte în urma discuţiei cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

“S-a clarificat ce înseamnă decontarea unei simple consulataţii pe zi. Şi foarte, foarte important, CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor, se referă la validarea serviciului de către membrii familiei. S-a renunţat şi ne-am angajat în următoarele şase luni să lucrăm împreună cu CNAS”, a precizat Daniel Coriu.

Protestele sunt doar suspendate, afirmă Gindrovel Dumitra

De asemenea, secretarul general al Colegiului Medicilor din România, Gindrovel Dumitra, a afirmat, în aceeaşi conferinţă de presă, că suma de 15.000 de euro per capita, vehiculată în spaţiul public, a reprezentat o neînţelegere.

“Am asistat săptămâna trecută la o campanie media, una în care noi ne-am prezentat cât se poate de bine doleanţele şi o alta în care din partea guvernamentală au apărut foarte multe informaţii. Si pentru că nu vrem să lăsăm lucrurile să rămână într-un fel sau altul neclarificate, trebuie să spunem că acei 15.000 de euro per capita cred că a fost o neînţelegere. De ce spun o neînţelegere, pentru că acest lucru doar la per capita nu este posibil”, a declarat Gindrovel Dumitra.

Problemele create de Parlament

“Mai mult decât atât, există într-adevăr cabinete care pot să aibă un venit ceva mai mare, dar vorbim în special de cabinetele care se află în zone deşertificate, în zone rurale, acolo unde, vrem, nu vrem Parlamentul României a fost cel care a decis că un medic din localitatea vecină îşi poate înfiinţa un punct de lucru tocmai pentru a asigura acelor pacienţi din zona respectivă servicii medicale. Acesta este şi motivul pentru care am insistat astăzi ca acea depunctare progresivă să nu fie făcută în acest moment, pentru că tocmai aceste zone le-ar fi afectat în primul rând. Sunt zone în care medicii nu vin, unde nu poţi să angajezi un medic sau să îl trimit să îşi facă cabinet acolo, însă noi recunoaştem, am fi recunoscut într-un fel sau altul că depunctarea ar fi trebuit să fie efectuată. Vorbim de o echitate a acordării serviciilor medicale”, a afirmat Dumitra.

El a subliniat că încă nu a fost luată o decizie dacă protestele anunţate în perioada următoare vor mai avea loc sau nu.

”Nu anunţăm sfârşitul protestelor, rămâne la latitudinea fiecărei organizaţii profesionale care a coordonat acest lucru. Decizia o vom lua când vedem exact ce se întâmplă”, a precizat Gindrovel Dumitra.

Citiți și: VIDEO | Protestul medicilor la CNAS /  „Dacă nu cresc tarifele, închidem contractul cu Casa de Asigurări”

VIDEO | Protest al medicilor, asistenților și personalului auxiliar, la Finanțe. Președinte Sanitas: „Manifestațiile vor culmina cu un miting”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO