Rabla pentru electrocasnice 2020, în dezbatere publică. Care sunt cele două noi produse pentru care se vor acorda vouchere

Redactor:
Madalina Prundea
Rabla pentru electrocasnice 2020, în dezbatere publică. Care sunt cele două noi produse pentru care se vor acorda vouchere
Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică ghidul de finanțare pentru programul din acest an

Costel Alexe, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a anunțat astăzi, la Bacău, lansarea în dezbatere publică a ghidului de finanțare pentru o nouă ediție a Programului Rabla pentru Electrocasnice. Potrivit oficialilor instituției, pe lista echipamentelor care pot primi finanțare au fost introduse două noi produse.

Ghidul de finanțare pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice a fost pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, luni, iar timp de zece zile, cetățenii și persoanele interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii.

Costel Alexe: „Există o mare așteptare pentru acest program”

Potrivit reprezentaților Ministerului Mediului, programul are un buget total de 40 de milioane de lei și va permite utilarea caselor cu aparate electrocasnice de ultimă generație pentru cel puțin 100.000 de români.

„Există o mare așteptare pentru acest program. De aceea, investim un buget dublu față de anul 2018. Toți ne ajutăm acasă de astfel de echipamente și ne bucurăm ori de câte ori ne mai cumpărăm ceva nou și modern: fie că este vorba despre un frigider în bucătărie sau un smart tv în sufragerie. Acesta este și sensul programului Rabla pentru Electrocasnice: ca orice român să-și poată înlocui un aparat electric sau electrocasnic vechi cu unul nou, în pas cu avansul tehnologic al zilei de astăzi”, a spus ministrul Costel Alexe.

În 2019 au fost trei sesiuni ale programului. Suma inițială alocată pentru anul 2019 a fost de 40 milioane lei, în cadrul celor două ediții desfășurate în data de 24 mai și 18 iunie fiind acordate vouchere în valoare de 20 milioane lei, iar în 15 iulie s-au pus la dispoziție restul de 20 de milioane de lei pentru noi înscrieri.

Noi pe listă: aspiratoare și uscătoare de rufe

Rabla pentru Electrocasnice 2020 a introdus în lista echipamentelor finanțate prin Administrația Fondului pentru Mediu(AFM) două produse care nu au existat în edițiile anterioare: aspiratoare și uscătoare de rufe.

Astfel, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va finanța prin AFM șapte tipuri de aparate electrice sau electrocasnice, mai performante din punct de vedere energetic:

  • mașini de spălat rufe – finanțare nerambursabilă de 300 de lei;
  • aparate de aer condiționat, inclusiv cele portabile, frigidere sau combine frigorifice, televizoare, uscătoare de rufe, cu o finanțare nerambursabilă de 400 de lei;
  • aspiratoare, cu o finanțare nerambursabilă de 200 de lei.

„Aceste sume vor ajunge la români sub formă de vouchere electronice, după un proces de înscriere, care nu durează mai mult de câteva minute, și care se va desfășura tot online. Am automatizat inclusiv procesul de validare a dosarelor de decontare ale comercianților, proces care anul trecut a produs întârzieri în deblocarea sumelor pentru comercianți. Românii trebuie să știe și că, dacă doresc să-și cumpere mai multe echipamente și să primească mai multe vouchere, o pot face. Condiția este ca voucherele solicitate de aceeași persoană să fie pentru echipamente diferite”, a mai spus Costel Alexe.

Pașii pentru obținerea finanțării

Conform ghidului de finanțare, pașii pentru obținerea finanțării sunt următorii:

  1. Înscrierea în program. Orice solicitant va intra în aplicația informatică de pe www.afm.ro, unde va completa datele personale și va bifa echipamentul pentru care dorește finanțarea.
  2. Imediat după acest proces, aplicația va emite un voucher electronic cu o valabilitate de 15 zile.
  3. Cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va preda aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască și va achiziționa aparatul nou pe care și-l dorește.

Potrivit documentului Ministerului Mediului, echipamentul vechi care va fi predat comerciantului trebuie să fie de același tip cu cel nou achiziționat, cu două excepții: pentru uscătoarele de rufe și pentru mașinile de spălat vase sunt acceptate aparate vechi din restul listei programului.

Finanțarea nu poate depăși 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program.

MEGA-LOVITURĂ pentru Universitatea Craiova. Fotbalistul care a rupt plasele în Italia, Elveţia şi Portugalia semnează...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
Cât de frumoasă este fiica cea mică a lui Mihai Petre. Ariana e superbă și...
Noi detalii despre Mario Mutu! Dezvăluirile Alexandrei Dinu despre fiul pe care îl are cu...
Elevii, în mare pericol din cauza lămpilor UV folosite în şcoli! De ce trebuie interzise...
Vaccinare anti-Covid-19 în România: Liber la programări pentru imunizare cu serul Pfizer. Persoanele care se...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Elon Musk vrea să implanteze microcipuri în creierele oamenilor. Tot ce trebuie să știi despre...
Vine marele CUTREMUR în România! S-a anunțat data exactă: 'O zi nefastă pentru toți'
Un român a plantat o sămânță într-o damigeană, în anul 1960. Ce s-a întâmplat cu...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar...
Românii care au cont și card la aceste bănci sunt în pericol să rămână fără...
Cine e Liliya Turkeieva de la Românii au talent. E unică în lume, talentul ei...
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
BREAKING NEWS: România este în DOLIU! A fost găsit mort în apartamentul său
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
SURPRIZĂ de proporţii: De unde vin produsele de la Lidl? ADEVĂRUL de la raft care...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide