Reședințele Reginei Maria, în două lumi diferite. Castelul de la Balcic, o mină de aur pentru turismul bulgăresc, Palatul Regal de la Mamaia, o rușine pentru români

Reședințele Reginei Maria, în două lumi diferite. Castelul de la Balcic, o mină de aur pentru turismul bulgăresc, Palatul Regal de la Mamaia, o rușine pentru români
Palatul Regal din Mamaia / Sursa: Cuget Liber
Publicat: 06/06/2022, 10:31

Reședințele Reginei Maria de la mare, de o parte și de alta a actualei granițe, au avut o soartă diferită. Dacă palatul din Mamaia este într-o stare avansată de degradare, după ce a fost vândut unei companii private, statul bulgar a declarat Castelul de la Balcic monument cultural de importanță națională, care atrage sute de mii de vizitatori, implicit fonduri consistente din valorificarea lui turistică.

Soarta Palatului Regal din Mamaia, aflat în stare de degradare, este gestionată de reprezentanţii firmei Light System S.R.L., care l-a cumpărat de la SC Mamaia SA, în anul 2003, la un preţ de nimic, respectiv 850.000 de lei. Ulterior, curtea palatului, în suprafaţă de aproximativ 1,5 hectare de teren, a fost vândută aceleiaşi firme de către fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, cu 23 de euro/metrul pătrat, relatează Adevărul.

De când a fost cumpărat, Palatul Regal din Mamaia s-a ruinat de la an la an și abia după aproximativ 15 ani, la sfârşitul anului 2018, Ministerul Culturii a cerut în instanţă recuperarea monumentului istoric.

La capătul unui proces care a durat patru ani, în martie 2022, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că Palatul Regal a fost vândut ilegal şi că monumentul istoric se întoarce în patrimoniul statului român.

Totuși, lucrurile nu sunt aşa de simple. Palatul Reginei Maria, aflat în proprietatea „Light System“ S.R.L, trebuie predat către SC Mamaia SA, societate care l-a vândut la un preţ de nimic. Numai că deţinătorul nu va renunţa la „Club Castel“ fără să primească o sumă de bani, mai ales că deţine şi terenul adiacent.

Potrivit sursei citate, în prezent, se poartă negocieri între SC Mamaia şi reprezentanţii firmei private. „Restituirea imobilului se poate realiza după aducerea bunului în starea în care s-a predat cu toate bunurile mobile accesorii predate sau în starea de degradare în care se află, cu ajustarea corespunzătoare a preţului. Este de notorietate faptul că în prezent imobilul Club Castel se află într-o stare avansată de degradare ca urmare a modului defectuos de administrare manifestat prin lipsa unei întreţineri corespunzătoare, a nerealizării unor consolidări şi a unei folosiri improprii“, conform unui răspuns trimis cotidianului Adevărul.

Stadiul negocierilor

În timp ce se poartă negocierile, palatul continuă să se degradeze. Prezent pe litoral pentru a marca simbolic deschiderea sezonului estival, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, a rămas neplăcut surprins de ruina moştenirii regale din Mamaia.

„Arată trist. Este şi motivul pentru care am început demersurile cu Ministerul Culturii pentru a preda acest obiect de patrimoniu acolo unde este locul, la minister. Mai sunt aspecte de rezolvat, în ceea ce priveşte statutul terenului. Ne vom implica în sprijinul societăţii Mamaia SA şi cu Direcţia Juridică de la minister, pentru a scurta pe cât posibil termenele, astfel încât, dacă este posibil, să rezolvăm problema în cursul acestui an“, a spus ministrul Daniel Cadariu la Constanţa.

Conform declaraţiilor sale, Ministerul Culturii dispune de două milioane de euro pentru reabilitarea sa, urmând să decidă ce funcţiune va avea monumentul istoric. „Eu sper să intre în circuitul public, fie ca obiectiv cultural, fie ca obiectiv turistic. Nu ştiu în momentul de faţă care este situaţia juridică a terenului, am luat act acum o lună şi ceva, când am preluat prin protocol societăţile comerciale cu activitate turistică de la ministerul-mamă, suntem în analiză”, a conchis ministrul

Care e istoria Palatului Reginei Maria

Conform sursei citate, reşedinţa regală din staţiunea Mamaia a fost construită între anii 1924 – 1927 după planurile celebrului arhitect italian Mario Stoppa, iar ulterior decorată de Regina Maria cu mobilier personalizat pentru fiecare cameră.

„La Mamaia este de asemenea o căsuţă care poartă pecetea mea. Se găseşte pe aceleaşi locuri cu o casă mult mai puternică pe care eu şi regele am clădit-o pe nisipurile ţărmului întins aşa kilometri şi kilometri, care ne-a dat totdeauna la toţi o mare bucurie. Dar soarta a vrut ca regele să locuiască o singură dată în această casă, şi să o locuiesc singură. Ajunsese prea mare pentru mine, era o casă care trebuia umplută. Am dat-o mamei regelui. Amintindu-mi de propria-mi dorinţă fierbinte să am ceva al meu, am dorit să aibă şi ea o casă netăgăduit a ei. Aşa a trecut casa în stăpânirea ei, iar eu am luat pentru mine micul adaus pe care îl pregătisem lui Mihai”, povestea regina României.

La sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, reşedinţa a fost ocupată de generalii armatei sovietice care, la plecare, în noaptea de 1/2 noiembrie 1944, au vandalizat construcţia. Palatul Reginei a fost refăcut după război şi a devenit în perioada comunistă „casă de odihnă pentru oamenii muncii“, conform unui ghid al anilor ’60. În anii 1978 – 1979, palatul a fost renovat şi a devenit un club destinat turiştilor germani. Atunci, o parte din camere au fost modificate, a fost reabilitată reţeaua electrică, iar în faţa palatului a fost construită o piscină, iar reşedinţa regală şi-a păstrat această destinaţie până la Revoluţie, arată sursa citată.

O poveste de succes în țara vecină

Spre deosebire de Mamaia, fosta reședință a Reginei Maria din Balcic, oraș aflat în apropiere de staţiunea Albena si de orasul Kavarna, primeste anual sute de mii de vizitatori, potrivit operatorilor turistici.

Castelul Balcic, situat pe țărmul înalt al Mării Negre a fost un alt loc de suflet, de refugiu și de romantice visări pentru Regina Maria, care a a reușit să amenajeze aici o impresionantă grădină botanică cu peste 3000 de specii de plante și cactuși care au transformat locul într-un adevărat paradis. Domeniul de la Balcic nu e dominat de un castel sau de vreo construcție grandioasă, ci de grădinile magnifice de flori și de dragostea pentru frumos a Reginei Maria, potrivit site-ului reginamaria.org.

Castelul din Balcic. Sursă foto: Arhivele Naționale ale României

Regina descoperise frumuseţea locului datorită pictorului Alexandru Satmari, în anul 1924, când a vizitat locul pentru a doua oară, împreună cu fiul ei, principele Nicolae. Castelul reginei Maria, denumit Tehna Juvah („Cuibul liniştit”) a fost construit între anii 1925 – 1927, după planurile arhitectului român de origine turcă, Emil Guneş (Günes) pe terenul cumpărat, în anul 1924, de la bancherul Jean Chrissoveloni. Ulterior, domeniul a fost extins prin achiziţionarea mai multor terenuri de la localnici, ajungând, în 1938, la o suprafaţă de peste 24 de hectare, pe care se întinde şi o grădină botanică unicat în Europa centrală şi de est, în special pentru colecţia de cactuşi, potrivit Adevărul.

În Bulgaria, Castelul Balci a fost declarat, în 1998, un „complex arhitectural și parc”, iar în 2002, castelul a fost declarat un monument cultural de importanță națională, conform site-ului oficial. Castelul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, inclusiv în weekend-uri și de sărbătorile naționale.

Conform sursei citate, la restituirea Cadrilaterului către Bulgaria prin Tratatul de la Craiova din septembrie 1940, castelul a trecut din proprietatea ramurei române a familiei Hohenzollern-Sigmaringen în cea a ramurei bulgare a familiei Saxa-Coburg-Gotha, din care se trăgea și Regina Maria. În septembrie 1944, Armata sovietică s-a cantonat în castel care a fost integral prădat inclusiv ușile și ferestrele. În anii 1950, Partidul Comunist Bulgar a decis renovarea și transformarea castelului în „casă de odihnă” pentru activiștii săi. În anii 1960 a fost transformat în muzeu, autoritățile culturale bulgare încercând să facă rost de mobilă, tablouri și icoane în stilul celor care apăreau în puținele fotografii figurând interiorul Castelului, așa cum arăta inițial. Grădina a devenit atunci botanică, trecând în custodia Universității din Sofia, arată site-ul oficial al castelului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic