Trei familii din Bucuresti împreună cu trei copii au luat masa într-un restaurant din județul Harghita – Băile Homorod. Când s-au întors către București, cei trei copii au acuzat stări de greață. Părinții acestora au oprit într-o unitate spitalicească din județul Brașov (Rupea), copiii fiind internați.
O persoană a sunat la 112. Preşedintele ANPC Cristian Popescu Piedone a trimis o echipă de control formată din comisari ai CJPC Harghita şi CJPC Braşov, pentru a verifica restaurantul. Controlul a fost efectuat cu prioritate în blocul alimentar al restaurantului Lobogo.
Potrivit comunicatului ANPC:
„În data de 23.02.2025, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Harghita a fost sesizat printr-un apel telefonic de către IPJ Harghita cu privire la un incident petrecut într-un restaurant din judeţul Harghita. Conform sesizării, trei familii din Bucureşti, însoţite de trei copii, au luat masa la Restaurantul Lobogo din Băile Homorod. Ulterior, pe drumul de întoarcere spre Bucureşti, copiii şi adulţii au început să se simtă rău, fiind nevoiţi să oprească într-o unitate spitalicească din judeţul Braşov (Rupea)”.
În urma acțiunii de control efectuată la Restaurantul Lobogo din Homorod Băi – jud. Harghita, s-au constatat următoarele neconformități:
- Depozitare necorespunzătoare a preparatelor culinare finite, nerespectarea temperaturii de păstrare – Anumite produse alimentare, precum : piureul de cartofi, cartofii la cuptor, tocănița de văcuță, mămăliga, gulașul, clătitele și prăjiturile, nu erau păstrate la temperaturile adecvate, punând astfel în pericol siguranța alimentară.
- Lipsa etichetelor cu elemente de identificare, nu se putea verifica trasabilitatea produselor – Nu toate produsele din unitate erau corect etichetate, ceea ce împiedică stabilirea originii și a circuitului acestora. Printre produsele fără etichetare corespunzătoare s-au identificat: șuncă, ciolan, carne de vită, ceafă de porc și păstrăv.
- Utilizarea instrumentarului neprofesional – S-au constatat deficiențe privind echipamentele utilizate în bucătărie, inclusiv utilizarea cuțitelor cu nituri, care nu respectă normele de igienă și siguranță.
- Condiții neigienice în blocul alimentar – În unitate existau coșuri de gunoi fără capac, ceea ce reprezintă un risc pentru menținerea unui mediu igienic adecvat.
- Lipsa afișării informațiilor obligatorii – Nu erau afișate substanțele cu potențial alergen, conform prevederilor legislației în vigoare (Regulamentul 1169/2011), precum și valorile nutriționale ale produselor.
Ca urmare a acestor deficiențe, s-a dispus suspendarea temporară a prestării serviciilor până la remedierea tuturor neconformităților identificate. Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 30.000 lei.
Citește și:
Piedone a controlat azi benzinăriile și a închis un Subway. S-au analizat mai multe probe de combustibil, ca să se afle „dacă a fost botezat”
ANPC a „sigilat” restaurantele din cel mai de fițe mall din București. Bătea „vântul” miercuri la Băneasa, după razia lui Piedone de marți
ANPC a tras obloanele la Auchan-ul din AFI Cotroceni/Toate zonele de fast-food au fost închise
Sun Plaza, al treilea mall închis de Piedone, după Băneasa și AFI. Ce nereguli a găsit ANPC la unitățile din mall
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ...
vezi toate
articolele