Gândul
  • Publicat:
Social

Sărbătoare mare, duminică 23 februarie, pentru toți ortodocșii. Ce să nu faci sub nicio formă azi

Sărbătoare mare, duminică 23 februarie, pentru toți ortodocșii. Ce să nu faci sub nicio formă azi

Zi importantă pentru toți creștinii ortodocși, duminică 23 februarie. Duminica Înfricoșatei Judecați deschide o săptămână pregătitoare pentru începutul Postului Mare.

Duminica aceasta este numită a Lăsatului sec de carne, pentru că în săptămâna care urmează este prescris de Biserică un post limitat – abstinenţă de la carne.

Duminica aceasta este legată de „înfricoşătoarea Judecată”. Ne amintește că va sosi ziua când vom sta cu toţii în faţa lui Dumnezeu, fiecare în parte, cu „secerişul” său. După cum ne spune cartea Apocalipsei, fiecare împărăţie şi fiecare popor vă veni cu secerişul slavei şi al ruşinii sale.

În plus, Duminica aceasta ne ajută să gândim că toți vom muri și că toți vom ajunge la un moment dat să fim judecați de Dumnezeu, și avem șansa în timpul Postului Mare, prin pocăință, să dobândim un răspuns bun la aceasta judecată.

Este o zi a reflecției la lucrurile spirituale și la relația noastră cu divinitatea, de aceea este important ca toți credincioșii să se abțină de la muncile cotidiene și să respecte porunca odihnei fiecărei zile de duminică.

Duminica e zi de odihnă, ca să ne amintească nouă tuturor că va veni un moment când totul va lua sfârşit şi nu vom mai fi nevoiţi să muncim. „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre.” (Levitic 23, 3)

Nimeni nu cunoaşte ziua Judecății finale, afară de Dumnezeu-Tatăl, spun preoții, dar semnele apropierii ei sunt date şi în Evanghelie şi în Apocalipsa Sfântului Apostol Ioan Teologul.

„Această lume de acum va pieri într-o singură clipă, într-o clipă totul se va schimba. Şi se va arăta semnul Fiului lui Dumnezeu – adică semnul Crucii, întreaga lume care s-a supus de bunăvoie lui Antihrist „va plânge”. Totul s-a sfârşit. Antihrist a fost omorât. Este sfârşitul împărăţiei sale, a luptei cu Hristos. Este sfârşitul şi vremea răspunsului pentru întreaga viaţă, răspuns dat Adevăratului Dumnezeu”, scrie Sfântul Ioan Maximovici.

La a doua venire a lui Hristos pe pământ, cei care au ascultat de glasul lui Dumnezeu se vor întoarce întru odihna Lui, acolo unde totul este în dar, şi unde nu mai trebuie să muncim pentru a obţine ce vrem.

Duminica nu e ca o zi liberă dată de la servici, în care faci ce vrei, ci e o zi sfântă în care Iisus Hristos Mântuitorul lumii a înviat din morţi, ca împreună cu El să înviem şi noi, spun oamenii Bisericii.

duminica sarbatoare mare

Alți sfinți pomeniți duminică 23 februarie

Sfântul Policarp este sărbătorit în Biserica Ortodoxă pe 23 februarie. S-a născut în temniță, în jurul anului 70, la Efes, deoarece părinții sai fuseseră închiși pentru că nu lepădaseră credință în Hristos.

Din scrierile Sfântul Irineu aflam că Sf. Policarp a fost ucenic al Sfanțului Apostol Ioan. A murit ca martir. La insistenta proconsulului Quadrat de a blestema pe Hristos, Policarp i-a răspuns: „De 86 de ani îi slujesc și nu mi-a făcut nici un rău; cum pot eu să blestem pe împăratul meu, pe Acela care m-a mântuit?”

Pentru că refuza să jertfească zeilor, primește pedeapsa de a fi aruncat în foc. Pentru că focul nu se atingea de el, a fost străpuns cu sabia, însă, atât de mult sânge a curs din el încât a stins focul. La rugămintea evreilor, trupul sau lipsit de viață a fost ars.

Tot astazi, facem pomenirea:

– Sfintilor Cuviosi Ioan, Moise, Antioh si Antonin;
– Sfintei Cuvioase Gorgonia, sora Sfantului Grigorie Teologul;
– Sfintei Mucenite Tea;
– Sfantului Mucenic Clement;
– Sfantului Cuvios Mucenic Damian;
– Sfintilor Cuviosi Zevina, Polihroniu, Moise si Damian;
– Sfantului Cuvios Damian de la Manastirea Esfigmen (Muntele Athos).

Inchide