„Sindromul Italia” continuă să facă victime. O româncă, îngrijitoare de mulți ani, și-a pus capăt zilelor după o depresie puternică

„Sindromul Italia” continuă să facă victime. O româncă, îngrijitoare de mulți ani, și-a pus capăt zilelor după o depresie puternică
Mirela a fost găsită de fiica bătrânei pe cate o îngrijea, care a sunat și la carabineri, la 112 / Sursa foto: Mediafax/AFP - caracter ilustrativ
Publicat: 26/07/2021, 09:35

Mirela, o româncă în vârstă de 51 de ani, care lucra ca îngrijitoare de bătrâni, „badantă”, la Udine, în nordul Italiei, a fost găsită fără viață, duminică, de fiica femeii la care lucra. Românca și-a pus capăt zilelor după o perioadă de depresie puternică, amplificată și de restricțiile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Românca plecase în Italia și îngrijea bătrâni de mai mulți ani, dar în ultima perioadă, starea ei psihică se deteriorase, susține sora Mirelei.

„Mirela este victima a ceea ce numim Sindromul Italia, după mulți ani lucrați ca îngrijitoare a intrat într-o depresie puternică și ieri a decis că e mai bine să ne părăsească pentru totdeauna”, a explicat sora Mirelei pentru publicația rotalianul.com.

„Auzea voci, se izola, se ascundea și nu mai voia să vorbească cu nimeni”

Mirela avea grijă de bătrâna din Udine, o persoană blândă și protectoare, de aproximativ trei ani și jumătate, dar anterior mai lucrase timp de 11 ani pentru alte familii.

Potrivit surorii, starea ei a început să aibă de suferit pe perioada carantinei, când a trebuit să stea mult timp în casă alături de bătrâna pe care o îngrijea, fără posibilitatea de a ieși pentru a se relaxa și a a avea timp liber doar pentru ea.

Sora ei a povestit că vorbeau foarte mult la telefon și Mirela îi mărturisea că auzea voci și că pe stradă i se părea că e urmărită și toată lumea se uita urât la ea. Se izola, se ascundea și nu mai voia să vorbească cu nimeni, a povestit ea pentru publicația dedicată românilor din Italia.

Fiica femeii a sesizat starea Mirelei și i-a propus să propus să meargă împreună la un psiholog, dar a refuzat oferta. Tot ea este cea care a găsit-o fără viață, la ultimul etaj al blocului, duminică, când a vizitat—o pe mama ei și Mirela nu era acasă.

Un „fenomen medico-social”, nu o patologie

Mii de românce lucrează ca îngrijitoare în Italia, iar decizia de a pleca le afectează atât pe ele, cât și familiilelor. Sindromul a fost studiat de specialiștii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, unde multe emigrante au venit să se trateze și să se interneze după ani de lucru în Peninsulă.

Specialiștii susțin că „Sindromul Italia” nu este unul depresiv, ci este un fenomen medico-social ce include pacientul cu tulburări psihice și familia acestuia rămasă în România. A fost pus în evidență în anul 2005, de doi psihiatri ucraineni și a fost preluat de specialiștii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate.

Doctorii spuneau că cele mai multe persoane cu „Sindromul Italia” tratate aici acuzau în special stări de depresie, însă este într-o creștere continuă numărul celor care se prezintă la medic cu psihoze – idei delirante de urmărire și prejudiciu, de persecuție sau halucinații auditive complexe ori halucinații vizuale.

De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale și de somn sau modificări de apetit, au explicat specialiștii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului