Soarta minerilor din Valea Jiului, decisă la Palatul Victoria! Ce se va alege de Complexul Energetic Hunedoara

Soarta minerilor din Valea Jiului, decisă la Palatul Victoria! Ce se va alege de Complexul Energetic Hunedoara
Soarta minerilor din Valea Jiului, decisă la Palatul Victoria! Ce se va alege de Complexul Energetic Hunedoara / Sursa FOTO: fanatik.ro
Publicat: 23/02/2021, 09:10

Ministrul Energiei anunță că soarta minerilor din Valea Jiului a fost decisă la Palatul Victoria. Complexul Energetic Hunedoara a intrat încă de anul trecut într-un proces de reorganizare ce ar putea fi finalizat în maximum „o lună, o lună şi jumătate”, afirmă Virgil Popescu.

Așadar, de luni bune se muncește pe brânci la București pentru a rezolva problemele minerilor din Vale.

Ordonanța 60, dată special pentru Complexul Energetic Hunedoara

„Lucrăm deja de anul trecut la procedura de reorganizare a Complexului Energetic Hunedoara, folosind Ordonanţa 60. Numai că a durat foarte mult şi încă mai durează. Sper să o finalizăm într-o lună, o lună şi jumătate”, spune ministrul Energiei.

Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara presupune „separarea Termocentralei de la Paroşeni, împreună cu cele patru mine, într-o societate prin dare în plată către ANAF şi preluarea datoriilor, ştergerea datoriilor şi revenirea în circuitul economic prin Ministerul Energiei, şi Termocentrala de la Mintia către administraţia locală, Consiliul Judeţean sau Primărie. Mâine am o întâlnire cu cei de la Mintia, cu preşedintele CJ Hunedoara, cu prefectul, cu sindicatele de la Mintia, pentru a discuta o posibilă preluare a Termocentralei de la Mintia în aşa fel încât să reuşim din această societate plină de datorii, Complexul Energetic Hunedoara, care practic a fost falimentat cu bună ştiinţă de cei de la PSD, să reuşim să facem două societăţi, care să fie viabile, una la administraţia locală şi alta la Ministerul Energiei”.

De ce a durat atât de mult? „Birocraţia juridică din timpul procedurii de insolvenţă a făcut ca acesta să dureze atât de mult: contestaţii la tabloul creditorilor, acţiuni în instanţă de declanşare a falimentului, respingerea acestora”, spune Popescu.

Câți mineri vor fi dați afară

Din cele enunțate de ministrul Energiei, complexul din Hunedoara nu mai are fonduri suficiente şi din producţia de cărbune care este extrasă din cele patru mine nu se pot acoperi toate chletuielile.

Întrebat câţi mineri vor rămâne angajaţi, ministrul Virgil Popescu a răspuns că nu poate estima acum, fiind nevoie de o analiză foarte serioasă: „La acest lucru se lucrează în continuare. Avem patru mine – două sunt în procedura de închidere deja, le-am preluat de la vechiul Guvern PSD, şi două mine viabile. Nu vă pot spune acum ce, cât, cum. Trebuie o analiză foarte serioasă pentru că, inclusiv din rândul minerilor, mi-au venit tot felul de informaţii că există persoane care sunt angajate şi care nu lucrează în mine, sunt angajate cumva fictiv”.