Sute de mii de copii nu-și văd părinții duși la muncă în străinătate nici măcar o zi pe an. Jumătate din cei plecați nu-și permit vacanțe în România

Sute de mii de copii nu-și văd părinții duși la muncă în străinătate nici măcar o zi pe an. Jumătate din cei plecați nu-și permit vacanțe în România
Publicat: 09/08/2023, 16:10

Peste o jumătate de milion de minori copilăresc în România fără cel puțin un părinte. Dintre aceștia, 184 de mii sunt lăsați de ambii părinți plecați la muncă în străinătate în grija rudelor, bunici, în cea mai mare parte. Mai mult de jumătate din românii duși pe pustii pentru o viață mai bună nu-și permit să-și petreacă nici măcar o zi pe an cu copiii lor, în vacanță în România sau în străinătate, din cauza dificultăților materiale. Vacanțele de vară ale celor mici coincid, din păcate, cu perioadele cele mai încărcate ale părinților, vorbim de cei angajați în construcții, agricultură, turism, servicii.

Conform studiului naţional cu privire la situaţia copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate realizat de Salvaţi Copiii România în 2022, 13,8% dintre copiii din România, 536.000 de copii, au avut în ultimul an cel puțin unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Conform estimărilor, per total 184.000 dintre aceştia sunt total lipsiți de îngrijirea directă a părinților, având fie ambii părinți, fie părintele unic susținător al familiei plecat la muncă în străinătate (iunie 2021-iunie 2022).

Jumătate din părinții plecați în străinătate își „văd” copiii doar pe telefon

Mai puțin de jumătate dintre părinții care lucrează în alte țări pot veni să îşi petreacă concediul cu copiii lor rămași în România, susține studiul realizat de Salvați Copiii România, cu sprijinul Poliţiei de Frontieră Române.

Alina, unul din copiii din programele organizației a spus pentru Salvați Copiii, cât de importantă este pentru ea comunicarea cu mama aflată la distanță: „De fiecare dată când pleacă mama, parcă rămân fără aer… e ceva greu, aici, în piept, care nu mă lasă să respir. Dacă n-aș reuși să o văd pe cameră în fiecare seară, cred că aș plânge întruna. Așa, măcar o văd și îi povestesc mereu ce fac, ce note iau, îi zic când mă supără bunicul, când mă cert la școală cu E., prietena mea. Și ea mereu îmi ia apărarea”.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: „Distanța fizică dintre copil și părintele nevoit să muncească în alte țări nu trebuie dublată de cea emoțională, mai ales că acum e acea etapă în care copiii încep să-și înțeleagă emoțiile și învață cum să reacționeze la situații negative. Miza noastră este aceea de a încuraja apropierea dintre părinte și copil, chiar și acolo unde distanța geografică este mare. Mai mult, ritualul revenirii părintelui acasă, lângă copil, pentru vacanțe, este unul deosebit de important, pentru că reface legături afective cruciale pentru copil”.

„Situația copiilor rămași în țară, în vreme ce părinții lor muncesc în alte state este una complexă, care privește atât vulnerabilitatea socială, cât și pe cea psiho-emoțională. De aceea sunt cruciale menținerea comunicării cu părinții și petrecerea de timp de calitate împreună, în așa fel încât copilul să redobândească sentimentul de normalitate afectivă”, spune, la rândul său, Mihai Gafencu, președinte al organizației Salvați Copiii România.

Sondaj, Nădlac, 9 august 2023:

  • mai puțin de jumătate (48%) dintre părinții care lucrează în alte țări vin în vacanţa de vară în România;
  • 36% dintre părinţi nu pot veni;
  • 15% nu sunt încă decişi cu privire la venirea în ţară.

Principalele țări în care lucrează mamele sunt Italia (21%), Spania (17%) și Austria (12%), iar principalele state în care lucrează tații sunt Germania (24%), Italia (22%) și Marea Britanie (14%).

Principalul motiv pentru care nu vin în vacanță: lipsa banilor pentru concediu, corelată cu faptul că au venit/vor veni în altă perioadă a anului (Paşte, Crăciun) şi lipsa posibilităţii de a îşi lua liber în perioada verii.

În ceea ce priveşte frecvenţa comunicării copiilor cu părinţii plecaţi, conform studiului:

  • majoritatea copiilor, 45%, vorbesc cu părintele plecat zilnic;
  • 10% vorbesc de câteva ori pe zi, 32% o dată la două-trei zile;
  • 7% o dată/săptămână;
  • 7% de câteva ori pe lună sau mai rar.

Doar 42% dintre părinţii care se întorc temporar în ţară au în plan contactarea şcolii în care învaţă copilul – discuţii cu învăţătorul, dirigintele, profesorii, 39% au în plan rezolvarea a diferite probleme familiale, 42% rezolvarea a diferite probleme administrative, 20% rezolvarea a diferite probleme medicale.

Ancheta a fost realizată prin intervievarea aparţinătorilor – fie rude/alte persoane în grija cărora au rămas copiii, fie părintele rămas în ţară, susține asociația Salvați Copiii.

Foto: Salvați Copiii

Citiți și: Gabriela Firea: „Sprijinim FINANCIAR bunicii sau rudele care se ocupă de creșterea copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate”

Câți copii din România au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Peste 4.000 de minori au ajuns în sistemul de protecție specială

Documentul de care copiii românilor plecați în străinătate nu vor mai avea nevoie

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?