Tinerii vorbesc despre Colectiv la cinci ani de la tragedie: „Și acum simt mirosul de carne arsă / România e nepregătită pentru un alt dezastru” (EXCLUSIV)

Tinerii vorbesc despre Colectiv la cinci ani de la tragedie: „Și acum simt mirosul de carne arsă / România e nepregătită pentru un alt dezastru” (EXCLUSIV)
Sursă foto: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 30/10/2020, 15:30
Actualizat: 30/10/2020, 16:36

Tinerii cred că România nu s-a schimbat prea mult la cinci ani distanță de la tragedia Colectiv. Pentru alții există speranța că după o astfel de tragedie, lucrurile n-au cum să rămână la fel. În același timp, ei privesc cu ochi sceptici sistemul de sănătate care își dovedește limita și în actuala pandemie. Lecțiile desprinse din Colectiv nu au fost însușite de guvernanți pentru a crea un sistem de sănătate stabill și performant. 

GÂNDUL.RO a vorbit cu cinci tineri cu profesii diferite, care activează în domenii variate, încercând să refigureze un tablou a ceea ce a înseamnă și a însemnat episodul Colectiv.

Mirabela Vasile (26, jurnalist): ”Aripi frânte și destine distruse”

Tragedia de la Colectiv a pus amprenta în mintea fiecărui român și a lăsat în urmă o lecție pe care se pare că autoritățile române nu a învățat-o nici in ziua de astăzi. La cinci ani de la incidentul teribil, sistemul sanitar a rămas la același nivel. “Nimic și nimeni nu s-a schimbat”. Cred ca aceasă sintagmă rămâne cea mai vie și dureroasă rană a României, care a rămas nevindecată după atâta timp. Oamenii au obosit sa aștepte să li se facă dreptate și caută în sinea lor iertare pentru a putea trece mai departe. Se va schimba ceva în țara noastră? Va exista cineva care să schimbe percepția unei lumi care resimte încă izul comunist? Poate până la urmă schimbarea este în fiecare dintre noi și fără a pune suflet lângă suflet pentru a lupta pentru același tel, lucrurile se vor clătina la fel de tare.

Ioana Abăseacă (25, activistă ): ” Încă ne amintim și încă ne pasă”

Inevitabilul sentiment pe care îl încercăm eu și prietenii mei zilele acestea este acela de timp stat în loc. Nu s-a schimbat nimic în sistemul public de sănătate românesc de la alegerile parlamentare din 2016 încoace. În ritmul acesta de progres, vom ajunge să avem condițiile din Spania sau Germania în spitalele din România în anul 2382. Problema aici este că, spre deosebire de pisici, noi nu avem 7 vieți să ne permitem să așteptăm 6 din ele ca politicienii români vechi să-și reașeze prioritățile și să aloce fonduri pentru sănătate. La 5 ani distanță de la incendiul din clubul din București, încă ne amintim și încă ne pasă. De aceea vom merge la vot pe 6 decembrie și vom acorda votul nostru universal, egal, direct, secret, și liber exprimat către oameni mai puțin ocupați de mișmașurile de partid și mai mult ocupați de modernizarea României.

Andreea Bujor (29, PR World Vision România):”Există o oarecare speranță”

Pentru mine Colectiv a însemnat probabil cel mai puternic sentiment de revoltă. Am fost în toate acele zile la proteste, în stradă şi senzaţia pe care o trăiam atunci cu toţii era o frustrare incredibilă, o neputință în fața acestei drame, o frică de nedescris. Pentru că în mod real ni se putea întâmpla oricăruia dintre noi, oricând.Însă mai exista ceva… exista și o oarecare speranță. Speranța că după o astfel de tragedie, lucrurile n-au cum să rămână la fel. Eram mai tânără – de fapt, foarte tânără – aveam 24 de ani și eram sigură că acela este momentul schimbării. Mă uitam în jurul meu și vedeam atâta revoltă, mi se părea practic imposibil ca lucrurile să rămână la fel. Am simțit că avem o mică victorie când a căzut Guvernul, îmi amintesc și acum că ne-am adunat cu toții, la fostul loc de muncă și ne uitam la televizor. Chiar am simțit că vom face de acum alegeri mai bune, că drama acelor tineri nu a fost în zadar. Sunt o fire optimistă și încă sper în schimbarea din România. Ce se întâmplă în această perioadă mă face să cred că generațiile se schimbă și, odată cu ele, nu-i vom mai lăsa să ne facă niciodată ce ne-au făcut la Colectiv. Însă oricât m-am gandit la această întrebare…nu, nu cred că în cei 5 ani după Colectiv s-a schimbat ceva cu adevărat în România. Sigur că lucrurile merg spre bine, este o evoluție firească. România de astăzi arată mai bine decât cea de acum 5, 10 ani. Însă perioada care a urmat după Colectiv, alegerile parlamentare trecute, 10 august, legile justiției, aroganța, nepăsarea…
Dacă voi primi această întrebare peste 5 ani, însă, sper din suflet să pot spune: DA, s-au schimbat lucrurile. Știu că este uman, dar aș vrea să nu uităm așa ușor, aș vrea ca sentimentul de revoltă să ne țină măcar până la următoarele alegeri.

Diana Georgiana (24, IT-ist): ”Colectiv se poate repeta oricând”

Cred că adevărata schimbare ar trebui să înceapă cu fiecare dintre noi. Și aici mă refer la lucrurile mici. Ca să nu dăm frâu corupției înseamnă că trebuie de fiecare dată, chiar dacă e șase dimineața și autobuzul gol, să validăm biletul de călătorie. E ușor să vrei să se schimbe lucrurile, dar trebuie să ne punem întrebarea, noi ce facem pentru asta? Colectiv a unitat oamenii, dar în același timp a arătat și hibele sistemului românesc. În plină pandemie de COVID-19 avem un sistem de sănătate care își arată carențele. România e total nepregătită în eventualitatea unei situții similare Colectiv, însă ce am observat e că oamenii sunt mai atenți atunci când intră în încăperi ce prezintă anumite riscuri, iar faptul că au conștientizat că alegerea unor autorități competente poate schimba cu adevărat soarta acestei țări e un prim pas. Colectiv nu trebuie uitat, iar Colectiv se poate repeta oricând. Și mai ales, știm cu toții, chiar dacă se ascunde sub preș, România nu e pregătită pentru un alt dezastru.

Alexandru Filimon (31, specialist comunicare-PR): ”Îmi amintesc mirosul de carne și acum”

Și acum îmi amintesc mirosul de carne arsă și zgomotul de fond al sirenelor de poliție și pompieri care au anunțat un imens dezastru. Eram în Centrul Vechi atunci când primele telefoane de îngrijorare au început să vină. Într-un foc am ajuns la Clubul Colectiv unde cu un an în urmă fusesem la concertul Goodbye to Gravity cu Adrian Despot. A fost cea mai lungă noapte pentru mine când m-am gândit serios că aș fi putut eu fi cel carbonizat. Drama din Colectiv a sfârșit carieriele unor părinți și a deschis carierele unor politicieni. În același timp, administrația publică a rămas la fel de coruptă și coruptibilă dovedindu-se încă incapabilă de a se reforma civil și de a se reabila moral. Drama din Colectiv continuă astăzi și nimic nu se schimbă. Cu acest adevăr trăiesc părinții celor care au pierit atunci. La cinci ani de la Colectiv, România seamănă identic cu cea de atunci, e la fel. Legi mai bune, practici mai bune, proceduri oneste lipsesc din toată configurația politică.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Decizie pentru toți ANGAJAȚII din România. S-a stabilit că intră în vigoare de la 1...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji