VIDEO. Slujba de Înviere oficiată de preoți militari, transmisă online. / Ciucă: În vremuri de pericol, întindem o punte de Lumină Sfântă între militari şi familiile lor. / Mesaje emoționante din misiunile externe: Și nu uitați, stați în casă!

Publicat: 17/04/2020, 21:01
Actualizat: 17/04/2020, 21:21

Biserica Militară din incinta sediului central al Ministerului Apărării Naţionale, sfințită în luna decembrie a anului trecut de Patriarhul Daniel, va găzdui slujba de Înviere, eveniment organizat cu respectarea tuturor regulilor în vigoare și care va fi transmisă pe trei canale, pentru a ajunge chiar în teatrele de operații în care sunt dislocate efective ale Armatei Române. Din Afganistan și din Polonia, militarii le-au urat „Paște fericit” familiilor lângă care nu pot să petreacă anul acesta sărbătorile.

Un sobor de preoți militari va oficia Slujba de Înviere în Biserica Militară cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din incinta sediului central al Ministerului Apărării Naţionale. Slujba a fi transmisă în direct, sâmbătă, începând cu ora 23.45, a transmis, vineri, Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat de presă.

Porivit MApN, evenimentul este organizat în beneficiul personalului Armatei României aflat în misiuni în teatrele de operaţii şi pe teritoriul naţional, al întregului personalul militar şi civil al instituţiei militare, militarilor în rezervă şi în retragere, veteranilor şi văduvelor de război, familiile acestora şi a publicului larg.

„Ministerul Apărării Naţionale va contribui astfel în mod direct la respectarea recomandărilor incluse în ordonaneţele militare şi în decretele de instituire a stării de urgenţă, asigurând totodată o punte spirituală, prin intermediul Bisericii Ortodoxe Române, cu ajutorul preoţilor militari, între militarii aflaţi în misiuni şi familiile acestora, românii din ţară şi diaspora”, au transmis reprezentanții MApN.

„Este pentru prima dată când cei de acasă vor primi vestea Învierii Domnului în casele lor și nu în Casa Domnului. Dumnezeu este însă, așa cum ne învață credința strămoșească, pretudindeni unde este iubit și așteptat. În intimitatea caselor noastre nu vom fi singuri. În vremuri de pericol, în plină pandemie, când respectarea strictă a regulilor de distanţare socială salvează vieţi, întindem o punte de Lumină Sfântă între militari şi familiile lor, între militarii Armatei României şi Poporul Român pe care fiecare dintre noi am jurat să-l apărăm chiar cu preţul vieţii. În această noapte sfântă, deşi despărţiţi temporar de măsurile de distanţare atât de necesare stopării răspândirii virusului, vom fi împreună, uniţi în Lumină, Credinţă şi Speranţă”, a declarat ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă.

Pentru a facilita urmărirea Slujbei de Înviere şi de către persoanele cu deficienţe de auz, aceasta va fi tradusă, în premieră, în limbaj mimico-gestual, de către un preot militar.

Transmisia video în direct va putea fi urmărită pe pagina oficială Facebook a MApN, pe portalul Armata României Media ARMED –  şi audio în cadrul programului postului militar de radio online Vocea Armatei.

Mesaje din teatrele de operații externe

Militarii români dislocați în Polonia și teatrul de operații Afganistan au trimis familiilor, prietenilor și tuturor românilor urări de Paște și mesaje de încurajare.

„Cu ocazia sfintelor sărbători pascale, doresc să transmit iubirei mele soții, părinților mei și, nu în ultimul rând, tuturor românilor, un Paște fericit și Hristos a înviat! Și nu uitați, stați în casă!”, a transmis Cap III Boșneagă Florin, din Afganistan.

„Este pentru prima dată când sărbătoresc sfintele Paște în teatrul de operații Afganistan, este o ocazie specială și aș dori să transmit soției mele, părinților și copiilor multă sănătate și tradiționalul Hristos a înviat!”, este mesajul caporalului III Pescaru Marian Sorin.

„Draga mea mamă, iubita mea soră, anul acesta, din păcate, nu pot fi alături de voi de sărbătorile pascale, așa că vă urez de aici, din Afganistan, un Paște fericit, să aveți grijă de voi și ne vedem curând acasă. Vă iubesc!”, a transmis frt. Epure Florin Ionuț.

„Întâmpinarea sărbătorilor pascale în Afganistan ne aduce, totuși, o bucurie, cea de a fi în a doua familie a nostră, familia Viperelor Negre. Chiar dacă suntem departe de casă, am încercat să respectăm tradițțiile și am reușit să avem aici parte de o slujbă de Înviere, bineînșeles cu respectarea măsurilor care sunt acum în baza militară din Kandahar”, a explicat Lt. Col. Cristescu Cristian Tiberiu.

„Doresc să transmit un mesaj de apreciere familiilor de acasă și să-I asigur de faptul că tot sprijinul pe care ei ni-l acordă este esențial pentru tot ceea ce facem noi aici. În același timp mă adresez tuturor românilor, urându-le un Paște fericit, iar familiilor noastre le urăm mult succes și multă putere ca să treacă prin perioada grea în care se află acum. Hristos a înviat!”, a transmis Lt. Col. Cristescu Cristian Tiberiu.

Urări au venit și din partea efectivelor din Polonia. „Salutări călduroase și Paște fericit! Este prima sărbătoare departe de cei dragi mie, dorul de mama și de tatăl mei fiind de nedescris! Dar mult timp nu mai este și mă întorc acasă. Vă iubesc și rămâneți sănătoși!”, a transmis și Frt. Andreea Dragomir, din teatrul de operații din Polonia.

Potrivit MApN, la misiunile sub egida NATO din Afganistan și Polonia participă 759, respectiv 120 de militari români. În total, 1.236 militari sunt implicați în 24 de misiuni externe, de tip coaliție sau desfășurate sub egida NATO, UE și ONU.

Urmăriți mesajele video ale militarilor români în materialul video atașat (Sursa video: MApN / Montaj video: Andrei Popescu, Gândul.ro)

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Prințul Harry, într-un nou scandal de proporții. Fotograful regal l-a dat de gol
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912