A făcut 14 ani de hochei și e arma secretă a NAȚIONALEI de volei

Publicat: 11/01/2024, 14:44

Ioan Băcilă este liberoul echipei Under 20 a României în turneul de calificare la CE care începe joi, la Izvorani.

Naționala masculină de volei Under 20 a României intră de joi în focurile calificării la Campionatul European. Tricolorii sunt gazdele turneului zonal balcanic, care acordă un prim bilet la turneul final din vară. Adversarele echipei noastre sunt Turcia, Bulgaria și Muntenegru. România are, însă, o „armă secretă”.

Liberoul tricolorilor, Ioan Băcilă, a făcut 14 ani de hochei pe gheață și tocmai primise un contract de la o echipă profesionistă din Ungaria înainte de a se apuca, acum doi ani, de volei. El joacă acum la liderul clasamentului, Corona Brașov și este prezent în premieră la naționala României. După cum recunoaște, în urmă cu trei ani nici prin cap nu-i trecea că va juca vreodată volei la nivel profesionist. El spune că a ajuns la acest sport din întâmplare.

A făcut 14 ani de hochei și e arma secretă a naționalei de volei

„Am făcut 14 ani hochei și am primit un contract la volei în liga a doua la Brașov. Profesorul meu mi-a zis: Uite, avem o echipă de liga a doua, nu vrei să vii?…I-am zis: Știți că fac hochei, am primit un contract și în Ungaria.

Până la urmă, am ales voleiul peste hochei. Niciodată nu m-am gândit până acum 2 ani că o să pot să mă opresc vreodată din hochei. Dar mă bucur că am reușit, nu îmi mai plăcea așa de tare. Mă bucur că am reușit să schimb sportul și să ajung și foarte bine în ceea ce fac”, a spus Ioan Băcilă, jucător în echipa națională de volei Under 20.

Chiar dacă se consideră că hocheiul este un sport dur, Ioan recunoaște că voleiul i se pare mult mai greu: „Nu sunt acomodat, de multe ori nu mă simt în apele mele, mai ales când greșesc, am impresia că este totul din cauza mea, toate greșelile din echipă sunt din cauza mea, ceea ce nu e un lucru foarte bun. În schimb, la hochei dacă făceam o greșeală individuală se putea redresa totul. Aici, ai pierdut punctul dacă a căzut mingea”.

Fost campion național la hochei cu Corona Brașov, la categoria Under 16, în urmă cu trei ani, Ioan spune că nu îi lipsește deloc contactul fizic din hochei și că se bucură că a luat decizia schimbării sporturilor: „Jucam pe postul de centru. Nu-mi pare rău deloc că m-am lăsat de hochei, nu mă deranjează că voleiul e un sport fără contact, din contră. Eu sunt un tip calm, în mare parte. Pe gheață eram stimulat doar de furie și de energiile negative pe care le primeam de la antrenor”.

Selecționerul lotului George Carpen mărturisește că nu a mai văzut până acum un fost hocheist care să fie atât de bun voleibalist. „Niciodată nu am avut un fost hocheist. Baschet, dar de la hochei nu, nu am avut. Este unul dintre cei mai conștiincioși jucători pe care i-am văzut și aici și în general. Are o mentalitate bună, în primul rând, dar e și foarte muncitor. A fost motorul echipei, a cerut și antrenamente în plus. Și lui i s-au mai alăturat și ceilalți, lucrând chiar 5-6 antrenamente în plus pe lângă cele care erau programate”, a declarat George Carpen.

Chiar dacă nu face volei de performanță decât de doi ani, Băcilă are un vis: „Îmi doresc să ajung în Japonia. Am înțeles că este foarte greu de ajuns acolo, sunt doar doi străini în echipă, dar asta mi-aș dori să fac în viitor. Dar e mult de muncă, mai am de tras”.

Component al liderului campionatului, Corona Brașov, tânărul libero spune că secretul din spatele acestei performanțe este extraordinara seriozitate a jucătorilor și profesionalismul antrenorului Laurențiu Lică. „La Corona băieții trag foarte tare la antrenamente și ele decurg excelent datorită antrenorului în primul rând, care e un om fenomenal și îl apreciez foarte mult. Sunt foarte muncitori toți. Se opresc toate miștourile când se pune piciorul în sală și e o seriozitate incredibil de mare și cred că așa am și reușit să ajungem așa de sus”, a mai declarat Ioan Băcilă.

Au petrecut sărbătorile în cantonament

Aflați în cantonament de trei săptămâni, jucătorii români au făcut la Izvorani și Crăciunul și Revelionul. A fost o premieră pentru câțiva dintre ei, dar și pentru selecționerul George Carpen. „Nu am stat niciodată în cantonament de Crăciun și Revelion nici ca jucător, nici ca antrenor. E prima dată când se întâmplă. A fost o atmosferă plăcută, am stat aici cu toți, am avut două ieșiri un pic să ne relaxăm”, a declarat antrenorul.

E o premieră pentru mine, pentru că sunt la prima convocare la lot și a fost ceva nou Crăciunul în cantonament, dar în același timp a fost o atmosferă frumoasă. Aceste sărbători ne-au unit și ne-au făcut să fim mai închegați între noi și să ne cunoaștem mai bine – Sebastian Savu, jucător naționala de volei Under 20

Turneul de calificare are loc la Izvorani

Naționala masculină Under 20 a României va juca de joi până sâmbătă în turneul de calificare la Campionatul European. Meciurile vor fi găzduite de Sala Polivalentă a Complexului Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani. Adversarele echipei noastre vor fi, în ordine, Turcia (joi, 11 ianuarie), Muntenegru (vineri, 12 ianuarie) și Bulgaria (sâmbătă, 13 ianuarie).

Toate meciurile noastre vor avea loc de la ora 19.00 și vor fi transmise în direct pe paginile de Facebook și de Youtube ale Federației Române de Volei.

Prima clasată se va califica direct la turneul final, care va avea loc în vară, iar restul formațiilor vor juca în faza a doua a calificărilor, în luna aprilie.

Programul meciurilor turneului de la Izvorani

Joi, 11 ianuarie

16.00 Muntenegru – Bulgaria

19:00 România – Turcia

Vineri, 12 ianuarie

16:00 Bulgaria – Turcia

19:00 România – Muntenegru

Sâmbătă, 13 ianuarie

16:00 Turcia – Muntenegru

19:00 România – Bulgaria

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vaccinurile au salvat în ultimii 50 de ani cel puțin 154 de milioane de copii