Acuzații grave la adresa Rusiei, făcute publice într-un raport: Peste 1.000 de atleți ruși, implicați în dopajul susținut de stat

Acuzații grave la adresa Rusiei, făcute publice într-un raport: Peste 1.000 de atleți ruși, implicați în dopajul susținut de stat
Publicat: 09/12/2016, 18:47
Actualizat: 18/04/2018, 10:32

Raportul întocmit de către avocatul canadian Richard McLaren oferă mai multe detalii privind dopajul la scară înaltă susținut de statul rus. Dezvăluirile fac referire la un sistem de acoperire a cazurilor de dopaj, care a funcționat pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (Londra), Campionatul Mondial de Atletism din 2013 (Moscova) și Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci).

Potrivit documentelor prezentate de Agenția Mondială Antidoping (WADA), peste 30 de sporturi, inclusiv fotbal, au fost implicate în mușamalizarea unor probe antidoping pozitive. Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică des uzitată în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova.

„Avem toate datele pentru a confirma o mușamalizare a cazurilor de dopaj care datează cel puțin din 2011 și a continuat după Jocurile Olimpice de la Soci. A fost o acoperire a dovezilor, care a evoluat de la haos la o conspirație instituționalizată și disciplinată pentru câștigarea medaliilor. Este un fenomen de dopaj la o scară fără precedent și avem dovezi în acest sens. Peste 500 de teste pozitive au fost declarate negative, care implicau sportivi cunoscuți, de nivel înalt. Acele teste pozitive erau falsificate automat și rapid.

Rusia a câștigat 24 de medalii de aur, 26 de argint și 32 de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, dar niciun sportiv rus nu a fost testat pozitiv. Totuși, echipa Rusiei a corupt acele Jocuri la o scară largă, iar anvergura fenomenului probabil că nu va fi stabilită niciodată.

Dorința de a cuceri medalii a depășit moralul colectiv, normele de etică și valorice olimpice de fairplay. De foarte mulți ani, ideea de competiție sportivă a fost deturnată pe neștiute de către Rusia. Antrenorii și sportivii au evoluat pe un teren incorect, nu a existat echitate. Suporterii și spectatorii au fost păcăliți și este timpul ca această înșelătorie să înceteze”, a declarat Richard McLaren în cadrul unei conferințe de presă.

Primul raport McLaren, oferit publicității în iulie, a dezvăluit fenomenul de dopaj susținut de stat în sportul din Rusia. Moscova ar fi ascuns sute de teste antidoping pozitive în mai multe discipline sportive, înaintea Jocurile Olimpice de la Soci. În urma publicării raportului, mai mulți sportivi din Rusia au primit o interdicție de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din luna august a acestui an.

Deși atleții și halterofilii ruși nu au avut drept de participare la Rio, Comitetul Internațional Olimpic a refuzat să instituie o suspendare generală pentru toți sportivii din Rusia, lăsând federațiile internaționale să decidă asupra eligibilității sportivilor de a concura.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...