Anghel Iordănescu va propune numirea și demiterea antrenorului naționalei

Anghel Iordănescu va propune numirea și demiterea antrenorului naționalei
Publicat: 19/12/2013, 16:50
Actualizat: 03/02/2019, 02:10

Anghel Iordănescu, noul director tehnic al FRF, a anunțat, joi, în cadrul conferinței de presă în care a fost prezentat oficial, că una dintre atribuțiile sale va fi propunerea selecționerului primei reprezentative precum și demiterea acestuia în cazul rezultatelor nesatisfăcătoare.

El a explicat că propunerile sale vor fi votate și validate de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. „Prin funcția pe care o voi deține, eu voi face propuneri către Comitetul Executiv vizavi de numirea antrenorului echipei naționale. Eu voi discuta cu candidații la această poziție, la cea de antrenor al primei reprezentative și a celorlalte selecționate, apoi vom analiza în Comisia Tehnică după care voi merge cu propunerea respectivului antrenor să o susținem în Comitetul Executiv. Același lucru e valabil și atunci când rezultatele muncii unui antrenor la o echipă națională nu sunt corespunzătoare, în urma unor analize complexe în Comisia Tehnică, eu voi fi cel care voi propune demiterea selecționerului respectiv. Voi susține argumentele mele în fața Comitetului Executiv care, desigur, va vota ce se va întâmpla cu respectivul antrenor”, a spus Iordănescu.

Prezent la conferință, Mircea Sandu l-a completat pe Iordănescu spunând că este normal ca un selecționer să fie numit și demis la propunerea unui director tehnic și a dat ca exemplu federația franceză. Însă, până acum, în perioada de peste 20 de ani în care Mircea Sandu s-a aflat la conducerea FRF, propunerea de numire și demitere a selecționerului intra în atribuțiile sale. Sandu a anunțat că la 5 martie 2014, când sunt programatele alegerile pentru președinția FRF, nu va mai candida pentru un nou mandat.

„Așa este corect, așa este și în Franța, direcția tehnică este cea care propune Comitetului Executiv antrenorul echipei naționale. Deci Comisia Tehnică propune, nu președintele federației. Președintele e președinte, dar oamenii (n.r. – membrii Comisiei Tehnice) știu care antrenor e mai bun și așa mai departe. Însă, directorul tehnic nu are ca principal obiectiv numirea antrenorului sau a antrenorilor echipelor naționale. Principalul obiectiv este strategia și apoi să urmărească aplicarea acestei strategii. Între altele, în această strategia este și numirea. Deci cheamă patru-cinci, analizează în cadrul Comisiei Tehnice și după aia se hotărăsc și merg în Comitetul Executiv. Foarte frumos, așa e procedura internațională”, a menționat Mircea Sandu.

Anghel Iordănescu a ținut să precizeze că relația sa cu actualul selecționer, Victor Pițurcă, va fi una de prietenie. „Sunt prieten cu Pițurcă, sunt coleg cu Pițurcă, voi colabora cu Pițurcă, am colaborat bine cu Pițurcă. Am fost împreună la Steaua și îl consider pe Pițurcă nu fostul meu jucător, ci ca prietenul și colegul meu. Pentru că el, Stoica, Boloni m-au ajutat enorm atunci când am preluat Steaua într-un moment de top. Ei au fost atunci prietenii mei cei mai apropiați. Restul că vrea Piți să spună ceva, că s-o fi supărat că pe analiza mea vizavi de pierderea calificării de la baraj… am făcut-o pentru că, fiind om de fotbal, îmi dă dreptul să îmi spun punctul de vedere. Și am spus și o mai spun: calificarea s-a pierdut la Atena. Probabil că dacă nu o să ne înțelegem în federație, o să ne înțelegem ca vecini, acasă. Îl chem la mine, îi dau o bere și gata”, a afirmat Iordănescu.

El a adăugat însă că una dintre atribuțiile sale este și de control al activității antrenorilor echipelor naționale. „Vreau să fie clar pentru toată lumea, nu sunt într-o competiție cu Victor Pițurcă. El este antrenorul echipei naționale. Din ce știu eu, are contract cu FRF, respect ce a făcut prin cele două calificări obținute de el și deja Victor Pițurcă intră în categoria marilor antrenori din fotbalul românesc. Personal, prin mandatul pe care îl am, activitățile mele sunt de coordonare, de îndrumare, de cooperare, dar și de control. Iar controlul începe din vârful piramidei, de la prima reprezentativă și până la ultima selecționată de juniori. Din acest punct de vedere lucrurile sunt foarte clare”, a explicat Anghel Iordănescu.

În ceea ce privește selecția și alcătuirea primului unsprezece, antrenorul va avea în continuare decizia finală. „Responsabilitatea rezultatelor aparține antrenorului echipei naționale. Antrenorul este cel care răspunde, el este care face selecția și echipa. Control și, hai să zicem, supraveghere va fi din partea mea, pentru că mă veți vedea la toate antrenamentele tuturor echipelor naționale. Cu siguranță, înaintea unei competiții, unui meci, lunea o să vedeți antrenorii echipelor naționale respective la noi, la Comisia Tehnică în birou, când voi cere să mi se dea programul de pregătire. Să îl vedem, să îl comentăm, dacă e nevoie de o sugestie o să o face, dar decizia finală aparține antrenorului care răspunde și de rezultat, de îndeplinirea obiectivului”, a precizat Iordănescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?